UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Не їж мене. Як уникнути харчових отруєнь влітку?

На початку червня відзначається всесвітній День безпеки харчових продуктів. Це хороший привід згадати про традиційну літню проблему – харчові отруєння. І, звичайно, експерти медичного асистансу УНІКА діляться порадами, як уникнути такого сезонного ризику.

Не їж мене. Як уникнути харчових отруєнь влітку?

Мабуть, кожен з нас протягом життя стикався з харчовими отруєннями. Через поширеність таких ситуацій вони, на перший погляд, здаються не такими вже й серйозними. Але статистика ВООЗ свідчить про протилежне: смертність від кишкових інфекцій відноситься до 10 основних причин у світі. Звичайно, ситуація в європейських країнах більш спокійна, ніж в інших регіонах світу. Але і тут в результаті вживання небезпечних харчових продуктів щорічно хворіє 23 мільйони людей, що призводить до 5 тис. летальних випадків.

Міністерство охорони здоров'я в Україні наводить таку статистику: за 2019 рік у нашій країні зафіксовано 128 випадків ботулізму, отруєння грибами стало причиною звернення за допомогою для 151 людини, більше 43 тисяч звернень до лікарень – це ентерити, коліти, харчові токсикоінфекції, ще 42 715 випадків припадає на гострі кишкові інфекції, викликані невідомими або невстановленими збудниками. Ризики отруєнь не можна недооцінювати, а краще, що можна зробити для себе і своїх близьких – звести їх до мінімуму.

Чим можна отруїтися?

Медицина визначає більше 30 хвороботворних агентів, що викликають харчові отруєння. Це бактерії, віруси, паразити і токсини, а також шкідливі або отруйні хімічні речовини, що з'явилися у харчових продуктах через порушення технології приготування, зберігання або з природних причин. Основні джерела отруєнь поділяються на дві великі групи – отрути (токсини) і хвороботворні мікроорганізми.

У яких продуктах можуть міститися токсини?

Токсини можуть міститися в самих різних продуктах – або першопочатково, або потрапити туди з навколишнього середовища. Найчастіше отруйними можуть виявитися:

  • гриби. Найвідоміші з них – звичайно ж, бліда поганка і мухомор. Але варто пам'ятати, що існує ще ціла група так званих умовно їстівних грибів, які можуть виявитися отруйними за певних умов: наприклад, одні можна збирати тільки молодими, а інші не можна вживати разом з алкоголем або іншими продуктами.
  • рослини. Дурман, болиголов, беладона, цикута отруйна, аконіт, бузина – список дуже великий і багато токсичних рослин широко поширені на території України. Іноді вони здатні отруювати абсолютно безпечні і звичні продукти. Наприклад, отрута міститься в насінні бур'янів, що ростуть серед злакових культур, і звідти вона може потрапити у борошно. Токсичним також може бути мед, якщо в його складі є нектар деяких отруйних рослин. Але, на щастя, у нашому регіоні така проблема майже не зустрічається.

Чи можна отруїтися їстівними овочами і фруктами?

Варто пам'ятати, що отруйними можуть бути окремі частини цілком їстівних плодів або злаків. Так, ядра кісточок абрикоса містять токсичний амигдалин, у пророслій і позеленілій картоплі є небезпечний соланін, а в бобах сирої квасолі – не менше отруйні фазини.

Щоб уникнути отруєнь у таких ситуаціях, варто відмовитися від вживання залежалих продуктів – наприклад, ретельно обрізати зелені частини картопляних бульб. І, звичайно, не варто проводити гастро-досліди, куштуючи «нестандартні» компоненти давно знайомих овочів, фруктів та інших радощів вегетаріанця. Якщо все ж зважитеся – як мінімум, прочитайте про шкоду і користь такої їжі на популярних сайтах по ЗСЖ і кулінарії.

А як щодо токсинів із зовнішнього середовища?

Також варто пам'ятати, що токсини можуть потрапити у цілком нешкідливі продукти, наприклад, з неякісних пакувальних матеріалів. І зовсім окрема тема – отруєння пестицидами і гербіцидами, якими неконтрольовано удобрювали і обробляли рослини. Так, через високий вміст нітратів бувають вкрай небезпечними ранні огірки чи кавуни.

Як уберегтися? З отрутами все відносно просто: отруйні і небезпечні рослини добре відомі, і їх просто необхідно уникати. А ось якщо мова йде про вже приготовані продукти, свіжі ягоди, фрукти і овочі, то порада дуже проста: купуйте їх по сезону, без поспіху, і довіряйте перевіреним виробникам, у яких є сертифікати якості.

Які мікроорганізми викликають отруєння?

Друга велика група причин харчових отруєнь пов'язана з потраплянням в організм шкідливих бактерій, вірусів, грибів і простіших. Найчастіші літні отруєння пов'язані з кишковою паличкою і сальмонелою, а ось найбільш небезпечним є ботулізм, захворювання з високою летальністю, причиною якого стає бактерія Clostridium botulinum. Продукти її життєдіяльності – це найсильніша органічна отрута з усіх відомих. Без екстреного лікування у стінах клініки хвороба закінчується смертельним результатом. Основним джерелом зараження ботулізмом в літню пору є в'ялена риба (!), а в зимовий період – «бомбажні» консерви з м'яса, грибів і овочів. Пік захворюваності на ботулізм в Україні припадає на червень-липень, сезон, коли рибні продукти без термічної обробки користуються особливою популярністю.

Щоб провести літо спокійно і не поповнити статистику харчових отруєнь, експерти нашого медичного асистансу пропонують скористатися такими порадами.

  • Ретельно мийте руки перед їжею, і не менш ретельно - фрукти, зелень і овочі. Ця порада відома з дитинства, звучить банально, але при цьому її важливість важко переоцінити. Хороший спосіб при вживанні овочів, зелені і фруктів у свіжому вигляді без термічної обробки – замочувати їх у слабкому розчині соди (1 ст. ложка харчової соди на 1 л води) на 10 хвилин, а потім промивати під проточною водою.
  • Дотримуйтесь технології приготування страв і санітарних правил на кухні. Влітку варто бути особливо обережним з сирим м'ясом: у ньому зростання бактерій може бути вибуховим, так що небезпечним може стати навіть швидкоплинне сусідство сирого і вже приготованого м'яса. Ретельно мийте кухонне приладдя і посуд, і, звичайно, використовуйте різні ножі і дошки для сирих і термічно оброблених продуктів.
  • Уникайте зберігання приготованої їжі на відкритому повітрі в літні дні, одразу ж прибирайте її в холодильник (бажано з температурою не вище 5 градусів). Санітарні лікарі нагадують, що холодну готову їжу можна безпечно зберігати в холодильнику до 48 годин, а ось повторно розігріту – 2 години.
  • Обирайте правильні соуси для салатів. У літню пору ми радимо вибрати в якості заправки рослинне масло або суміш оцту з лимонним соком. А ось сметана і майонез можуть бути резервуарами для зростання бактерій – від них варто відмовитися або додавати в готову страву, яке ви збираєтеся тут же з'їсти.
  • Поставтеся відповідально до літньої заготівлі продуктів. На щастя, улюблене багатьма варення, в основному, є безпечним: бактерії не люблять цукор. Консервовані овочі з великою кількістю солі і оцту теж не несуть значних ризиків, але такі консерви все одно необхідно піддавати стерилізації. Найризикованіший процес – це консервація м'яса і грибів, адже саме з вживанням таких консервів найчастіше пов'язані випадки ботулізму. Замість консервації радимо придивитися до альтернативних способів заготовки сезонних продуктів: таких, як сушка або замороження. У цьому випадку імовірність отруєнь зводиться до мінімуму, а всі корисні нутрієнти, навпаки, зберігаються.
  • Відмовтеся від в'яленої, копченої та солоної риби. Особливо тієї, яку продають на стихійних ринках, уздовж трас, в закладах громадського харчування або просто з лотків на громадських пляжах. Просто повірте – ризик захворіти на ботулізм не вартий такого хвилинного задоволення.

Як бачите, усі перераховані поради досить прості, і при достатній обережності можна уникнути більшості ситуацій, в яких є небезпека отруєння. Нехай ваше літо буде здоровим і спокійним!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз