Втеча від стресу: як провести яскравий відпочинок з родиною

Як показують дослідження, хронічний стрес може призвести до серйозних проблем із психічним та фізичним здоров'ям. За даними ВООЗ, він збільшує ризик розвитку депресії та тривожних розладів на 60%, а також підвищує імовірність серцево-судинних захворювань майже удвічі.

Саме тому зараз як ніколи актуальним є питання якісного сімейного відпочинку. Це час, коли ви можете на декілька днів відволіктися від важких новин, емоційно розвантажитися, насолодитися спілкуванням з близькими, зануритися у нові враження.

Який формат відпочинку обрати?

Туристична індустрія пропонує великий спектр форматів активного та традиційного відпочинку, з яких легко вибрати варіант на будь-який смак та гаманець. Це може бути поїздка на природу в Карпати, відвідування древніх фортець, екстрім-уїкенд, насичена екскурсійна програма та багато іншого.

Одним із класичних напрямків залишається family-friendly туризм зі спеціальними пропозиціями для сімей з дітьми. Наприклад, у Карпатах чимало готелів та оздоровчих комплексів облаштували ігрові кімнати та басейни для малюків, а дитячі аніматори наглядають за ними та розважають протягом дня. В доступності є сучасні аквапарки та термальні басейни.

Втім далеко не всі люблять шум та веселощі – для тих, хто прагне гармонії із природою, ідеально підійде екотуризм. В Україні найбільш популярні мандрівки Карпатами. Місцеві  маршрути розраховані як на початківців, так і на досвідчених та підготовлених туристів. А в Європі на цікаві еко-напрямки є багатими балканські країни –  Хорватія, Чорногорія, Болгарія.

Якщо ж вам більше імпонує культурна програма, радимо зануритися у атмосферу самобутніх куточків Західної України. Наприклад, у селах Верховини можна знайомитися з історичною спадщиною, традиціями та оригінальними ремеслами гуцулів. Готельна інфраструктура тут достатньо розвинена, але ще краще винаймати житло безпосередньо у місцевих жителів, щоб сповна відчути автентичну атмосферу.

Ті з вас, хто прагне пригод та максимуму нових вражень, обиратимуть туризм вражень  (experience-based) з екстремальними активностями – квадрациклами, парапланами, дайвінгом. Якщо ж потрібен не адреналін, а перезавантаження тіла та розуму – шукайте пропозиції wellness-туризму. Все більшої популярності набуває проживання в глемпінгах, які розташовані на берегах озер або мальовничих схилах гір. 

Ще одним популярним напрямом, особливо для гурманів, є гастрономічний туризм. Він поєднує знайомство з місцевими стравами, візити на ферми та виноробні, дегустації та майстер-класи. В Україні популярними локаціями для гастротурів є Прикарпаття та Закарпаття, де поєднуються традиції галицької, угорської та румунської кухні.

Як підготуватися до мандрівки

Незалежно від обраного формату, якісний сімейний відпочинок потребує ретельної підготовки. Насамперед визначить склад вашої «команди» та стан здоров’я кожного мандрівника, бо це вплине на вибір формату та напрямку подорожі. Наприклад, поїздка  до спекотних країн (Єгипет, Туреччина) може стати серйозним випробуванням для маленьких дітей та літніх людей.

Ретельне планування маршрутів та логістики є ключем до комфорту у дорозі. Слід враховувати відстані, пункти зупинок та пересадок, тривалість переїздів та кліматичні умови. 

Якщо ви плануєте подорожувати з немовлятами чи людьми похилого віку, подбайте про аптечку із усіма необхідним ліками та, за потреби, спеціальне харчування. Необхідно також скласти список усіх важливих речей та необхідних документів – від купальних аксесуарів до дитячих іграшок та книжок.

Звісно, важливою запорукою вдалої подорожі стане правильно розрахований  бюджет. Щоб отримати найкращі ціни, подбайте якомога раніше про бронювання готелів та купівлю квитків у лоукост-перевізників.

Безпека в подорожі

Як би ретельно ми не готувалися до подорожей, вони завжди несуть певні ризики для нашої безпеки та здоров’я. До того ж поїздки по Україні в умовах війни завжди пов’язані з  небезпекою обстрілів. Тож не радимо вибирати локації, що розташовані поблизу інфраструктурних об’єктів, і краще завжди мати поруч хоча б елементарне укриття.

Одним із головних викликів для туристів, особливо при виїздах за кордон, є раптові проблеми зі здоров'ям. Гостра респіраторна хвороба, харчове отруєння, травми – все це може зіпсувати відпочинок і створити значні фінансові ризики. Адже вартість медичного обслуговування для іноземців в деяких країнах сягає тисяч доларів навіть за нескладні процедури.

Саме тому варто подорожувати, маючи належний страховий захист. Якщо ви з родиною мандруєте Україною, радимо застрахуватися від нещасного випадку, а найбільш повний захист здоров’я забезпечить поліс медичного страхування (ДМС).

А при подорожі за кордон незамінним стане страхування поїздки від UNIQA. Поліс мандрівника покриває витрати на екстрену медичну допомогу та необхідні ліки. У серйозних випадках за страховкою забезпечується лікування у стаціонарних умовах, реабілітація, репатріація тощо. Вартість страховки туриста цілком доступна, до того ж поліс надійно захистить ваш бюджет від непередбачуваних витрат і допоможе уникнути додаткового стресу.

Довіритися саме UNIQA варто й тому, що наша компанія вже багато років є лідером в Україні у сфері страхування здоров’я. Першість у напрямках добровільного медичного страхування, страхування від нещасних випадків та ризикового страхування життя було підтверджено нагородами професійного галузевого рейтингу Insurance TOP у 2024 році.

Звісно, крім наявності страхового захисту потрібно дотримуватися й базових норм безпеки – стежити за свіжістю продуктів харчування, якістю питною води, мінімізувати перебування на сонці в спеку, не купатися в морі під час шторму тощо.

Пам'ятайте, ваше здоров'я та гарний настрій – запорука збереження міцних родинних стосунків в ці нелегкі часи. Не соромтеся, а навпаки – заохочуйте себе та рідних до періодичних маленьких, але якісних відпусток. Адже від цього залежить наше майбутнє та здатність працювати на спільну Перемогу.


Послуги, пов’язані зі статтею
TOP
Моя подорож
Відкривайте світ впевнено: купуйте туристичне страхування онлайн швидко та зручно.
Програма
Стандартна
Максимальна
Сума покриття
30 000 євро
50 000 євро
Тип подорожі
Подорож
Активний відпочинок та спорт
Екстремальний спорт
Від 231 грн