UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Зимова казка: куди поїхати на Новий рік і після нього?

Довгі зимові канікули - хороший привід, аби знову зібратися в дорогу. Популярні лижні курорти, Різдво в містах Європи або пляжі Азії? Усе це чудово, але про такі маршрути відомо майже все. Для читачів блогу УНІКА ми вирішили знайти варіанти оригінальних зимових поїздок. І, як завжди - звернулися по допомогу до досвідчених мандрівників.

Зимова казка: куди поїхати на Новий рік і після нього?

Отже, три варіанти зимових поїздок, які навряд чи видаватимуться Вам банальними. А щоб Ви відчували себе безпечно в нових і невідомих місцях, експерти УНІКА підготували декілька порад щодо безпеки і страхування для таких подорожей.


Ігор Буторович, IT-інженер: «Я раджу відвідати зимовий Харбін!»

Минулої зими ми їздили на Харбінський міжнародний фестиваль снігових та крижаних скульптур. Вражень залишилося стільки, що вистачить на декілька блогів, і при цьому ще багато чого не встигли побачити! Чому? Тому що площа фестивальних локацій 500 000 кв. м, так що у цьому році знову хочемо туди потрапити. Феєрверки, виставка крижаних скульптур, зимове плавання і рибалка, неймовірні шоу та виступи - є, чому здивуватися!

Чим приваблює фестиваль?

  • тривалий період урочистостей. Фестиваль продовжується з початку січня до весни, коли тане сніг, і можна вибрати будь-який зручний час для виїзду. Найголовніше для поїздки в Харбін - теплий одяг, тут дуже холодно взимку, до мінус 30 градусів. Нам пощастило, і у наш приїзд встановилася погода з прийнятними -15 градусів.
  • справжнє мистецтво. На минулому фестивалі були представлені понад 2000 скульптур, і це не просто якісь снігові баби, а серйозна робота кількох десятків людей протягом тижня. Скульптури роблять як зі спресованого снігу, так і з крижаних блоків, на різні теми. З льоду будуються цілі палаци і замки, це справді красиво.
  • завжди нова тема. Тематика фестивалю змінюється щороку. За один раз фестиваль не обійти. Ми, наприклад, були в Харбіні чотири дні - це, на мій погляд, оптимальний період. Обов'язково заплануйте похід до парку крижаних скульптур вночі, усі шедеври підсвічуються і створюють просто неймовірне враження. Особливо, якщо плануєте їхати з дітьми. Для них це справжня казка!
Порада від УНІКА: теплий одяг, комфортне взуття, протизастудна аптечка і тревел-страховка з покриттям «увесь світ» - ось такий must have-багаж для харбінської поїздки. При перельотах на великі відстані, та ще й в холодний клімат, рекомендуємо залишити шапку, рукавички і найпотрібніші теплі речі в ручній поклажі, щоб вони ані в якому разі не загубилися в дорозі. А якщо плануєте брати участь у зимових забавах і розвагах на льоду, ми радимо придбати тревел-поліс з опцією «активний відпочинок».

 

Кирило Мельничук, Co-Founder & CBDO в Alterego.digital: «А Ви були в Ірані?»

Моя пропозиція точно може Вас здивувати. Іран - це одне з місць, які треба відвідати, коли здається, що Ви вже всюди побували і все знаєте. Ми поїхали, спокусившись вигідною пропозицією від авіаперевізника, і не пошкодували. Як мінімум, ця поїздка і ця країна вчать жити, не керуючись одними лише стереотипами. До речі, зима - цілком комфортний час для відвідування, в туристичних містах температура повітря – плюс 10-12 градусів, так що можна все подивитися, не ховаючись від нестерпної спеки, як в іншу пору року. Я рекомендую не боятися Ірану і від усього серця раджу відвідати цю унікальну близькосхідну країну.

Чим приваблива поїздка?

  • дешево. Країна багато років живе під санкціями, і новий виток протистояння з США сильно знизив курс місцевої валюти. Тому в перерахунку на долари і євро тут дуже низькі ціни, які можна порівняти з Україною, а що стосується транспорту і перевезень - то просто мікроскопічні. Таксі, орендоване на цілий день, - 4 долари, а супер-комфортабельний автобус з одного кінця країни в інший - 20.
  • є, що подивитися. Щоб оглянути всю країну мало навіть тижня. Планувати поїздку сюди треба на 10-15 днів, не менше. Тут можна побачити, наскільки чудово збереглися розкопки Персеполю - столиці Перської імперії. Це місто було побудоване у 6 столітті до н. е. і зруйноване Олександром Македонським. Люблю бувати на руїнах, але ці - найбільш вражаючі з усіх, які я бачив. Музей дуже технологічний: відвідувачам видають 3D окуляри, в яких можна побачити, як виглядала та чи інша вулиця, або будинок зсередини. Також мандрівникам варто запам'ятати три ключових слова - Тебріз, Ісфахан, острів Кіш.
  • безпечно. В Ірані практично немає злочинності, вуличних жебраків і агресивних торговців, які будуть тягнути туристів за руки та пропонувати свої товари. Доброзичливі іранці не розбещені великими потоками туристів, а тому привітні до іноземців. Нам пощастило декілька днів пожити в іранській родині, тому ми можемо казати про це з упевненістю.
Порада від УНІКА: Найбільший ризик для туриста в Ірані - це дорожній трафік. Правила дорожнього руху виконуються вкрай погано, тому потрібно бути дуже обережним на перехрестях, при перетині дороги і навіть у поїздці на таксі. Також варто пам'ятати, що після ісламської революції в країні живуть за законами шаріату, тому жінки на вулицях зобов'язані покривати голову. Можна отримати зауваження від поліції і ввічливе прохання - надіти хустку, але кутатися в чадру з ніг до голови нікого не змушують.

 

Тетяна Карпюк, координатор з екоосвіти, Всесвітній фонд природи: «Навіщо кудись їхати, якщо поруч - Водяники!»

Коли мова заходить про зимовий відпочинок, то, звичайно, відразу на думку спадає Західна Україна, з її популярними курортами, або снігові схили європейських Татр, Альп - хто що любить. Але недавно я відкрила для себе гірськолижний курорт не в Європі і навіть не Карпатах, а недалеко від Києва - в Черкаській області, в селі Водяники. І мені дуже, дуже сподобалося?

Чому варто поїхати?

  • близько. Якщо немає часу або бюджету на довгу дорогу - це відмінний варіант, як мінімум, для киян (доїхати до Києва можна всього за 3-4 години), та й для більшості українців. Це спосіб провести вихідні для тих, у кого не буде повноцінної відпустки взимку.
  • підходить дітям і новачкам. Траси не дуже круті, тому підходять для дітей і не дуже впевнених у собі лижників - таких, як я. Інфраструктура тут створюється з 2009 року, але вже не поступається тій, яка є на заході України: працюють бугельний і крісельний підйомники, можна взяти напрокат лижі і сноуборд, будь-яке інше спорядження - хоча якість та черги трохи засмучують, тож ліпше їхати зі своїм.
  • сніг точно буде. Тому що тут працюють снігові гармати. Хоча, як еколог, я маю сказати, що траси зі штучним снігом не надто корисні для природи. По-перше, його виробництво споживає багато енергії, а по-друге, використовується вода, через що потім зменшується кількість та інтенсивність опадів у цьому регіоні.

У мене самої в цьому році може не знайтися часу на зимовий відпочинок, оскільки в кінці зими ми з волонтерами Всесвітнього фонду природи збираємося поїхати в Пирятинський національний парк, де будемо... рахувати сов. Наприкінці зими вони починають «ухати» і кричати, тож їх можна підрахувати «по голосах». Зазвичай це роблять вночі. Це не можна назвати відпочинком в прямому сенсі слова, але це точно корисна діяльність, якою можна пишатися і яка допомагає втекти від повсякденної рутини. Отже, якщо надумаєте - записуйтеся у волонтери на наступний сезон!

Порада від УНІКА: мандрівникам, які віддають перевагу активному відпочинку в Україні, а тим більш ведуть активну волонтерську роботу, ми радимо купити поліс страхування від нещасного випадку. Якщо ви катаєтеся на лижах або плануєте вирушити в зимовий похід по лісі, варто подбати про таку страховку, а ще краще - скористатися послугою медичного страхування, адже стандартна тревел-страховка УНІКА в Україні не діє.

 

Команда УНІКА бажає Вам незабутніх новорічних свят і подорожей. І, звичайно ж, ми будемо раді, якщо Ви розкажете нам про свої зимові маршрути - куди саме поїдете цієї зими?

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз