UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Сонячні дерматити. Попереджений - значить озброєний

Попереду – довгі вихідні на День незалежності, оксамитовий сезон та як мінімум три тижні чудової погоди за прогнозами українських синоптиків. Тож багато туристів прагнуть потрапити на море, насолодитися сонцем і… ризикують зіштовхнутися з проблемою, що відома як сонячний дерматит, або алергія на сонячні промені.

Сонячні дерматити. Попереджений - значить озброєний

Прояви сонячного дерматиту інколи виглядають дуже неприємно. Тому багато хто з наших клієнтів на морському відпочинку одразу звертається з цією проблемою у медичний асистанс УНІКА. Але, за умовами програм туристичного та медичного страхування, боротьба з проявами сонячного дерматиту – це виключення зі страхової угоди. Чому? Бо, насправді, проблема не потребує невідкладної медичної допомоги та навіть лікування як такого. Проте її цілком реально попередити, аби не тривожитися та не псувати настрій у відпустці.

У цьому блозі наші медичні експерти розказують, якою саме має бути профілактика сонячного дерматиту та відповідають на поширені питання про сонячну алергію.

Що таке сонячний дерматит?

Сонячні дерматити, алергія на сонце або фотодерматити (дерматози) – це патологічна реакція шкіри людини на ультрафіолетове випромінювання. Існує ціла група таких порушень, і зазвичай вони не є небезпечними для загального стану здоров’я людини.

Частіше за все фотодерматоз проявляється як червоний висип в області шиї, під колінами, на грудях, животі, руках, плечах і спині, що були підвержені впливу сонячних променів. Лущення шкіри в місцях її поразки – також один із симптомів сонячного дерматиту. Уражені ділянки шкіри можуть червоніти і набрякати.

Проте сонячні дерматози можуть значно погіршувати якість життя, наприклад, викликати сильний зуд та навіть больові відчуття. За даними різних досліджень, з проявами фотодерматиту хоча б раз у житті стикається 20% людей. Тож варто розібратися, як вони виникають, що може їх спричиняти та як уникнути такого неприємного стану.

Чому саме виникає алергія на сонце?

Лікарі виокремлюють декілька чинників, що спричиняють появу фотодерматозів, але в її основі лежить єдиний механізм. Сонце випромінює не лише видиме світло, але й невелику кількість ультрафіолетової радіації, яка здатна іонізувати молекули шкіри. Як наслідок, під сонячними променями у шкірі людини починають відбуватися різноманітні хімічні реакції, і не лише позитивні. Зокрема, може виникати реакція гіперчутливості – ось і маємо алергію на сонце.

Важливо: інколи реакцію гіперчутливості до сонячних променів провокують косметичні засоби, парфуми та навіть сонцезахисні екреми, що були нанесені на чутливу шкіру перед виходом на відкрите повітря. Фотодерматоз проявляється і у випадках, коли захисна функція шкіри знижена через механічні чи хімічні пошкодження – наприклад, після пілінгу або потертостей від одягу. Ще частіше появу алергії викликають медикаменти, зокрема, оральні контрацептиви, деякі антибіотики, протизапальні та серцево-судинні препарати.

 

Хто в зоні ризику?

Медична статистика свідчить, що від алергії на сонце частіше страждають діти, люди похилого віку, вагітні жінки. Але загалом вона доволі часто проявляється у дівчат 15-35 років, можливо, саме через активе користування косметичними засобами.

Фотодерматити бувають хронічними і навіть пов’язаними з професійною діяльністю чи хоббі. Це справедливо для моряків, рибалок і усіх людей, чия активність передбачає тривале перебування під сонячним променями, особливо біля води, яка відзеркалює UVA-промені.

Важливо: навіть якщо ви не відносите себе до групи ризику, варто пам’ятати – більш висока захворюваність спостерігається у людей зі світлою шкірою (II і III фототип), які тимчасово потрапляють до більш сонячних регіонів, ніж зона їх постійного проживання. Наприклад, проводять відпустку в Турції чи Єгипті.

 

Як запобігти появі сонячного дерматиту?

Звичайно, найпростішим рішенням є уникати сонця. Але у відпустці біля моря ця порада просто недоречна, тож радимо такі запобіжні кроки:

  • починайте приймати сонячні ванни поступово, з 15-20 хвилин на день,
  • перед відвідуванням пляжу по можливості відмовтеся від парфумів і декоративної косметики, ососбливо такої, що містить спирт,
  • не засмагайте з 12:00 до 17:00. До речі, ця порада є корисною і для уникання більш серйозних проблем – зокрема, сонячних опіків та появи «небезпечних» родимок,
  • користуйтеся сонцезахисними засобами лише від перевірених виробників, краще – аптечними, і протестуйте їх заздалегідь, на окремих ділянках шкіри,
  • забезпечте достатнє зволоження шкіри після перебування на сонці за допомогою кремів після засмаги чи всім відомого пантенолу.


Що варто запам’ятати про алергію на сонце?

  • Сонячну алергію буває складно діагностувати і немає гарантованих способів, які б дозволили швидко її позбутися. Тому найкращий метод, щоб вирішити цю проблему – не стикатися з нею, тобто проводити активну профілактику. Як саме, ми вже розказали.
  • Ще одна важлива особливість фотодерматозів – це затримка симптомів у часі, навіть на декілька тижнів. Через це буває складно пов'язати вплив ультрафіолету з шкірними проблемами, які з’явилися за 2-3 тижні після відпустки на морі. Але ця інформація може бути надзвичайно важливою для вашого лікаря.
  • Якщо сонячний дерматит все ж таки з’явився, зняти його гострі прояви можна за допомогою холодних примочок і спеціальних засобів після засмаги, що містять пантенол. У період загострення дотримуйтесь молочно-рослинної дієти, відмовтеся від спиртних напоїв та, звичайно, обмежте перебування на сонці.
  • Поява «сонячної крапивниці» може бути проявом інших проблем зі здоров’ям, які поки що ніяк не проявили себе. Тож якщо ви вперше стикнулися з фотодерматозом, можливо, варто звернути більше увваги на власне здоров’я. Наприклад, проконсультуватися не лише з дерматологом, але й з іншими фахівцями – сімейним лікарем, гастроентерологом або ендокринологом вже після повернення з відпустки. Та якщо ви нещодавно робили плановий check-up і задоволені його результатами, у такому кроці немає жодної необхідності.

Зичимо всім теплого вересня, гарних вихідних і, звичайно, тільки приємних вражень із подорожей. А з усім іншим допоможе УНІКА.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз