UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Надихаючі та приголомшливі. Вирушаємо на Зальцбурзький фестиваль онлайн

У блозі, що присвячений музеям Австрії, ми обіцяли продовжити віртуальну мистецьку подорож у пошуках натхнення та джерела енергії. Сьогодні ми розширимо палітру вражень та спробуємо зануритися у фестивальне життя онлайн.

Надихаючі та приголомшливі. Вирушаємо на Зальцбурзький фестиваль онлайн

Цього разу усе ще залишимося в Австрії, адже місцеве фестивальне життя надзвичайно активне. На жаль, розказати про всі фестивалі країни неможливо, їх сотні. Але ми зупинимось на одному з найголовніших, який точно вартий вашої уваги. Зустрічайте: найбільша музична подія року в Австрії та Європі у цілому – Зальцбурзький фестиваль.

Зальцбург – батьківщина Моцарта – відомий своїми фестивалями. Про це місто кажуть, що у ньому живе не тільки дух Моцарта, але й Бетховена, а ще сюди час від часу повертаються душі багатьох уславлених диригентів, композиторів та солістів. Щорічно тут відбувається безліч культурних подій: наприклад, під час тижня Моцарта, на великодні свята, в межах музичних фестивалів восени або взимку. Але влітку всі очікують саме Зальцбурзький фестиваль як такий. Щорічно його відвідують біля 250 000 австрійців та туристів. Про його важливість для Австрії та всього світу говорить той факт, що у 2020 році, не дивлячись на загрози пандемії, фестиваль все ж таки відбувся, хоча й з урахуванням багатьох обмежень.

Як все почалося? Як окрема культурна подія фестиваль був започаткований у 1877 році, але першим роком його регулярного проведення став 1920-й. Тож цього року він проходитиме у сто другий раз. Спочатку фестиваль був переважно музичним, але зараз він включає оперну, драматичну та концертну програму.

Коли проходить фестиваль? Це неймовірне свято музики триває декілька тижнів, зазвичай проводять у липні та серпні. У 2022-му він відбувається просто зараз: почався 18 липня і триватиме до 31 серпня.

Що саме варто відвідати у 2022-му? Цього року у межах фестивалю були запропоновані 174 вистави на 17 майданчиках. У дні фестивалю весь Зальцбург перетворюється на велику концертну залу, адже частина спектаклів та концертів проходить на спеціально побудованих відкритих майданчиках. Одна з найбільш вражаючих локацій – Felsenreitschule, Школа верхової їзди, або Скельний театр: тут вирізані у скелі глядацькі місця є природною декорацією та сценою водночас.

Найзнаменитіші оркестри, виконавці та театральні колективи виступають й у закритих приміщеннях, зокрема, у Festspielhaus, Великому фестивальному театрі, де можуть поміститися майже 2 200 глядачів. Це найбільша сцена фестивалю.

Які заходи заплановані цього року? З огляду на монументальність багатьох постановок Зальцбурзького фестивалю, можна сказати, що глядачам, як завжди, запропонують видовище світового масштабу та новаторський погляд на оперу. Серед знакових вистав 2022 року – постановки «Чарівної флейти» Моцарта, «Аїди» Верді, «Севільського цирульника» Россіні, а також «Божественної комедії» за Данте.

Фестиваль пропонує нові підходи до театрального та музичного мистецтва, тож він не чужий експериментам. Концертна програма збирає найкращих виконавців Європи, адже бути запрошеним на Зальцбурзький фестиваль – велика честь, ознака майстерності та популярності колективу. Цього року презентувати музичні твори були запрошені оркестр Віденської філармонії, оркестр Mozarteum, Camerata Salzburg, musicAeterna, West-Eastern Divan Orchestra, Молодіжний оркестр Малера, оркестр Берлінської філармонії та багато інших митців. Справжні шанувальники музики точно знайдуть щось дійсно цікаве для себе.

Чи буде цікаво дітям? Фестиваль цінує глядача будь-якого віку, але діти та юнацтво – у особливій категорії. Гордістю фестивалю є дитяча та молодіжна програми. Зазвичай вони складаються з півсотні подій. Окрім майстер-класів, дитячої опери, драми та музичної освітньої програми, цього літа досвідчені відвідувачі вперше провели для молоді екскурсії-знайомства зі світом фестивалю. Завдяки організаторам та волонтерам юні любителі музики почуваються цілком комфортно.

До речі, група UNIQA, яка з 2002 року є одним із головних спонсорів Зальцбурзького фестивалю, приділяє особливу увагу забезпеченню якісних культурних заходів саме для молоді, передаючи цінності світової культури та надихаючи молоду аудиторію мистецтвом.

Як долучитися? Сподіваємось, ви, як і ми, вже закохалися у цей чудовий захід. Тож гарні новини – відчути глибоке занурення в музику Зальцбурзького фестивалю можливо просто зараз! Організатори подбали про якісні трансляції багатьох вистав. Ось їхній розклад: https://www.salzburgerfestspiele.at/en/broadcasts

Подивитися та послухати твори онлайн можна безкоштовно за умови попередньої реєстрації. Багато вистав минулих років також доступні на Youtube. Але ми віримо, що вже наступного року головну музичну подію Зальцбургу ми всі зможемо відвідати офлайн, коли повернемось до мирного і щасливого життя. До зустрічей!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз