UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Особливості страхування вантажних автомобілів

Питання страхування відповідальності всіх учасників дорожнього руху чітко врегульоване в нашій країні, втім, як і в інших європейських країнах. Не є винятком і вантажні автомобілі — на кожен із них має бути придбано страховку ОСЦПВ. Такий страховий договір оформляється власником транспортного засобу, тобто фізичною чи юридичною особою. В останньому випадку дія ОСЦПВ поширюватиметься на всіх, хто працює на такому транспорті. Про ці та інші особливості страхування вантажних автомобілів йтиметься в нашій публікації.

Особливості страхування вантажних автомобілів

ОСЦПВ для вантажних автомобілів

Ми сподіваємось, що всі наші читачі розуміють важливість страхування громадянської відповідальності всіх учасників дорожнього руху. Для великого вантажного транспорту це правило особливо актуальне, оскільки такі авто мають великі габарити, їхня маневровість в екстрених ситуаціях нижча, ніж в інших видів транспорту. Все це збільшує ймовірність потрапляння до аварії. У таких випадках автоцивілка суттєво зменшує витрати власника авто, якщо через його неправильні дії сталася ДТП. Так що страховка ОСЦПВ є своєрідною гарантією фінансової стабільності водія.

Оформити автоцивілку на вантажний автомобіль можна за таких умов:

  • він зареєстрований в Україні;

  • транспортний засіб ввезено до нашої країни для тимчасової експлуатації, тоді як він має офіційну реєстрацію в іншій державі.

Сьогодні надається можливість оформити договір корпоративного страхування та таким чином застрахувати весь вантажний автопарк, що належить компанії. Такий спосіб страхового захисту найвигідніший для автопідприємств та інших установ. При цьому не має значення, хто з водіїв і скільки їх допущено до управління ТЗ.

Якщо всі документи оформлені згідно з законом, страхова компанія гарантує, що будуть компенсовані:

  • ремонт авто, яке постраждало в аварії;

  • витрати на лікування потерпілих;

  • послуги евакуатора.

Щоправда, при цьому важливо пам'ятати, що якщо буде перевищений страховий ліміт, то кошти, що залишилися, доведеться відшкодувати самому водію, з чиєї вини сталася аварія. На сьогодні діють такі обмеження щодо страхових виплат: до 160 тис. грн, якщо було пошкоджено майно, та до 320 тис. грн, якщо завдано шкоди здоров'ю людей.

Строк дії страховки на вантажний автомобіль

Здебільшого вантажні авто страхують терміном на 1 рік. Це оптимальний період для страхового захисту транспортного засобу, зареєстрованого в Україні. Але водночас у нас у країні діють винятки, на підставі яких можна придбати поліс автоцивілки терміном від 15 днів до 3 місяців. На короткий термін можна застрахувати вантажне авто, якщо:

  • власник ТЗ тимчасово зареєстрований в Україні або така реєстрація відсутня;

  • машина зареєстрована в іншій державі, але є необхідність використовувати її на території нашої країни протягом короткого часу;

  • у найближчих планах у власника ТЗ перереєстрація авто в іншому населеному пункті та машині надано транзитні номери.

У всіх цих випадках можна оформляти «коротку» автоцивілку на вантажівку, а про всі деталі страхування в нашій компанії розкажуть фахівці, якщо ви зателефонуєте на гарячу лінію «УНІКИ».

Як оформити електронний поліс ОСЦПВ на вантажний автомобіль?

Для придбання поліса ОСЦПВ на вантажне авто фізичній особі достатньо підготувати мінімальну кількість документів: паспорт, посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію авто.

Дані цих документів заповнюються в спеціальну форму, розміщену у нас на офіційному сайті, та вноситься оплата. Буквально протягом 5 хвилин автоцивілка буде відправлена на електронну пошту, вказану у формі.

Якщо вантажний автомобіль належить підприємству, до того ж страховка оформляється одночасно на декілька транспортних засобів, ми рекомендуємо зв'язатися з менеджером нашої компанії. Клієнту запропонують індивідуальні умови договору, у яких буде враховано кількість автомобілів, їхня вантажність, місце реєстрації та інші фактори. Також із фахівцем можна обговорити всі фінансові умови договору. Далі поліс також можна оформити онлайн.

Скільки коштує страховка на вантажний автомобіль?

Вартість автоцивілки для вантажівок, як і для легкових автомобілів, регулюється на законодавчому рівні. Сьогодні при розрахунку ціни страхового поліса враховуються:

  • тип автомобіля та його вантажність. Цей фактор є суттєвим, оскільки збільшення габаритів та вантажності часто призводить до погіршення маневровості на дорозі та, як наслідок, підвищує ризики потрапляння в аварію;

  • місце реєстрації ТЗ. Як відомо, у невеликих населених пунктах із меншою інтенсивністю руху на дорогах знижується ймовірність аварій, відповідно, і коштує страховка для авто, зареєстрованих у невеликих містечках, менше;

  • розмір франшизи. Франшиза — це сума, яку необхідно заплатити самому при настанні страхового випадку. Нашою компанією розроблені такі програми розширеного страхування ОСЦПВ, які дозволяють збільшити ліміти виплат зі страховки та одночасно знизити розмір франшизи до мінімуму.

На завершення нагадаємо: у будь-якому разі ціна автоцивілки буде незрівнянно нижчою, ніж сума компенсації, яку можуть вимагати виплатити після аварії. Тож ми рекомендуємо вивчити умови договорів ОСЦПВ, які пропонує наша страхова компанія, та застрахувати вантажний автомобіль у нас. Наявність такого поліса є гарантією фінансової безпеки на дорозі.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз