Поліс у дорогу: що важливо для українського туриста під час війни

В нових умовах туристичне страхування залишається дуже актуальним. Воно дає можливість отримати медичну допомогу в іншій країні, не сплачуючи за неї (це зробить замість вас страхова компанія). Якісна страховка має додаткові опції – наприклад, виплату за втрату багажу. Не менш важлива функція, яку передбачає договір страхування – це допомога асистуючої компанії в організації медичного обслуговування. Фахівці асистансу володіють іноземними мовами, обізнані про можливості медичних закладів за місцем перебування туриста і можуть швидко направити його до найближчої клініки, де він отримає якісну допомогу.  

 

1. Дорога до місця призначення стала довшою – зросли ризики захворіти.

Через війну з міст України зараз не можна скористатися авіаперельотами, до яких багато хто звик. І навіть дорога до Польщі може займати цілу добу, з урахуванням черг на прикордонних переходах. Якщо ваш пункт призначення знаходиться на більшій відстані, поїздка може розтягнутися на 2-3 дні. Доводиться використовувати кілька видів транспорту на території різних держав, тож виникає ризик втрати чи затримки багажу. Під час довгої подорожі збільшується й небезпека захворіти чи отримати травму. Тим більше, що в деяких країнах почався новий сплеск захворювання Соvid-19 і можливість підхопити небезпечний вірус висока. 

Порада: Не відмовляйтеся від страховок із покриттям Сovid-19. Підступна хвороба ще не відступила.  

 

2. Зросли навантаження на систему охорони здоров'я в інших країнах – доступність медичної допомоги знизилася.

Країни Європи прийняли багато біженців з України, а медична система й раніше передбачала запис до лікаря заздалегідь, “тут і зараз” отримати медичну допомогу дуже складно. Тепер українцям без туристичного страхування за кордоном при погіршенні здоров'я складно знайти лікарню, де його можуть прийняти швидко. Не варто забувати і про ціну медичних послуг. Вона була й раніше досить високою, а зараз значно зросла у перерахунку на гривню порівняно з довоєнним періодом. 

Усе це актуально і для тих українців, які виїхали надовго з міркувань безпеки. Частина з них ще не готові ставати біженцями, інші чекають на отримання цього статусу і поки що теж не можуть розраховувати на безкоштовну медичну допомогу. 

Порада: при покупці страховки обов'язково поцікавтеся, наскільки хороша компанія, що асистує, яка обслуговує ваш договір. Наприклад, УНІКА багато років працює тільки з надійними та перевіреними асистуючими компаніями.  

 

3. Постійні стреси та переживання українців можуть підвищити вразливість перед хворобами.

Живучи у воюючій країні, ми знаходимось у небезпеці і гостро це переживаємо. Постійний стрес погано впливає на здоров'я, знижує імунітет і робить нас беззахисними перед інфекціями. Зміна обстановки теж є великим стресом, тож раптово захворіти у поїздці дуже легко. Давно відомо, що у туристів є так званий акліматизаційний період (1-3 дні після приїзду в нову країну). Найчастіше саме в цей час починаються застуди, отити, функціональні розлади органів травлення тощо. Ризик захворіти для туриста, який виїхав з України, зараз ще вищий. Стреси також погіршують концентрацію та увагу, тому травми можуть траплятися частіше. 

Порада: спробуйте зменшити стрес у поїздці постарайтеся налаштуватися на позитивний лад і не нервуватися через дрібниці. Не хвилюйтеся про те, що може статися неприємність – краще  заздалегідь купити страховку. Це дозволить почуватися впевнено якщо знати, що будь-де та будь-коли знадобиться медична допомога її нададуть кваліфіковано та вчасно.    

 

4. Не хочеться бути тягарем для близьких.

Якщо причиною поїздки за кордон є довгоочікувана зустріч з рідними, то, звичайно ж, ми не хочемо, щоб цю зустріч затьмарювали тривоги та зайві проблемами для них. Уявіть, скільки клопоту може завдати родині хвора близька людина без туристичної страховки. Звісно, ​​ніхто з нас не хоче хворіти. Але якщо щось сталося, погодьтеся, краще, щоб усі проблеми з медичною допомогою вирішувала асистуюча компанія, а не ваші близькі. 

Порада: купуючи страховку, правильно вибирайте її тип. Якщо плануєте тільки спокійний відпочинок із прогулянками, достатньо стандартного покриття, але якщо хочеться скинути напругу, зайнявшись активними видами спорту (наприклад, сходити в гори чи покататися на джипах по пустелі) краще купити страховку, яка в УНІКА називається “Активний відпочинок”. 

 

Ще кілька відчутних плюсів, які оцінять сьогоднішні туристи: 

  • Франшиза 0%. Це означає, що платити за медичну допомогу самому туристу не доведеться (якщо випадок не є винятком за умовами договору).
  • Поліс покриває невідкладну стоматологічну допомогу. Отже, вартість візиту до стоматолога із раптовим зубним болем також компенсує страхова компанія.
  • Купити туристичну страховку можна з-за кордону. Якщо ви забули про поліс, залишаючи Україну, ви можете оформити його на сайті УНІКА https://uniqa.ua/private/travel/puteshestvie-za-granitsu/

 

Для більшості українців сьогодні поїздка за кордон – не привід для безтурботного відпочинку, як до війни, а вимушений захід. Але дуже важливо цінувати цю можливість пожити у безпеці, а якщо вдасться – зустрітися з рідними, зуміти перезавантажитись та знайти нові сили, щоб наближати спільну перемогу. Туристична страховка – один із найкращих способів подбати про себе та своїх близьких під час поїздки.