У відпустку – разом з улюбленцем. Як виїхати за кордон з домашньою твариною

Відпустка разом із домашніми улюбленцями  – світовий тренд. За даними Condor Ferries, 53% власників тварин подорожують разом із ними. Але наскільки складно з’їздити на відпочинок за кордон українцям, які надто прив’язані до свого вихованця? Це цілком реально, і є два сценарії: ми залишаємо тварину на догляд надійним людям або беремо її з собою.  

Обидва варіанти мають свої плюси та мінуси, які доведеться ретельно зважити, перш ніж діяти. Звісно, собаку або кота можна і не брати у подорож, залишивши на перетримку перевіреним знайомим, волонтерам або кінологам, яких ви знаєте особисто та довіряєте їм. Також у Києві та інших великих містах діють готелі для тварин, серед яких є чимало комфортабельних закладів із гарною репутацією. Скоріше за все, за умови вдалого  вибору ваші улюбленці будуть доглянуті і почуватимуть себе добре.

Але все ж далеко не всі тварини витримують довгу відсутність господаря – в них може розвинутися стрес та зникнути апетит, що може призвести до хвороби. Звісно, знаючи  про це, ви будете хвилюватися та не зможете собі дозволити розслабитися на відпочинку. Тому ось покроковий гід для тих, хто наважився подорожувати за кордон з домашньою твариною.

 

Підготовка до виїзду – практичні кроки

Одразу скажемо, що для успішного втілення планів важливо завчасно підготуватися та дотримуватися певної послідовності дій. Зокрема це декілька відвідувань ветеринарної клініки для медичних процедур та оформлення документів. 

А розпочати радимо з теорії. Вам потрібно зрозуміти, які вимоги щодо ввезення домашніх тварин має країна (або країни) вашої подорожі. Для цього ідемо на офіційний сайт Держпродспоживслужби (ДПСС) у розділ «Вимоги до некомерційного переміщення». Внизу сторінки знаходимо потрібну країну, після чого переходимо за посиланням на сайт з вимогами (інформацію на ньому доведеться перекласти самостійно).

 

Далі порядок дій такий:

  1. Відвідайте одну з державних ветеринарних клінік для:
    • Чіпування тварини (обов'язково робиться перед вакцинацією). Мікрочіп – це маленька капсула з ідентифікатором тварини, яка вживлюється їй під шкіру.
    • Вакцинації проти сказу (малюкам щеплення роблять не раніше 12-тижневого віку, за 2 тижні до цього бажано провести обробку тварини проти паразитів).
    • Отримання ветеринарно-санітарного паспорту з інформацією про чіпування та щеплення.

 

Усі ці три процедури можна зробити за один візит. Контакти державних клінік є на сайті ДПСС.    

  1. Мінімум за 30 днів після вакцинації і за 3 місяці до поїздки здайте аналіз крові в акредитованій лабораторії для визначення титру антитіл до збудника сказу.
  2. Знову відвідайте державну ветлікарню для:
    • Протипаразитарної обробки (якщо це вимога країни призначення, при цьому звертайте увагу на часові обмеження).
    • Отримання ветеринарного свідоцтва Ф-1 (воно дійсне 72 години). Цей документ необхідний для видачі міжнародного ветеринарного сертифіката.
  3. Отримайте міжнародний ветеринарний сертифікат перед перетином кордону:
    • Якщо їдете автомобілем – зверніться до одного з відділів прикордонного інспекційного контролю ДПСС у вашій області або в пункті пропуску, але заздалегідь уточніть режим роботи.
    • Якщо їдете потягом/автобусом – перед початком поїздки зверніться до одного з відділів прикордонного інспекційного контролю ДПСС у вашій області.

Адреси та контакти територіальних відділів прикордонного інспекційного контролю також можна знайти на сайті ДПСС.

 

Що ще варто врахувати

Щоб поїздка була вдалою та безпечною, недостатньо провести медичні процедури та оформити документи. Подбайте про наступне:  

  • Дотримуйтесь правил перевезення тварин транспортом та догляду за ними

Якщо їдете машиною – стежте за тим, щоб тварина не заважала керувати автівкою. Подбайте, щоб у дорозі їй було комфортно, вона не перегрівалась або не переохолоджувалась, не стресувала та не стрибала по салону. Годуйте тварину не пізніше ніж за 2 години до виїзду, час від часу робіть технічні зупинки та поїть улюбленця водою. Котів та дрібних собак краще перевозити в контейнері-переносці, яку потрібно зафіксувати на сидінні.

Якщо ви подорожуєте поїздом – за правилами Укрзалізниці для тварин зростом до 45 см у холці так само знадобиться переноска. Великих собак або тварин без переноски можна перевозити тільки в наморднику та на жорсткому повідцю за умови викупу всіх місць в купе. Додатково треба купити квиток на улюбленця і стежити за тим, щоб в купе був повний порядок.

Якщо збираєтесь їхати автобусом – тут обмежень ще більше. Деякі перевізники можуть відмовити вам у рейсі, якщо ви їдете з твариною. Максимум що дозволяється – перевезення котів та дрібних собак у переносках, але ці моменти потрібно уточнювати при купівлі квитка. Ну а з великою собакою в автобус вас точно не пустить ніхто.

  • Майте план «В»

При плануванні подорожі варто пам’ятати, що в дорозі завжди можливі форс-мажорні ситуації, тож не буде зайвим продумати ваші дії в таких випадках.

Ваш улюбленець може раптово захворіти, тому варто знати контакти ветеринарних клінік по маршруту, в які можна звертатись у разі потреби.

Також не можна виключати імовірність тривалої затримки на кордоні через черги – поцікавтеся, чи є поблизу пропускних пунктів готелі, в яких приймають із тваринами.

Завжди є і ризик того, що поїздку може зіпсувати людський фактор або раптова зміна правил в’їзду. Тоді пройти ветеринарний контроль на кордоні вам не вдасться або виникне серйозна затримка. Наприклад, попросять зробити додаткові аналізи або помістити тварину на карантин. Тому потрібно мати план дій і на такі екстрені ситуації – затримка поїздки або навіть відмова від неї.     

  • Потурбуйтесь про безпеку людей та захист авто

Безпека в дорозі – питання комплексне. Тому треба подбати й про захист свого здоров’я, а також здоров’я інших членів родини, які з вами подорожують. В пригоді стане туристичне страхування. У разі хвороби, травми абро іншого раптового погіршення самопочуття страхова компанія організує надання допомоги у найближчій клініці, оплатить вартість лікування та медпрепаратів.

Також, якщо ви подорожуєте власною автівкою, не забудьте вчасно оформити страховий захист. Для страхування цивільної відповідальності водія на території України потрібен поліс ОСЦПВ (Автоцивілка), а за кордоном – «Зелена картка». А щоб захистити власне авто на випадок ДТП, викрадення або інших ризиків, придбайте повне КАСКО із покриттям як в Україні, так і за кордоном.           

Отже, як бачимо, подорожувати із твариною в іншу країну цілком реально, хоч і вимагає певних зусиль. Але чи не вартий того результат – незабутні спогади про спільну подорож та укріплення дружніх стосунків із вихованцем? UNIQA бажає вам успіху на цьому шляху! 


Послуги, пов’язані зі статтею
TOP
Моя подорож
Відкривайте світ впевнено: купуйте туристичне страхування онлайн швидко та зручно.
Програма
Стандартна
Максимальна
Сума покриття
30 000 євро
50 000 євро
Тип подорожі
Подорож
Активний відпочинок та спорт
Екстремальний спорт
Від 231 грн