UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Посмішка на мільйон. 5 порад, як зберегти зуби здоровими

Стиснуті губи і натягнута посмішка інтуїтивно сприймаються як ознака зарозумілості, агресії або нечесних намірів людини. Хоча дуже часто за небажанням широко посміхатися стоїть зовсім не злість, а банальні проблеми зі здоров'ям зубів. Як їх уникнути? 26 червня, у День народження зубної щітки, ми запитали про це експертів медичного асистансу УНІКА і лікарів-стоматологів з наших партнерських клінік.

Посмішка на мільйон. 5 порад, як зберегти зуби здоровими

Ми вибрали ТОП-5 порад, які гарантовано допоможуть зберегти здоров'я зубів і ділимося ними з читачами нашого блогу.

Обирайте якісні зубні щітки

Зубні щітки розрізняються за жорсткістю. Деяким людям потрібні жорсткі щітки – наприклад, якщо є схильність до підвищеного утворення зубного нальоту. М'які, soft-щітки краще використовувати тим, у кого є проблеми з чутливістю емалі. А от щітки середньої жорсткості, або medium, підходять практично для всіх. Досить зручними є електричні зубні щітки, але й у них є певні протипоказання: наприклад, проблеми з яснами або операції на щелепі.

Останнім часом популярними стають щітки-палички з м'якої деревини. Вони відповідають тренду відмови від пластику. Але перш, ніж експериментувати з незвичайним матеріалом, варто порадитися зі стоматологом.

Важливо пам'ятати, що міняти зубну щітку необхідно не рідше одного разу на квартал. Це зручно робити за порами року – тобто у вас може бути весняна, літня, осіння і зимова щітка. Купуйте їх тільки у перевірених місцях та остерігайтеся підробок.

Користуйтеся підходящою пастою

Зубні пасти бувають лікувальними і профілактичними. Наприклад, до лікувальних відносяться пасти з фтором, рекомендованим Всесвітньою організацією охорони здоров'я. При з'єднанні із зубною емаллю фтор реставрує та зміцнює її. Але в деяких регіонах фтору у воді занадто багато, тому така паста може нашкодити. Підвищений вміст фтору у воді відзначено у Полтавській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій областях. Ось чому перед застосуванням лікувальної пасти краще проконсультуватися з лікарем.

Профілактичні пасти можна обирати, ґрунтуючись на своїх смаках і перевагах. Але пам'ятайте, що більшість обіцянок, пов'язаних з їх використанням – це скоріше маркетинговий хід, ніж реальний ефект, на який варто очікувати. Наприклад, більшість стоматологів вважають, що використання пасти з кальцієм є неефективним, оскільки з пасти цей елемент не засвоюється. Те ж саме стосується пасти з медом або травами: вони просто приємні на смак, але не дають якогось ефекту.

Запам'ятайте: головне у зубній пасті – це речовина, яка відповідає за її абразивні, тобто суто чистячі властивості. Зазвичай це карбонат кальцію, діоксид кремнію і сполуки алюмінію. Вони дбайливі до емалі, але знищують наліт на зубах. І, звичайно, ефективність пасти залежить від зубної щітки, частоти і якості чищення зубів.

Застосовуйте зубну нитку та іригатори

Кожен зуб має 5 поверхонь. І якщо обмежити чистку лише використанням зубної щітки, то близько 40% зубних поверхонь залишаться неочищеними. Саме там накопичується наліт, який може стати середовищем для розмноження шкідливих мікробів і розвитку карієсу.

Ефективно справитися з нальотом допоможе зубна нитка: з нею можна ефективно видалити наліт з міжзубних просторів. Другий спосіб – використати іригатор. Це пристрій, який очищує порожнину рота пульсуючим потоком води. Такий метод виключає травмування і вважається ефективною профілактикою кровотеч з ясен та гінгівіту.

Відмовтеся від паління

Паління не лише забарвлює зуби у неприємний коричневий колір, але й сприяє розтріскуванню емалі, що підвищує уразливість зубів. Гарячий дим обпалює слизові оболонки і може стати причиною онкологічного захворювання слизової рота. Нові системи куріння, такі як IQOS, менше впливають на ротову порожнину, але їх загальний вплив на здоров'я ще недостатньо вивчений. Тому оптимальний варіант для здоров'я зубів і всього організму – повна відмова від паління, а не перехід на інші види сигарет.

Відвідуйте стоматолога 2 рази на рік

Як часто треба відвідувати стоматолога? Практика показує, що оптимальний період для профілактичних візитів до лікаря – 1 раз в 6 місяців. Особливо це стосується людей з групи ризику: курців, фанатів солодкого і всіх, хто страждає на цукровий діабет.

Під час планових візитів до стоматолога фахівці радять проводити не тільки огляд, але й професійну чистку зубів: вона дозволяє позбутися зубного нальоту і каменю, які стають основною причиною карієсу та хвороб ясен.

Як видно з переліку цих простих порад, проблеми із зубами успішно піддаються профілактиці і лікуються в плановому порядку. До речі, саме тому допомога стоматологів зазвичай не передбачена в програмах медичного страхування: якщо стежити за своїм здоров'ям, то лікування зубів точно не застане зненацька і не стане тим форс-мажором, для якого потрібна спеціальна страховка.

Бувайте здорові і надихайте оточуючих своїми посмішками!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Андрей 18 січня 2020

Про два раза в год поспорю, тут стоматолог сам вам скажет периодичность. Мне например, с моими зубами двух раз в год мало, хожу каждый квартал. Как раз в соседнем доме есть классная стоматологическая клиника, так вот я к ним хожу в случае чего. Уже спасли не один зуб мне от кариеса, даже такие, что я уже думал что они только под удаление подлежат, но нет, справились, вылечили. С тех пор я хожу только к ним.

УНИКА 20 січня 2020

Андрей, согласны, по любому лечению дополнительно необходимо консультироваться с лечащим врачем.

Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз