Зимова казка: куди поїхати на Новий рік і після нього?

Отже, три варіанти зимових поїздок, які навряд чи видаватимуться Вам банальними. А щоб Ви відчували себе безпечно в нових і невідомих місцях, експерти УНІКА підготували декілька порад щодо безпеки і страхування для таких подорожей.


Ігор Буторович, IT-інженер: «Я раджу відвідати зимовий Харбін!»

Минулої зими ми їздили на Харбінський міжнародний фестиваль снігових та крижаних скульптур. Вражень залишилося стільки, що вистачить на декілька блогів, і при цьому ще багато чого не встигли побачити! Чому? Тому що площа фестивальних локацій 500 000 кв. м, так що у цьому році знову хочемо туди потрапити. Феєрверки, виставка крижаних скульптур, зимове плавання і рибалка, неймовірні шоу та виступи - є, чому здивуватися!

 

Чим приваблює фестиваль?

  • тривалий період урочистостей. Фестиваль продовжується з початку січня до весни, коли тане сніг, і можна вибрати будь-який зручний час для виїзду. Найголовніше для поїздки в Харбін - теплий одяг, тут дуже холодно взимку, до мінус 30 градусів. Нам пощастило, і у наш приїзд встановилася погода з прийнятними -15 градусів.
  • справжнє мистецтво. На минулому фестивалі були представлені понад 2000 скульптур, і це не просто якісь снігові баби, а серйозна робота кількох десятків людей протягом тижня. Скульптури роблять як зі спресованого снігу, так і з крижаних блоків, на різні теми. З льоду будуються цілі палаци і замки, це справді красиво.
  • завжди нова тема. Тематика фестивалю змінюється щороку. За один раз фестиваль не обійти. Ми, наприклад, були в Харбіні чотири дні - це, на мій погляд, оптимальний період. Обов'язково заплануйте похід до парку крижаних скульптур вночі, усі шедеври підсвічуються і створюють просто неймовірне враження. Особливо, якщо плануєте їхати з дітьми. Для них це справжня казка!
 
Порада від УНІКА: теплий одяг, комфортне взуття, протизастудна аптечка і тревел-страховка з покриттям «увесь світ» - ось такий must have-багаж для харбінської поїздки. При перельотах на великі відстані, та ще й в холодний клімат, рекомендуємо залишити шапку, рукавички і найпотрібніші теплі речі в ручній поклажі, щоб вони ані в якому разі не загубилися в дорозі. А якщо плануєте брати участь у зимових забавах і розвагах на льоду, ми радимо придбати тревел-поліс з опцією «активний відпочинок».

 

Кирило Мельничук, Co-Founder & CBDO в Alterego.digital: «А Ви були в Ірані?»

Моя пропозиція точно може Вас здивувати. Іран - це одне з місць, які треба відвідати, коли здається, що Ви вже всюди побували і все знаєте. Ми поїхали, спокусившись вигідною пропозицією від авіаперевізника, і не пошкодували. Як мінімум, ця поїздка і ця країна вчать жити, не керуючись одними лише стереотипами. До речі, зима - цілком комфортний час для відвідування, в туристичних містах температура повітря – плюс 10-12 градусів, так що можна все подивитися, не ховаючись від нестерпної спеки, як в іншу пору року. Я рекомендую не боятися Ірану і від усього серця раджу відвідати цю унікальну близькосхідну країну.

 

Чим приваблива поїздка?

  • дешево. Країна багато років живе під санкціями, і новий виток протистояння з США сильно знизив курс місцевої валюти. Тому в перерахунку на долари і євро тут дуже низькі ціни, які можна порівняти з Україною, а що стосується транспорту і перевезень - то просто мікроскопічні. Таксі, орендоване на цілий день, - 4 долари, а супер-комфортабельний автобус з одного кінця країни в інший - 20.
  • є, що подивитися. Щоб оглянути всю країну мало навіть тижня. Планувати поїздку сюди треба на 10-15 днів, не менше. Тут можна побачити, наскільки чудово збереглися розкопки Персеполю - столиці Перської імперії. Це місто було побудоване у 6 столітті до н. е. і зруйноване Олександром Македонським. Люблю бувати на руїнах, але ці - найбільш вражаючі з усіх, які я бачив. Музей дуже технологічний: відвідувачам видають 3D окуляри, в яких можна побачити, як виглядала та чи інша вулиця, або будинок зсередини. Також мандрівникам варто запам'ятати три ключових слова - Тебріз, Ісфахан, острів Кіш.
  • безпечно. В Ірані практично немає злочинності, вуличних жебраків і агресивних торговців, які будуть тягнути туристів за руки та пропонувати свої товари. Доброзичливі іранці не розбещені великими потоками туристів, а тому привітні до іноземців. Нам пощастило декілька днів пожити в іранській родині, тому ми можемо казати про це з упевненістю.
 
Порада від УНІКА: Найбільший ризик для туриста в Ірані - це дорожній трафік. Правила дорожнього руху виконуються вкрай погано, тому потрібно бути дуже обережним на перехрестях, при перетині дороги і навіть у поїздці на таксі. Також варто пам'ятати, що після ісламської революції в країні живуть за законами шаріату, тому жінки на вулицях зобов'язані покривати голову. Можна отримати зауваження від поліції і ввічливе прохання - надіти хустку, але кутатися в чадру з ніг до голови нікого не змушують.

 

Тетяна Карпюк, координатор з екоосвіти, Всесвітній фонд природи: «Навіщо кудись їхати, якщо поруч - Водяники!»

Коли мова заходить про зимовий відпочинок, то, звичайно, відразу на думку спадає Західна Україна, з її популярними курортами, або снігові схили європейських Татр, Альп - хто що любить. Але недавно я відкрила для себе гірськолижний курорт не в Європі і навіть не Карпатах, а недалеко від Києва - в Черкаській області, в селі Водяники. І мені дуже, дуже сподобалося?

 

Чому варто поїхати?

  • близько. Якщо немає часу або бюджету на довгу дорогу - це відмінний варіант, як мінімум, для киян (доїхати до Києва можна всього за 3-4 години), та й для більшості українців. Це спосіб провести вихідні для тих, у кого не буде повноцінної відпустки взимку.
  • підходить дітям і новачкам. Траси не дуже круті, тому підходять для дітей і не дуже впевнених у собі лижників - таких, як я. Інфраструктура тут створюється з 2009 року, але вже не поступається тій, яка є на заході України: працюють бугельний і крісельний підйомники, можна взяти напрокат лижі і сноуборд, будь-яке інше спорядження - хоча якість та черги трохи засмучують, тож ліпше їхати зі своїм.
  • сніг точно буде. Тому що тут працюють снігові гармати. Хоча, як еколог, я маю сказати, що траси зі штучним снігом не надто корисні для природи. По-перше, його виробництво споживає багато енергії, а по-друге, використовується вода, через що потім зменшується кількість та інтенсивність опадів у цьому регіоні.

У мене самої в цьому році може не знайтися часу на зимовий відпочинок, оскільки в кінці зими ми з волонтерами Всесвітнього фонду природи збираємося поїхати в Пирятинський національний парк, де будемо... рахувати сов. Наприкінці зими вони починають «ухати» і кричати, тож їх можна підрахувати «по голосах». Зазвичай це роблять вночі. Це не можна назвати відпочинком в прямому сенсі слова, але це точно корисна діяльність, якою можна пишатися і яка допомагає втекти від повсякденної рутини. Отже, якщо надумаєте - записуйтеся у волонтери на наступний сезон!

 
Порада від УНІКА: мандрівникам, які віддають перевагу активному відпочинку в Україні, а тим більш ведуть активну волонтерську роботу, ми радимо купити поліс страхування від нещасного випадку. Якщо ви катаєтеся на лижах або плануєте вирушити в зимовий похід по лісі, варто подбати про таку страховку, а ще краще - скористатися послугою медичного страхування, адже стандартна тревел-страховка УНІКА в Україні не діє.

 

Команда УНІКА бажає Вам незабутніх новорічних свят і подорожей. І, звичайно ж, ми будемо раді, якщо Ви розкажете нам про свої зимові маршрути - куди саме поїдете цієї зими?