UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

День зору: як зберегти здоров'я очей? Поради від експертів УНІКА

8 жовтня – Міжнародний день зору. У нашому новому блозі експерти медичного ассистансу УНІКА розповідають, як зберегти здоров'я очей за допомогою простих та ефективних кроків.

День зору: як зберегти здоров'я очей? Поради від експертів УНІКА

Згідно з дослідженням ВООЗ, більше 2,2 мільярдів людей мають проблеми із зором, але при цьому близько одного мільярда могли б бачити краще, якби займалися профілактикою й лікуванням очних хвороб.

Звичайно, найбільші проблеми з доступністю офтальмологічної допомоги у бідних країнах Азії, Африки і Латинської Америки, де немає лікарів потрібної спеціалізації. У розвинених державах проблеми із зором жителів зазвичай викликані легковажним ставленням до здоров'я очей. Опитування дорослих громадян 13 країн, включаючи США, Японію та Австралію, показало:

  • 44% учасників вірять якщо зір не турбує, то очі в повному порядку
  • 46% опитаних стверджують, що дорослим не потрібно регулярно відвідувати офтальмолога
  • 39% вважають прийом у стоматолога та інших лікарів важливішим, ніж профілактичні візити до «очного» лікаря.

Навіть ті, хто ставиться до зору серйозно і відвідує офтальмолога щороку, можуть стикнутися з проблемами зору. Це особливо актуально в період карантину, переходу на онлайн роботу і навчання, коли доводиться проводити більше часу, дивлячись в екран комп'ютера і смартфона. Так що ж допоможе зберегти здоров'я очей?

Правильний режим роботи і відпочинку

Роботу з комп'ютером, читання з екрану і постійне переглядання смартфона називають найбільш імовірними причинами сплеску випадків короткозорості у дітей і дорослих. Але уявити сучасну людину без гаджетів неможливо. Щоб мінімізувати шкоду від їх впливу на очі, допоможуть такі правила:

1. Стежте, щоб відстань від монітора до очей становило 50 см і більше. При цьому положення шиї, голови та плечей повинно бути максимально зручним. Перевірте, щоб верхня частина монітора була на рівні ваших очей. Іноді має сенс поставити ноутбук на підставку.

2. Робіть паузи. Раніше вважалося, що працювати понад 4 години за комп'ютером шкідливо, але робочий день триває 8 годин, а в середній і старшій школі рідко буває менше 6 уроків. Організуйте свій час так, щоб кожну годину на 10-15 хвилин відриватися від екрану. Встаньте з робочого місця, пройдіться, подивіться вдалину, зосередьтеся на предметах на великій відстані.

3. За будь-якої можливості більше гуляйте на свіжому повітрі, дивіться на небо і вдалину. Природне світло покращує здоров'я очей про це говорять останні дослідження. А ось приплив сил і гарного настрою можна відчути і без наукових відкриттів, на особистому досвіді.

Здорове харчування і вітаміни

З дитинства багато хто пам'ятає, що для зору корисні морква і риба. Насправді комплекс важливих мікроелементів для зору набагато ширше як мінімум, це всі продукти, що містять вітаміни A, E і C.

У випадку з морквою важливий не сам коренеплід, а бета-каротин жиророзчинний провітамін А. Тому моркву або морквяний сік потрібно поєднувати, наприклад, з рослинними оліями. Рибу варто включити в раціон з багатьох причин: фосфор і ненасичені жирні кислоти Омега-3 будуть корисними і для очей, і для мозку. Ще один популярний «очний» продукт чорниця. Вона багата на антоціани, які допоможуть зміцнити капіляри сітківки. Корисними є комплекси мікроелементів, що включають мідь, магній, фосфор, калій, а також лютеїн та зеаксантин.

Важливо розуміти, що вітаміни і мінерали самі по собі не «зміцнюють» очі і не лікують короткозорість або далекозорість. Вони допомагають підтримувати загальний тонус організму і попереджають проблеми із зором.

Профілактика травм та контроль вікових змін

Крім міопії і далекозорості, які можна скоригувати окулярами або лінзами, існують і більш погрозливі захворювання очей: катаракта, глаукома, відшарування і дегенеративні зміни сітківки, що ведуть до втрати зору. Причини цих хвороб різноманітні: це може бути і генетична схильність, і травми голови, але в зоні найбільшого ризику люди з підвищеним тиском і хворі на цукровий діабет.

Ці хвороби складно попередити на 100%, але при виявленні на ранніх стадіях пацієнтові можна допомогти. Якщо ж хвороба вже розвинулася, може знадобитися хірургічне втручання. На щастя, з кожним роком хірургічні операції на очах стають все менш травматичними, а прогнози такого лікування все більш позитивними. Проте проблему все ж таки краще вирішувати на ранніх етапах. Саме тому настільки важливі регулярні візити до офтальмолога.

А чи можна застрахувати зір? У програмах корпоративного медичного страхування ДМС від УНІКА послуги офтальмологічної допомоги пропонуються як додаткові. Якщо вашому колективу важливо отримувати якісну медичну допомогу саме за цим напрямком, просто повідомте про це своєму менеджеру ми підберемо програму з оптимальними умовами і обов'язково включимо в пакет регулярне відвідування офтальмолога. Бажаємо здоров'я, і ​​нехай вам ніколи не знадобляться окуляри, крім сонячних.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз