UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Світло, темрява та біоритми: що відбувається та чи можливо зменшити шкідливий вплив?

В цьому блозі продовжуємо тему біологічних ритмів людського організму, але вже з іншого боку. Чим шкодять нам позапланові відключення світла? Як зменшити їхній вплив на наше здоров’я? Чи є панацеєю поліфазний сон? Пропонуємо розібратись з цими питанням разом з нами!

Світло, темрява та біоритми: що відбувається та чи можливо зменшити шкідливий вплив?

Як відключення електрики змінили наше життя?

Є думка, що людина здатна адаптуватись майже до всього. І українці вже практично пристосували своє життя до численних вимкнень електрики. Тепер активність багатьох з нас залежить саме від неї, а ще – від наявності інтернету.

Багато хто тепер працює вдома та починає свій робочий день не о дев’ятій ранку, а з моменту відновлення мережі. А це може бути й вдень, і ввечері, і навіть вночі. Те ж саме стосується і побуту. Тільки-но з’являється світло, ми починаємо активне життя: вмикаємо пральні машини, прибираємо, готуємо їжу. А ще потрібно не забути зарядити чисельні гаджети та повербанки. Сплеск такої активності може трапитись і посеред ночі: багато хто, лягаючи спати у темряві, залишає ввімкненим освітлення, щоб прокинутись одразу після того, як з’явиться електрика.

Такий спосіб життя здається практичним та повністю виправданим у сьогоденних умовах, але чи є він безпечним для здоров’я? Розберемось саме зараз!

Що відбувається з циркадними ритмами?

В одному з попередніх блогів ми вже розповідали про циркадні ритми людини – ті, що зумовлені природним чергуванням світла та темряви. Ці ритми визначають не лише режим сну та бадьорості, а й через гормональну систему організму регулюють інші біологічні процеси в ньому.

Крім чергування денного та нічного освітлення, на перемикання біоритмів впливає й те, як здійснюється перехід від світла до темряви та навпаки. Природно, коли цей перехід відбувається поступово: день, сутінки, ніч. За часів стабільної електрики психологи рекомендували імітувати цей перехід ввімкненням ввечері нічників замість яскравого освітлення. Зранку природне чергування світла також має бути поступовим: темрява, світанок, день. Цим пояснюється знайоме кожному досить неприємне відчуття, коли прокидаєшся від раптового яскравого світла.

Але зараз ми не маємо ані природного чергування світла та темряви, ані їхнього поступового переходу одне в одне. Крім того, переходи «дня» в «ніч» та навпаки часто відбуваються зовсім непередбачено, без жодної усталеної періодичності.

І це, звісно, призводить до збою природних ритмів, важкості засинання, різких несвоєчасних пробуджень, роздратованості, труднощів із концентрацією уваги тощо. А тривале недосипання і життя всупереч природним режимам здатне викликати й соматичні захворювання.

То що робити?

Поліфазний сон: корисний чи шкідливий?

В мережі й раніше можна було зустріти рекомендації щодо переходу зі звичайного режиму сну на так званий поліфазний сон. Наразі почастішала думка, що саме це може стати дієвим способом адаптації до відключень світла. Ба більше, прихильники такого режиму вважають, що поліфазний сон може скоротити загальний час на відновлення організму та підвищити робочу продуктивність людини.

Суть поліфазного сну в тому, що відпочинок розбивається на кілька періодів протягом доби. Скорочення загальної тривалості сну пояснюють так:
Структура сну людини містить в собі дві фази — повільний сон і швидкий сон. Повільний сон настає відразу після засипання та триває близько 90 хвилин. Наступна фаза швидкого сну характеризується підвищеною активністю головного мозку і сновидіннями. Вона триває всього 10-20 хвилин. Потім фази сну чергуються між собою. Вважається, що вночі повільний сон є тривалішим, тоді як вдень він скорочується.

Але спеціалісти міжнародної сомнологічної організації National Sleep Foundation не рекомендують захоплюватись поліфазним сном, адже при перерваному сні мозок не проводить низку процесів, необхідних для його повноцінного функціонування.

Втім, такий сон беззаперечно є кращим, аніж недосип. Але важливо, щоб він не став для вас нормою на майбутнє.

Як пройти період відключень з найменшими втратами для здоров’я?

Попри все існують способи полегшити свій стан навіть під час відключень. І ці способи випливають якраз із розуміння роботи циркадних ритмів.

  1. Намагайтеся ввести до свого режиму обов’язкові прогулянки в парку або сквері у світлу частину доби. Крім насичення легень киснем, це ще й допоможе організму орієнтуватися, що саме в цей час триває світловий день.
  2. Навіть якщо ви вимушені перемикнутися на поліфазний сон, слідкуйте за тим, щоб загальна його тривалість не була менше ніж 7-9 годин.
  3. Ввечері чи вночі, навіть якщо світло тільки-но ввімкнули та треба зайнятись робочими чи господарськими справами – не вмикайте яскравих ламп. Нехай залишаться сутінки, так буде легше повертатися до звичайного ритму. 
  4. Потурбуйтеся про красоту та приємність: додайте до своїх джерел штучного світла гірлянди, ароматичні свічки. Ця порада не має відношення до біоритмів, але допоможе покращити настрій. А це дуже важливо у темну пору.

Світла й перемоги нам всім!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз