UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

5 важливих запитань про здоров’я серця

29 вересня в усьому світі відзначається Міжнародний день серця. Ця дата – чудовий привід поговорити про важливість здоров’я людського серця та усієї серцево-судинної системи, популяризувати профілактичні заходи та здоровий спосіб життя. У цьому випуску блогу ми відповімо на деякі питання щодо нашого невгамовного «мотору», який потребує щоденної уваги та турботи.

5 важливих запитань про здоров’я серця

Питання 1. Чи правда, що здоров'я серця та здоровий сон пов'язані між собою?

Достатня тривалість та якість сну надзвичайно важливі для загального здоров’я. Звичайно, усі люди різні, але оптимальним вважається сон від семи до восьми годин. За даними Центру контролю захворювань, недосип є однією з причин високого кров'яного тиску, діабету 2 типу та ожиріння. Ці захворювання збільшують ризик серцево-судинних захворювань у декілька разів.
Добре вивчений механізм, якій пов’язує поганий сон та розвиток атеросклерозу (хвороба, коли судини звужуються через наявність у них холестеринових бляшок). Вчені кажуть, що нестача сну викликає нестачу білку гіпокретіна, що призводить до збільшення вироблення надлишкових лейкоцитів. Завдяки їм у судинах активніше виникають бляшки, а це веде до поганого живлення серця, що згодом може викликати інфаркт міокарда або стенокардію.
Запобігти порушенню сну можна самотужки. Є багато перевірених методик, які дозволяють людині краще засинати та міцно спати усю ніч. Якщо ви підозрюєте, що у вас серйозний розлад сну, поговоріть зі своїм сімейним лікарем.

Питання 2. Як переконатися, що у мене здорове серце?

Проблеми з серцем майже не бувають безсимптомними, хоча й проявляються не відразу. Про негаразди можуть свідчити задишка, запаморочення, підвищена пітливість і набряки. Також приводами задуматися про стан свого серця є:
• Високий тиск
• Високий рівень холестерину
• Малорухливий спосіб життя
• Постійний стрес
• Ожиріння та діабет
• Куріння
• Спадкові фактори
Звісно, якщо вас щось турбує, слід звернутися до свого сімейного доктора. Але чи можна повністю перевірити роботу серця самому? Ні, самостійно ви зможете тільки дізнатися, чи не час звернутися до лікаря. Ось три способи це зробити:

Проба Мартіне

Заміряйте пульс у стані спокою. Після цього потрібно присісти 20 разів за 30 секунд, та знову заміряти пульс і записати результати. Потім відпочити дві хвилини: за цей час серце заспокоїться та пульс потрібно буде виміряти знову. Порівняйте показник пульсу в стані спокою, та одразу після присідань. Якщо вони не сильно відрізняються (на 20-40%), значить, ваше серце працює добре. В іншому випадку краще звернутися до лікаря.

Проба Штанге (тест серцево-судинної та дихальної системи)

Потрібно зробити 2-3 глибоких вдихи і видихи. Потім глибоко вдихнути і затримати дихання. Якщо вдається не дихати 40-50 секунд – ви абсолютно здорові. Якщо менше 40, необхідно перевірити стан обох систем організму у фахівця.
Ще один інформативний тест рекомендують іспанські вчені Університетського госпіталю в Ла-Коруньї. Підніміться з секундоміром по сходах на четвертий поверх. Якщо підйом зайняв більше ніж півтори хвилини, то час йти до лікаря. Про нормальну роботу серця говорить подолання цього маршруту за півхвилини без неприємних відчуттів.

Питання 3. Чи корисний темний шоколад та червоне вино для серця?

Для всіх любителів шоколаду у нас є хороші новини. Какао містить флавоноли – рослинні елементи, які можуть допомогти захистити серце. Ці сполуки сприяють виробленню оксиду азоту, який розслабляє судини і покращує кровоток. Темний шоколад містить у 2-3 рази більше флавонолу, ніж молочний. Додаткові дослідження також пов'язують шоколад зі зниженням ризику діабету, інсульту та інфаркту.

Дослідження показали, що деякі компоненти червоного вина дійсно можуть вплинути на здоров’я серця – це кверцетин та ресвератрол. Але вино – це лише один із багатьох способів споживання цих антиоксидантів. Найбільша кількість кверцетину у вині з винограду Шираз – 2,11 мг на 100 г вина, але 100 г сирих каперсів містять аж 234 мг кверцетину. Інші джерела кверцетину – зелені листові овочі та ягоди, такі як журавлина, ягоди годжі та чорниця.

Тож, якщо вам подобається червоне вино та чорний шоколад, то насолоджуйтесь, але знайте міру та не дуже сподівайтеся на їхню чудодійність. Найкращий спосіб захистити своє серце – це регулярно займатися спортом і харчуватися здоровою для серця їжею, багатою фруктами та овочами, з низьким вмістом солі, жиру та цукру.

Питання 4. Як сіль впливає на серцево-судинну систему?

Головна складова кухонної солі, натрій, – важливий елемент, без якого неможливий баланс рідини в нашому організмі. Але проблема в тому, що ми споживаємо забагато солі (в Україні це в середньому 9,7 г), у той час як рекомендована кількість солі – не більше шести грамів на день.

Скупчення солі в кровоносних судинах сприяє виникненню тромбів (згустків крові, що уповільнюють кровообіг). Наслідком тромбів стають багато захворювань, у тому числі серця: коронарна недостатність, ішемія міокарда, стенокардія, інфаркт міокарда. Підвищений вміст в крові хлориду натрію сприяє розвитку й атеросклерозу, про який ми вже розповідали.

Тож сіль дійсно може бути небезпечною, але вчені кажуть, що вже через 2 тижні без солі значно збільшується еластичність судин та знижується ризик серцевих проблем. Для того, що відчути більш серйозні позитивні змини, треба зробити дієту зі зниженим вмістом солі своєї традицією.

Питання 5 . Чи усі заняття спортом користі для серця?

Помірні фізичні навантаження дуже добре впливають на стан серцево-судинної системи. Але мова не про професійний спорт, а тільки про аматорські заняття. Також слід з обережністю віднестися до командних ігрових видів спорту, в яких серце навантажується здебільшого ривками, тобто або відпочиває, або, навпаки, напружується дуже сильно.
Якщо ви хочете займатися спортом, який принесе користь здоров’ю, не женіться за досягненнями та перемогами, а вибирайте активності, під час яких рівень навантаження приблизно однаковий протягом усього тренування, а кількість серцевих скорочень не перевищує 120-130 ударів за хвилину. Такі тренування лікар може дозволити та навіть рекомендувати й тим, у кого є проблеми з серцево-судинною системою. Тож, виходьте на пішу прогулянку, пробіжку або поспішайте у спортзал, й ваше серце буде вам вдячне.
Впевнені, що не все, що ми написали вище, стало для вас відкриттям, й ви постійно та систематично займаєтесь спортом, слідкуєте за дієтою та дбаєте про своє серце. А ще у вас є поліс страхування, який надійно захистить ваше здоров’я на випадок погіршення самопочуття. Ну а якщо такого полісу поки що немає, дізнатися подробиці про медичне страхування в УНІКА можна тут.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз