UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

В останній день літа. Три поради батькам школярів

Про яку подію більшість з нас думає в останній день літа? Авжеж, про 1 вересня та початок навчального року! А от експерти медичного асистансу УНІКА пропонують подумати про декілька не дуже помітних, але дуже важливих у шкільному процесі речей. Саме від них напряму залежить не лише успішність навчання, а й гарне здоров’я школярів та спокій їх батьків.

В останній день літа. Три поради батькам школярів

Отже, готуючись до нового шкільного року, радимо подумати і подбати про наступне.

1

Робоче місце. Діти ростуть швидко, особливо влітку. Тож після трьох місяців відпочинку варто перевірити, наскільки зручно почувається Ваш школяр на своєму звичному місці, під час виконання уроків. Можливо, вже треба змінити висоту стільця? А чи правильне освітлення робочого столу? Добре обладнане робоче місце – не лише запорука ефективного навчання, а й важлива профілактика проблем з хребтом та зором. Адже, за статистикою, порушення постави мають 7 з 10 дітей середнього шкільного віку, і 9 з 10 старшокласників. Вирішувати ці проблеми доводиться вже у дорослому житті. У групі підвищеного ризику – дівчатка 10-14 років: зазвичай в цей період свого життя вони дуже швидко ростуть. Це створює додаткове навантаження і вимагає підвищеної уваги до збереження постави і зору.

Важливо: запобігти більшості проблем зі здоров’ям допоможуть парта і стілець з регульованою висотою, а також якісна настільна лампа. Важливі профілактичні огляди у хірурга-ортопеда та офтальмолога – не менше 1 разу на рік!

 

2

Рюкзак. Звичайно, більшість батьків купують дітлахам красиві та яскраві моделі. З сучасних матеріалів, з правильною, ортопедичною спинкою. Та окрім дизайну ранця, радимо звернути особливу увагу на його… вагу. Виявляється, вага шкільного рюкзака або портфелю з підручниками, шкільним обідом та усім необхідним має бути не більшою, ніж 10% ваги самої дитини. Є ще і додаткові вікові обмеження: навіть підлітки у старшій школі мають носити «багаж знань», не важчий за 4,5 кг. Нормальна вага рюкзака є принципово важливим питанням – адже перевантаження може призвести до проблем з хребтом, суглобами та кровообігом.

Важливо: проблему перевантаженого рюкзака вирішують електронні підручники або ж придбання другого комплекту шкільних книжок – щоб зберігався у класі. Лайфхак ще з нашого дитинства – домовитися з сусідом по парті, хто і які книжки приноситиме на наступний день. Одного підручника на двох зазвичай вистачає.

 

3

Розклад. Маємо на увазі не шкільні уроки, а розклад щоденного життя школяра та його родини. Як стверджують лікарі, саме через неправильно організований день сучасні діти мають більшість проблем з навчанням. А ще – хронічну втому та нервові розлади, через які часто виникають й усі інші хвороби. Тому перше, ніж записати дитину на черговий гурток або до репетитора, згадайте про ці цифри:

  • нічний сон має тривати 9-11 годин, у залежності від віку школяра. Чим менша дитина – тим більше часу на сон їй потрібно для відновлення сил. Лише з 15 років підлітки можуть спати 8 годин. Для «першачків» є також бажаною 1 година післяобіднього сну
  • перебування на свіжому повітрі для школярів не може бути меншим за 2-2,5 години, а для учнів молодшої школи – меншим 3-3,5 годин. Сюди ж включається час, який дитина витрачає на дорогу до школи і додому
  • вільний час школяра має бути достатнім. Його дефіцит, особливо для ігор на вулиці, шкодить фізичному здоров'ю – виникають проблеми зайвої ваги і ендокринні розлади. Серед психологічних складнощів – синдром дефіциту уваги, гіперактивність, істерики. А ще через нестачу особистого часу у дітей не розвиваються навички самостійного планування життя, знижується креативність і творчий потенціал. Хоча уникнути цього просто: достатньо 2 годин вільного часу на день.

Як бачите, більшості проблем зі здоров’ям школярів можна запобігти: варто лише подбати про умови, у яких діти ростуть та здобувають знання.

А для повного спокою є ще одна річ, про яку варто подумати до початку нового шкільного року – це поліс медичного страхування. Адже консультації профільних лікарів і їх допомога потрібні дітям у шкільному віці приблизно на 20% частіше, ніж дорослим. Тож батькам набагато спокійніше, коли кваліфікована медична підтримка доступна 24/7, а записатися на прийом можна до кращих фахівців – без черг, у приватну клініку, або ж узагалі викликати лікаря додому.

Сподіваємося, поради експертів УНІКА дозволять зберегти здоров'я дітлахів протягом усього навчального сезону та майбутніх шкільних років. І, звичайно, ми вітаємо усіх зі святом! Зичимо лише позитивних вражень від навчання, нових знань та жодних пропусків шкільних занять через хвороби – лише через екскурсії, подорожі та приємні родинні події! А якщо школярам чи їх батькам знадобляться нові знання про страхування або консультація фахівців УНІКА, ми завжди на зв’язку - залишайте заявку на нашому сайті. 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз