UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Дорого і сердито. Які штрафи діють для учасників дорожнього руху в Україні?

З березня 2021-го для українських водіїв почали діяти нові, більш високі штрафи за порушення правил дорожнього руху. Крім того, оновився перелік і суми штрафів для пішоходів, велосипедистів та навіть упряжок з кіньми. Що саме змінилося і до чого готуватися?

Дорого і сердито. Які штрафи діють для учасників дорожнього руху в Україні?

Ми впевнені, що клієнти УНІКА – дисципліновані учасники руху, і в більшості ситуацій штрафи їм не загрожують. Але знати про нові «правила гри» на дорозі важливо – тим більше, з приходом тепла дорожній трафік зазвичай активізується. Тому цей випуск блогу ми присвятили темі нових штрафів.

Чому введені нові штрафи?

У 2020 році в Україні сталося 168 000 ДТП. Незважаючи на локдауни та карантинні обмеження, це більше, ніж в 2019-му приблизно на 5%. Основні причини дорожньо-транспортних пригод – перевищення швидкості, порушення при маневрах і проїзд перехресть не за ПДР. У 2020 році на українських дорогах загинули 3 554 людини.

Які штрафи найбільші?

Найбільші штрафи передбачені за їзду в нетверезому стані, під впливом алкоголю або наркотичних речовин. Але їх розмір безпосередньо залежить від того, наскільки дисциплінованим водій був раніше:

  • перше затримання у п'яному вигляді – штраф 17 000 грн. і позбавлення водійських прав на один рік,
  • друге затримання – штраф 34 000 грн. і позбавлення прав на три роки. Замість штрафу може бути застосований адміністративний арешт на 10 діб. Незалежно від того, чим обернеться порушення, автомобіль вилучають, і повертати його доведеться за додаткові гроші,
  • якщо затримання відбувається двічі протягом одного року – штраф зростає вже до 51 000 грн., При цьому прав позбавляють на 10 років, а машину конфіскують. Може бути застосований арешт на 15 діб.

Важливо: відмова від огляду на стан сп'яніння також тягне за собою додатковий штраф – у розмірі 40 800 грн. Нагадаємо, за ДТП у п'яному вигляді з постраждалими людьми вже настає кримінальна відповідальність.

Якими будуть штрафи для винуватців ДТП?

Тут є зв'язок між важкістю наслідків, брутальністю поведінки водія під час аварії і сумою штрафу. Наразі шкала санкцій для винуватців ДТП виглядає так:

  • штраф за факт скоєння ДТП – 850 грн.,
  • штраф за пошкодження авто інших учасників ДТП – 1 190 грн.,
  • якщо винуватець залишив місце ДТП – 3 400 грн. І не виключено, що водія позбавлять прав на термін до двох років.

Важливо: навіть після введення нових штрафів, їх суми не можна порівнювати з іншими витратами для винуватців аварії. Компенсація постраждалим і ремонт власного авто – саме ці витрати лякають найбільше. На щастя, на відміну від штрафів, їх можна перекласти на страхову компанію. Поліс ОСЦПВ допоможе відшкодувати збитки іншим учасникам дорожнього руху, а програма КАСКО – відновити власну машину після аварії за рахунок страховика.

А якщо не ДТП, а просто порушені правила дорожнього руху?

Як і до березневих змін, розмір штрафу безпосередньо залежить від того, наскільки серйозні ризики виникають на дорозі через поведінку водія. Підвищення штрафів істотне – більшість з них виросли в 3-5 разів Наприклад, за значне перевищення швидкості в населених пунктах штраф збільшився втричі. Шкала за основними порушеннями тепер виглядає так:

  • перевищення швидкості більш, ніж на 50 км / год від дозволеної в населених пунктах – 1700 грн.,
  • штраф за створення аварійної обстановки на дорозі – 1 445 грн.,
  • не-надання переваги кареті «швидкої» та іншим аварійно-рятувальним службам - 680 грн.,
  • порушення правил проїзду перехресть, обгону – 510 грн.,
  • розмови по мобільному телефону за кермом – 510 грн.,
  • перевищення швидкості від 20 до 50 км / год – 340 грн.

Важливо: зросли штрафи і щодо порушень, які загрожують життю самого водія та пасажирів його авто. Наприклад, за непристебнутий пасок безпеки доведеться заплатити 510 грн. І це в п'ять разів більше, ніж раніше.

Як будуть штрафувати пішоходів і велосипедистів?

Нові штрафи будуть застосовуватися не тільки до водіїв автотранспортних засобів, але і до інших учасників дорожнього руху – пішоходів, велосипедистів, і навіть погоничів тварин і птахів. Зросли штрафи і для тих, хто управляє гужовим транспортом – возів, запряжених кіньми. Отже:

  • перехід дороги пішоходом у недозволеному місці, відсутність світловідбивних елементів на одязі в темний час доби – 255 грн.,
  • порушення ПДР велосипедистом або особою, яка керує конем, гужовим возом – 425 грн. І це зростання в п'ять разів,
  • якщо виявиться, що такий учасник дорожнього руху знаходиться в стані сп'яніння – це 680 грн. штрафу.

Важливо: якщо через пішохода або велосипедиста виникла аварійна ситуація, штраф збільшиться до 850 грн. Можливо, доведеться попрацювати на громадських роботах 20 - 40 годин.

У МВС заявили, що з новими штрафами сподіваються знизити число аварій на дорозі на 10 або навіть 15 відсотків до весни 2022-го. Ми сподіваємося, що ці очікування виправдаються, та щиро зичимо водіям, пішоходам, велосипедистам і всім учасникам руху спокійних і безпечних доріг.  

 

 

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз