Зміни у порядку складання іспиту з практики водіння

Процедура проходження іспиту в автошколі

Серед тих нових правил, які введено вже з серпня 2023 року, декілька стосуються складання теоретичного іспиту після проходження навчання в автошколі. Приміром, людина прослухала курс від професіоналів і отримала свідоцтво. Її наступний крок — складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС. З урахуванням змін у законодавстві у громадянина України тепер є рік для того, щоб скласти цей іспит. Також кількість спроб його складання тепер необмежена. Єдине правило — екзамен можна перескладати не менш ніж через 10 днів після попередньої невдалої спроби. Отриманий успішний результат залишається дійсним протягом року.

Так само не обмежується кількість спроб перескладання практичної частини іспиту на право водіння. Але термін подовжено вдвічі. Тобто людина має 2 роки після завершення практичної частини підготовки в автошколі на те, щоб підтвердити свої водійські вміння і скласти екзамен при сервісному центрі МВС. Для якіснішої підготовки майбутніх водіїв на сайті Головного сервісного центру МВС України оприлюднено затверджені мапи маршрутів практичних іспитів у різних областях нашої держави. Якщо цей екзамен складено успішно, результат вважається чинним протягом двох років.

Ще тепер позначатимуть, на якому авто було складено іспит — з автоматичною чи з механічною коробкою передач. Якщо майбутній водій обрав автомобіль з коробкою-автоматом, то у його посвідченні у графі 12 буде відображено код "78". За наявності цієї позначки водії зможуть керувати тільки автомобілями з автоматичною коробкою передач, у той час як без неї вони матимуть право керувати будь-якими типами авто. Ці зміни не торкнуться власників посвідчень, які були видані до введення цих нововведень.

Які штрафи передбачені за порушення порядку підготовки водіїв та прийняття іспитів

Крім зняття обмежень на кількість спроб складання теоретичних і практичних частин іспитів на право водіння, у законодавстві запропоновано серйозні зміни щодо відповідальності осіб чи установ, які мають навчити водія їздити.

Зокрема, тепер можуть оштрафувати навчальні заклади, якщо:

  • в них працюють особи, які не мають документа, що підтверджують його кваліфікацію спеціаліста, або такі, що позбавлені права керування автомобілем;

  • осіб, які не склали теоретичну частину, допустили до складання практичної;

  • курсантів тренують на транспортних засобах, які не мають необхідного обладнання для навчання.

Також можуть оштрафувати посадовців сервісних центрів МВС, якщо вони порушили порядок акредитації автошкіл або встановлені законами правила атестації окремих спеціалістів. Ще одне порушення, за яке передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч грн,  — це відхилення від правил проведення іспитів. Якщо особу буде притягнуто до відповідальності повторно, розмір штрафу зросте вдвічі або людину знімуть із займаної посади.

Актуальні питання щодо процедури проходження іспиту

Люди найчастіше цікавляться кількістю спроб складання іспиту і термінами дії свідоцтва про завершення автошколи, тому ще раз нагадаємо:

  • і теоретичну, і практичну частини іспиту на право керування авто можна здавати безліч разів;

  • між невдалими спробами має пройти не менше 10 днів;

  • на перескладання теоретичного іспиту дається рік, а практичної частини — два після отримання свідоцтва з автошколи.

І насамкінець, не засмучуйтеся, якщо вийшли всі терміни, а іспити так і не складено. Ви можете відправитися до автошколи, пройти навчання повторно і знову складати екзамени. Або ж дочекатися анонсованих змін у законодавстві, за якими теоретичні іспити можна буде складати без відвідування занять в автошколах, взятися за підручники і нарешті подолати цей бар’єр і отримати права водія. Ми віримо, що ви все зможете!