У яких випадках поліція має право вимагати страховий поліс на авто

Перелік документів, які повинен мати водій автомобіля

Під час пересування на своєму транспортному засобі у водія мають бути з собою такі документи (у паперовій або цифровій формі):

  • посвідчення водія;

  • свідоцтво про реєстрацію автомобіля;

  • обов’язкова автостраховка.

Сьогодні власнику машини набагато легше виконати вимоги закону, оскільки всі ці документи доступні в електронному форматі та відображаються в мобільному застосунку «Дія». Тому хвилюватися про те, що з якихось причин «забув» той чи інший документ, не варто. Завжди можна скористатися цифровою версією.

Водію треба пам’ятати, що представники патрульної служби мають право на перевірку всіх перерахованих документів, якщо автомобіль було зупинено з якоїсь вагомої причини (наприклад, коли він порушив правила дорожнього руху). 

Який нормативно-правовий акт регулює питання щодо пред'явлення страховки

Питання щодо наявності страхового поліса та пред’явлення його представникам влади врегульовано в основних документах. Зокрема, у ст. 2 Правил дорожнього руху («Обов'язки та права водіїв механічних транспортних засобів») вказано про обов’язкову наявність візуальної форми страховки (тобто паперова або цифрова версія) серед документів, які мають бути завжди у водія.

Про необхідність пред’явлення страхового поліса ОСЦПВ представникам патрульної служби чітко вказує Закон про обов'язкове автострахування відповідальності власників ТЗ (п. 21.2). Зокрема, у цьому документі йдеться, що представник поліції має право проконтролювати чинність страхового поліса в таких ситуаціях:

  • коли зафіксовано факт порушення ПДР і складається протокол;

  • при оформленні документів після ДТП;

  • під час перетину кордону України (у такому разі контроль здійснює представник Державної прикордонної служби).

Тобто в усіх інших випадках контроль наявності страховки є неправомірним із боку поліції.

Покарання за відмову пред'явити страховку

Разом із тим, що в законодавстві нашої країни чітко прописані правила, коли правоохоронні органи можуть вимагати продемонструвати поліс ОСЦПВ, у документах чітко зафіксовано, яке покарання отримає водій, якщо він відмовиться пред’явити автоцивілку.

Про це йдеться в Адміністративному кодексі України (ст. 126). Зокрема, у статті зазначено, що водій, який не показав співробітникам поліції свою страховку, може отримати штраф у розмірі 25 неоподатковуваних мінімальних доходів. Сьогодні ця сума складає 425 грн. При повторному порушенні сума штрафу зростає вдвічі. Також максимальний розмір штрафу за відсутність страховки або відмову її продемонструвати буде призначено, якщо сталося ДТП з тяжкими наслідками.

Отже, ми з вами переконалися в тому, що представники поліції мають повне право контролювати наявність договору ОСЦПВ у водія. Але ми вкотре хочемо нагадати, що переважна більшість водіїв оформлюють автоцивілку не через страх отримання штрафу, а тому, що розуміють: страховий поліс ОСЦПВ — це їхній надійний захист під час ДТП.