UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Які аналізи потрібно робити щороку?

Є перелік аналізів, які ми повинні здавати, і набір досліджень, які ми повинні проходити раз на рік, щоб відстежити можливі хвороби на ранній стадії, коли їх ще можна буде легко подолати.

Які аналізи потрібно робити щороку?

Отже, от що нам радять лікарі робити щороку:

  • Загальний клінічний аналіз крові — з пальця. Так, все дуже просто! По-перше, він зможе легко показати, чи немає у вас анемії та захворювань крові. По-друге, показники лейкоцитів та швидкості осідання еритроцитів дозволять лікареві судити, чи є в організмі запальний процес. І, по-третє, за загальним аналізом крові можна судити про стан імунітету пацієнта та навіть про те, чи схильний зараз його організм до того чи того лікування.
  • Аналіз крові на цукор — натщесерце, з пальця. Тут все зрозуміло: підвищений рівень цукру в крові веде до розвитку діабету. А нам цього не потрібно! На ранніх стадіях цього захворювання буває достатньо змінити спосіб життя і харчову поведінку. А от діабет у запущеній стадії дає страшні ускладнення: сліпоту, гангрену стопи та інші. Навіть звучить жахливо.
  • Загальноклінічний аналіз сечі. За ним можна судити, який стан сечостатевої системи людини. Залежно від того, наскільки підвищений рівень лейкоцитів, лікар навіть може припустити, яка хвороба розвивається у пацієнта: уретрит, цистит, пієлонефрит. Через стан сечі можна зрозуміти, як працюють нирки, та навіть помітити цукровий діабет.
  • Електрокардіограму — щоб дізнатися, як працює серце.
  • Флюорографію, яка дозволяє виявити туберкульоз, пухлини чи плеврит.

Крім того, раз на рік кожному з нас необхідно відвідати окуліста, щоб перевірити гостроту зору і подивитися, чи не почався розвиток катаракти та глаукоми.

Жінкам — обов'язково навідатись до гінеколога, чоловікам — до уролога.

Не так вже й багато лікарів, насправді.

Але якщо вам більше ніж 45 років, список досліджень варто розширити. Наприклад, перевірити рівень холестерину в крові. Його надлишок в організмі людини призводить до утворення жовчних каменів, «засмічення» судин, порушень обміну речовин. Холестерин може поступово забирати ваше здоров’я. Але тільки у випадку, якщо не контролювати його рівень.

Біохімічний аналіз крові покаже, як працюють печінка, нирки, жовчовивідні протоки.

Чоловікам треба здати кров на онкомаркер передміхурової залози, жінкам — на два онкомаркери: молочної залози та яєчників.

Мамографію, тобто знімок молочної залози, жінкам треба робити раз на два роки.

Також не варто забувати раз на два роки й жінкам, і чоловікам проходити колоноскопію — не дуже приємне дослідження товстої кишки, яке, насправді, дійсно необхідне. Навіть якщо вас нічого не турбує і ніяких ознак хвороби немає.

Якщо ви живете у районах з природним йододефіцитом, не зайвим буде раз на рік робити УЗД щитоподібної залози та здати кров на тиреотропні гормони.

Пам'ятайте, що багато серйозних хвороб розвиваються майже безсимптомно. Це робить подібні профілактичні дослідження насправді необхідними.

Звичайно, нікому з нас не хочеться провести в поліклініці кілька днів, стояти в чергах, але здорове довге життя варте деяких зусиль. Хоча приватні клініки та якісна медична страховка бережуть ваші час, гроші та нерви: пройти подібну диспансеризацію можливо за один день.

Не зволікайте і будьте здорові!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз