UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Три правила: як підтримати здоров'я навесні

Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.

Три правила: як підтримати здоров'я навесні

Які виклики несе весна?

Весняні проблеми зі здоров'ям відомі кожному – найчастіше турбують застуди, алергічні реакції, зниження енергійності та концентрації уваги.

Різкі перепади температури можуть спричиняти респіраторні захворювання, тому важливо уникати переохолодження під час прогулянок. Також у квітні-травні у повітрі різко збільшується рівень пилку та інших алергенів, які у багатьох викликають неприємні симптоми – нежить, чхання, свербіж очей та шкіри.

Зміни погоди є випробуванням і для серцево-судинної системи. Коливання атмосферного тиску змушують організм постійно адаптуватися, що може призводити до головного болю та слабкості.

Ослаблений імунітет часто є причиною зниження працездатності, погіршення концентрації уваги та підвищеної втомлюваності. Багатьох турбує сезонна депресія, яка під час війни накладається на загальний стресовий стан та загострює емоційні розлади.

Втім, весняне пробудження все ж має додавати нам енергії та позитивних емоцій. А для цього згадаємо: наше здоров’я – у наших руках! Захистити свій організм ми можемо, якщо будемо  дотримуватись трьох важливих правил.

Правило №1: збільшуємо фізичну активність

Весна ідеально підходить для збільшення фізичної активності після зимової «сплячки». Звісно, регулярні вправи вимагатимуть від вас сили волі та дисципліни, але результат того вартий – зміцниться імунітет, підвищиться енергійність, покращиться загальне самопочуття.

Новачкам рекомендуємо починати з легких аеробних навантажень – таких як скандинавська або звичайна ходьба. Навіть 30 хвилин щоденної інтенсивної ходьби на свіжому повітрі допоможуть активізувати кровообіг, наситити організм киснем і підняти настрій. Якщо ви давно не практикували фізичні вправи, починайте із 10-15 хвилин ходьби і поступово збільшуйте її тривалість та інтенсивність.

Тим, хто вже має певний рівень фізичної підготовки, рекомендуємо посилювати навантаження. Якщо ви віддаєте перевагу бігу, плаванню або їзді на велосипеді, поступово збільшуйте відстань і швидкість руху. Усім, хто практикує силові вправи, можна потроху додавати ваги чи повторень до звичної програми.

Що важливо пам'ятати

Розминка перед будь-якою активністю є обов'язковою для запобігання травмам. Легка пробіжка, нахили тулуба, обертання рук і махи ногами допоможуть розігріти м'язи та підготувати їх до навантажень. Головне – не форсувати події,  слухайте свій організм і знаходьте оптимальний режим активності, який підходить саме вам. Також не забувайте вживати достатньо рідини, але краще не під час самого тренування.  

Правило №2: переходимо на здорове харчування

Весна – чудовий час для тюнінгу наших харчових звичок та збагачення організму корисними речовинами після зимових місяців.  

Перш за все, необхідно збільшити споживання сезонних фруктів та овочів, багатих на антиоксиданти, залізо, кальцій та вітаміни. До них належать броколі, цвітна капуста, зелена цибуля, редис, молода зелень. Але не забувайте і про цитрусові – вони допоможуть поповнити запаси вітаміну С.

Для покращення травлення та нормалізації обміну речовин варто вводити в раціон більше продуктів, багатих на клітковину. Це можуть бути цільнозернові крупи (вівсянка, гречка) та бобові (квасоля, горох, сочевиця). 

Стежте за тим, щоб у щоденному раціоні було достатньо джерел повноцінних білків – нежирного м'яса, риби, яєць та молочних продуктів. Вони допоможуть підтримати м'язовий тонус та доповнити раціон необхідними нутрієнтами. Не забувайте і про здорові жири, яких багато в авокадо, оливковій олії, горіхах та насінні. Ці продукти містять омега-жирні кислоти, незамінні для нормальної роботи серцево-судинної системи.

Як і у будь-яку іншу пору року, навесні бажано обмежувати споживання важкої, жирної та смаженої їжі, яка ускладнює травлення. Краще надати перевагу приготованим на парі, запеченим або тушкованим стравам. А ще зменшіть кількість солодких газованих напоїв, борошняних виробів та фаст-фуду у своєму меню.

І звісно ж, пийте більше рідини протягом дня – чистої негазованої води, свіжовичавлених соків та трав'яних чаїв. Це допоможе підтримувати водний баланс організму та виводити токсини.

Що важливо пам'ятати

Щоб компенсувати дефіцит необхідних речовин в організмі та створити запас на майбутнє, не завжди достатньо просто замінити продукти на більш корисні. Тому варто порадитись із сімейним лікарем щодо доцільності прийому комплексу вітамінів та мікроелементів. Краще проконсультуватися із лікарем і у випадку, якщо ви маєте хронічні захворювання ЖКТ. Адже різка зміна дієти може привести до розладу травлення або інших проблем зі здоров’ям.

Правило №3: проходимо щорічні чекапи

Усім відомо, що автомобілям після зими потрібен техогляд, щоб виявити проблеми та підвищити безпеку. Наше тіло теж складний механізм, який потребує періодичної перевірки стану важливих систем та органів. Тому профілактичні медичні огляди та скринінги є важливою частиною турботи про здоров'я в міжсезоння. Вони допомагають виявити потенційні проблеми на ранніх стадіях, скоригувати спосіб життя та своєчасно почати лікування.

ВООЗ рекомендує проходити чекапи щороку всім дорослим людям, навість тим, хто відчуває себе здоровим або має лише загальні скарги на самопочуття (стомлюваність, сонливість тощо). 

Особливо важливо вчасно попереджати та діагностувати так звані критичні захворювання та стани, які найбільше загрожують нашому здоров’ю. Зокрема – діабет, серцево-судинні та онкологічні хвороби.

Тому мінімальний набір чекапів, як правило, включає:

  • Загальний аналіз крові та сечі
  • Вимірювання артеріального тиску
  • Рівень глюкози в крові
  • Перевірка рівня холестерину
  • Скринінг на онкозахворювання: призначається залежно від віку, статі та інших факторів ризику

Оскільки вік є одним із визначальних чинників розвитку більшості захворювань, правило просте – що більше вам років, то більший перелік аналізів та обстежень треба проходити. Наприклад, людям від 40 років цей перелік варто доповнити обстеженням серця (ЕКГ та УЗД), перевіркою функції щитоподібної залози, діагностикою зору тощо.    

Профілактичні огляди допоможуть виявити порушення на ранніх стадіях, коли їх ще легко виправити. Не зволікайте з чекапами – своєчасна діагностика може зберегти роки активного та повноцінного життя!

Що важливо пам'ятати

Не призначайте собі обстеження самостійно! Сучасна медицина дозволяє проводити безліч аналізів та скринінгів, але лише кваліфікований фахівець може визначити, які з них необхідні саме вам. Тому радимо проконсультуватися із сімейним лікарем, який призначить пріоритетні обстеження залежно від вашого віку, статі та можливих скарг.

Потурбуйтеся про своє здоров'я просто зараз, щоб мати гарне самопочуття та достатньо життєвої енергії протягом усього року! А на випадок, якщо здоров’я все ж дасть збій, свій рецепт захисту пропонує UNIQA – медичне страхування. Поліс ДМС дозволяє отримати якісну медичну допомогу у зручний час та покриває витрати на лікування. Будьте здорові!

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз