Відкритим поглядом: як запобігти травмам очей та зберегти зір здоровим?

Зір є одним з найважливіших почуттів людини. Завдяки очам ми отримуємо до 80% інформації про навколишній світ. Саме здорові очі дозволяють нам насолоджуватися красою природи, читати книги, працювати, керувати автомобілем, взаємодіяти з близькими та друзями. Як запобігти травмам очей, які можуть зіпсувати зір – читайте далі!

Згідно даних Міжнародного агентства із запобігання сліпоти (IAPB), 13 мільйонів людей у світі живуть із порушеннями зору, пов’язаними з їхньою роботою. При цьому приблизно 3,5 мільйона травм очей стаються на робочому місці щороку.

Також, за даними Міжнародної організації праці (МОП), у людей із вадами зору на 30 відсотків менше шансів отримати роботу порівняно з тими, хто їх не має. І це зрозуміло, бо сучасний світ постійно збільшує навантаження на наші очі.

Дивимось на ризики: основні причини травм очей та пошкодження зору

  1. Побутові причини. Навіть у нашому повсякденному житті є багато ризиків, які можуть призвести до травм очей. Це падіння (що є особливо небезпечними для дітей та літніх людей), необережне використання гострих предметів (ножиці, голки тощо), хімічні речовини (миючі засоби, добрива та інші хімікати).

Як убезпечитись:

  • Правильно зберігайте гострі предмети. Ножі, ножиці, шила та інші інструменти, повинні зберігатися в недоступних для дітей місцях. Також варто використовувати для цього спеціальні тримачі або ящики для зберігання. Це допоможе уникнути випадкових порізів та інших травм і у дітей, і у дорослих.
  • Уникайте небезпечних ситуацій. Не залишайте миючі засоби у відкритому доступі та завжди використовуйте захисні окуляри при роботі з хімікатами. Якщо ви працюєте з інструментами, дотримуйтесь інструкцій та користуйтеся засобами захисту, приміром – захисними окулярами.
  • Підтримуйте чистоту та порядок. Це також допомагає уникнути нещасних випадків. Забезпечте достатнє освітлення у приміщеннях, щоб запобігти падінням, прибирайте гострі предмети та небезпечні речовини одразу після використання.
  1. Професійні причини. На робочому місці ризик отримання травми очей часто зростає. Це може відбуватися через небезпечні умови праці, приміром у важкій промисловості, на будівництві. Пил, уламки, іскри та хімічні речовини можуть спричинити серйозні пошкодження очей. Також небезпечним є використання електроінструментів, зварювальних апаратів та інших професійних пристроїв, хімікатів.

Як убезпечитись:

  • Використовуйте захисні окуляри. Вони є обов'язковим атрибутом на багатьох робочих місцях, де є ризик травм очей. Важливо обирати якісні окуляри, які відповідають стандартам безпеки у відповідній галузі, та носити їх постійно під час роботи.
  • Дотримуйтеся техніки безпеки. Кожне робоче місце має свої специфічні правила безпеки. Наприклад, при роботі з електроінструментами важливо перевіряти їх справність перед використанням і тримати інструменти в належному стані.
  1. Спортивні травми. Активний спосіб життя та заняття спортом також можуть бути причиною травм очей. Це, звісно, не причина відмовлятися від активностей, втім, варто знати про ризики та запобігати нещасним випадкам. Найбільшими чинниками можливих спортивних травм є зайняття контактними видами спорту (футбол, баскетбол, хокей тощо, де є контакт з іншими гравцями або м’ячем) та неправильне використання спортивного обладнання, такого як тенісні ракетки, бейсбольні біти або гольфові ключки.

Як убезпечитись:

  • Використовуйте захисне спорядження. Воно є головним фактором профілактики травм очей під час занять спортом. Наприклад, у хокеї, футболі, баскетболі та інших контактних видах спорту варто використовувати захисні маски або окуляри. Вибирайте спорядження, яке підходить за розміром і забезпечує максимальний захист.
  • Дотримуйтеся правил безпеки. У кожному виді спорту існують свої правила безпеки, які розроблені для мінімізації ризику травм. Приміром, у тенісі важливо дотримуватись правильної техніки гри, а у плаванні – використовувати окуляри для захисту від хлору та інших хімікатів у воді.

Обережно з сонцем: чим шкідливе ультрафіолетове випромінювання та як від нього захиститися

Але травми від безпосередньої взаємодії з предметами або речовинами – не єдине, що загрожує нашим очам. Ультрафіолетове (УФ) випромінювання від сонця може призвести до серйозних проблем із зором, таких як катаракта, дегенерація жовтої плями та фотокератит. Та людство має способи захисту і від цієї небезпеки.

Окуляри з УФ-фільтром. При виборі окулярів звертайте увагу на маркування "UV400". Це означає, що окуляри блокують 100% УФ-променів (UVA та UVB). Перевірте сертифікацію виробника, щоб бути впевненими в якості продукту. Окуляри повинні щільно прилягати до обличчя та покривати очі з усіх боків. Великі окуляри або окуляри з додатковими боковими щитками забезпечують кращий захист. Також обирайте тип лінз, який відповідає саме вашим потребам.

Є кілька типів лінз з УФ-захистом:

  • Полікарбонатні лінзи легкі та стійкі до ударів, ідеальні для спортивних занять.
  • Фотохромні лінзи автоматично затемнюються на сонці та освітлюються у приміщенні, забезпечуючи захист і комфорт у будь-яких умовах.
  • Поляризовані лінзи зменшують відблиски та покращують контрастність, що робить їх ідеальними для водіїв та любителів активного відпочинку на природі.

Шапки та капелюхи. Окрім окулярів, додатковий захист від ультрафіолетового випромінювання можуть забезпечити шапки та капелюхи з широкими полями або козирком (не менше 7,5 см). Вони допомагають захистити очі, обличчя та шию від прямих сонячних променів. Це особливо важливо для людей, які проводять багато часу на відкритому повітрі. Обирайте головні убори з щільного матеріалу, який не пропускає ультрафіолетові промені. Деякі матеріали, наприклад, щільно тканий бавовняний або синтетичний текстиль з УФ-захистом, забезпечують додатковий захист.

Застосування всіх цих заходів допоможе знизити ризики пошкоджень очей, пов'язаних з різними зовнішніми впливами, та зберегти здоров'я вашого зору на довгі роки.

Але якщо травма ока все ж таки трапиться, то лікування та найскоріше відновлення зору можуть потребувати значних фінансових витрат. Також гроші можуть знадобитися для адаптації, якщо зір не вдасться повністю відновити через важкість травми. Рішенням може стати поліс страхування від нещасного випадку UNIQA. Докладніше про умови такого страхування можна дізнатися тут.