UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Штраф якого розміру чекає на водія за їзду без номерів у 2023 році?

Номерні знаки на автомобілі – це свого роду його візитна картка, індивідуальний знак, що свідчить про реєстрацію транспортного засобу в певній країні та окремому регіоні. Їх розміщення на машині чітко регламентовано законом, також чітко регулюються розміри, тип матеріалу виготовлення, вимоги до інформації, розміщеної на знаку, інші технічні характеристики.

Штраф якого розміру чекає на водія за їзду без номерів у 2023 році?

Однак, на жаль, ще зустрічаються водії, які примудряються втратити номерний знак і своєчасно не заявити про це або взагалі мандрувати без них. У цій статті розберемося разом, чим загрожує автолюбителю відсутність номерів на машині.

Чи можна їздити на ТЗ без номера?

Відповідь на це питання дуже чітка: без номерних знаків їздити дорогами України категорично не можна, як і в інших європейських країнах. Причому в Наказі № 166 від 02.03.2021 «Про деякі питання державних номерних знаків транспортних засобів» зазначається, що на легкових та вантажних автомобілях обов'язково має бути 2 знаки — спереду та ззаду, на тракторах, сільгосптехніці, мотоциклах, великотоннажних транспортних засобах — по одному. Знаки необхідно кріпити лише в тому місці на авто, яке для цього спеціально призначене. Навіть якщо водій розмістить номери під лобовим склом, це вже вважатиметься порушенням Правил дорожнього руху.

Ще один важливий момент, про який варто знати, — зараз уже не має особливого значення, де зареєстрований сам власник авто. Номерні знаки будуть видані в Сервісному центрі МВС за місцем реєстрації або перереєстрації транспортного засобу. І буквосполучення на номері вказуватиме саме на цей регіон. Якщо ж машина придбана в одному місті, а водій проживає в іншому, і він хоче мати знак із літерним позначенням свого населеного пункту, він може зняти авто з реєстрації за місцем покупки, і йому видадуть транзитні номери (на червоному тлі), які будуть дійсні 10 днів.

Варто зазначити, що деякі автолюбителі хочуть виділити на дорозі свій автомобіль і підкреслити свою креативність. Для цього вони замовляють індивідуальні номерні знаки, наприклад «Тарас», «Гонщик» та ін. Але це вважається другим (додатковим) комплектом. І на них можна їздити лише в нашій країні. А якщо знадобиться на цій машині перетнути кордон, то тоді доведеться прикріпити основний комплект номерів.

Як відновити пошкоджені, втрачені чи вкрадені номери

Якщо з номерними знаками машини щось сталося, і вони відсутні з якоїсь причини, то не варто зволікати — необхідно якнайшвидше заявити про те, що сталося, в поліцію. Також швидко потрібно буде звернутися до найближчого Сервісного центру МВС для перереєстрації автомобіля. При цьому 4 документи є обов'язковими:

  • заява про перереєстрацію;

  • паспорт;

  • ідентифікаційний код;

  • свідоцтво про реєстрацію авто.

Далі перелік може бути розширений залежно від обставин. Наприклад, якщо номери були викрадені, то попросять надати копію заяви до поліції, де описано деталі події, або довідку з поліції про втрату. Якщо втрачені номери відомчого авто, то знадобиться акт службового розслідування.

Крім документів, потрібно надати машину для огляду експертом. Але тут є нюанс — оскільки за їзду без номерів можна отримати штраф, доведеться скористатися послугами евакуатора, навіть якщо машина справна.

Після експертного огляду адміністратор Сервісного центру внесе зміни до загальної автоматизованої ідентифікаційної системи та перереєструє авто. Водієві буде видано свідоцтво про реєстрацію ТЗ та нові номери. Якщо так станеться, що старі пізніше знайдуться, то вони вважатимуться недійсними, їх треба буде здати.

Зараз водієві набагато простіше скористатися послугами перереєстрації авто, тому що можна записатися онлайн на офіційному сайті Головного сервісного центру МВС в електронному кабінеті водія. Згодом ця функція буде доступна в мобільному додатку «Дія».

Штраф за їзду без номерів в Україні у 2023 р.

Отже, скільки доведеться заплатити за виїзд на дороги України на машині без номерних знаків або якщо вони встановлені неправильно?

З 29 жовтня 2022 року введено в дію доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону «Про дорожній рух», на підставі яких посилено відповідальність учасників дорожнього руху за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків ТЗ. У цих документах зазначається, що сума штрафу за правопорушення зросла до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на початок 2023 року становить 1 190 грн. Штрафні санкції набудуть чинності за умови, якщо:

  • автомобіль експлуатуватиметься без номерного знака або він незареєстрований;

  • на ньому будуть встановлені номери, що не належать цьому ТЗ;

  • знаки не відповідають встановленим зразкам або закріплені в невідповідному місці;

  • номери перевернуті, недостатньо освітлені, забруднені, що ускладнює їхню ідентифікацію на відстані 20 м.

Якщо ж на автомобіль будуть незаконно встановлені номери, що вказують на належність ТЗ ЗСУ, Нацгвардії, поліції, прикордонній службі, службі з надзвичайних ситуацій, дипломатичних представництв та інших організацій, які можуть користуватися повним та частковим імунітетом на дорогах, то розмір штрафу зростає до 150 неоподатковуваних податків мінімумів доходів громадян. На сьогодні ця сума складає 2 550 грн.

Якщо водій авто притягується до адміністративної відповідальності за це правопорушення вдруге, йому призначать штраф у розмірі 5 100 грн і позбавлять прав на керування авто строком від 3 до 6 місяців.

Ми сподіваємося, що інформація, яка міститься в цій статті, буде корисною для автолюбителів, і їх не оштрафують за неправильне використання номерних знаків на авто.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз