UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Захистити рідні стіни. Як уберегти житло тим, хто за кордоном

Війна змусила мільйони українців залишити свої домівки. Багато хто їхав поспіхом, взявши лише необхідні речі. Майно – будинки та квартири – залишилося. Частина з цього житла здається в оренду, інша пустує. У будь-якому випадку важливо зберегти своє майно як матеріальний актив. Як це зробити, якщо ти далеко від дому?

Захистити рідні стіни. Як уберегти житло тим, хто за кордоном

У сьогоднішньому блозі розповімо, що важливо для правильного захисту житла та які можливості для цього існують.

Від чого захищати житло

Для початку розберемося, від яких загроз потрібно захищати наші будинки. Зараз насамперед ми думаємо про військові ризики, але, на жаль, ефективного захисту від них не існує. А ось «мирні» небезпеки, які нікуди не поділися, можна і треба зменшувати.

  1. Пожежі, вибух побутового газу та залиття водою. Багато хто, поспіхом залишивши житло, не перекрив вхідні крани, не відключив електроживлення на щитку. Під тиском може витікати вода з труб, сполучних шлангів або бойлеру. Стрибки напруги в мережі часом приводять до перегріву проводки так коротких замикань в підключеній техніці – це ризик займання. Витік газу може призвести до пожежі або вибуху. Ті ж небезпеки можуть походити і від сусідських квартир. Наприклад, сусіди зверху можуть і не підозрювати про витікання води, а у вас день за днем капає зі стелі. 
  2. Крадіжка зі зломом, пограбування. У порожню квартиру чи будинок у пошуках грошей та цінних речей можуть нагрянути зловмисники.
  3. Бій скла та вандалізм – наприклад, якщо хтось кинув камінь чи пляшку у вікно, розмалював чи порізав вхідні двері. 
  4. Стихійні явища – не така й рідкісна подія у наші дні. Під час грози чи бурі дерева падають на дах будинку, балкон чи карниз, гілки можуть розбити вікно. А через несправність зливової каналізації перші поверхи будинків підтоплює водою.

Способи захисту, їхні особливості 

  1. Вживайте запобіжних заходів. Це не потребує витрат. Можна залишити друзям, сусідам чи родичам ключ від квартири, попросити їх перекрити воду та газ, вимкнути електрику. Домовтеся з консьєржем або сусідами, щоб забирали вашу пошту зі скриньки. Попросіть сусідів стежити за справністю своїх комунікацій. 
  2.  Встановіть сигналізацію. Охоронці, які протягом 15-20 хвилин після отримання сигналу про проникнення приїжджають на об'єкт, теоретично можуть затримати зловмисників. Сама наявність у квартирі пульта з миготливими лампочками може відлякати злодія, і це серйозний плюс. Втім, досвідчені злодії зламують навіть найміцніші двері та складні замки за 5 хвилин, а щоб винести майно, їм потрібно ще менше часу. Ще один мінус – у разі відключення енергії охоронна GSM-система переходить на живлення від акумулятора, який працює не більше 4-6 годин. 
  3. Застрахуйте квартиру. Плюсів у такому рішенні декілька. По-перше, одним полісом ви захищаєтеся одразу від усіх можливих ризиків. По-друге, на відміну від попередніх способів захисту, страховка дозволяє отримати компенсацію збитків, достатніх для відновлення колишнього стану квартири або будинку, якщо перші два пункти не допомогли і пошкодження майна все ж сталося. По-третє, можна оформити поліс, навіть якщо ви вже поїхали до іншого міста чи країни. 

Ідеально використовувати всі три варіанти захисту у комплексі: і для запобігання, і для мінімізації збитків.

Які існують страхові програми та чим відрізняються

Вибір пропозицій страхування квартир та будинків на ринку досить великий. У більшості програм можна застрахувати нерухомість (стіни, ремонт, оздоблення, комунікації), рухоме майно (техніку, меблі). Додатково страхується цивільна відповідальність власника перед сусідами, на випадок, якщо пожежа, вибух чи витік води у вашій квартирі завдасть шкоди їхньому майну. 

Експрес-поліс. Не передбачає огляду об'єкта та складання переліку майна. Потрібно вибрати один із 3-4 варіантів фіксованої суми покриття (страхової суми, в межах якої страхова компанія нестиме відповідальність при настанні події). Чим більше покриття, тим дорожче страховка.

Існують як зовсім недорогі поліси з фіксованою сумою у 100-500 тис. грн, так і більш просунуті, які враховують площу в цій квартирі і її місцезнаходження. Останні коштують трохи дорожче, але дозволяють отримати захист на суму 1-3 млн грн і більше.

Також звертайте увагу, чи покриває страховка рухоме майно (меблі, техніку) або тільки саму квартиру (конструктивні елементи ) і ремонт в ній.

  • Плюси. Поліс підходить для тих, хто знаходиться далеко від дому і не може приїхати, просто оформлюється.
  • Мінуси. Дороге житло ви не зможете застрахувати на всю вартість. Тут фіксована франшиза – це певна сума, в межах якої страховик не відшкодовує збитки.
  • Порада. Вибираючи страхову суму, змоделюйте ситуацію - наприклад, вас сильно затопило і потрібний серйозний ремонт. Оцініть, скільки це коштує зараз - включаючи основні матеріали та роботи. Далі вибирайте варіант покриття, який дозволить відшкодувати такий збиток. Наприклад, 250, 350 чи 500 тисяч грн. Така «лінійка» є й у суми покриття відповідальності перед сусідами.

Також не забудьте застрахувати відповідальність перед сусідами. Якщо прорве трубу у вашій квартирі, з нерівним паркетом або плямою на шпалерах можна на якийсь час змиритися, а ось збитки сусідам доведеться відшкодовувати швидко. І тут страховка може виявитися дуже корисною.

Класична страховка. У цьому варіанті представник страховика обов'язково проводить огляд житла та опис майна. Він більше підходить для приватних будинків, котеджів, дач  або квартир з великою площею та нестандартним ремонтом. Як правило, власник страхує і житло, та його вміст на повну ринкову вартість. Класичний поліс неможливо оформити онлайн.

  • Плюси. Можна застрахувати будинок та цінне майно по максимуму. У разі страхування будинків, садиб, дачних котеджів додатково можна застрахувати нежитлові об'єкти – підвал, гараж, господарські будівлі, огорожу.
  • Мінуси. Потрібна особиста присутність клієнта або його представника для огляду житла та опису майна. Також для отримання виплати у деяких випадках потрібні документи, що підтверджують ринкову ціну нерухомості – наразі це проблематично.
  • Порада. Класична страховка недешева – на чому заощадити?

Строк страхування та список застрахованих ризиків – краще не зменшувати. Не можна вгадати, коли станеться подія і яка саме – пожежа, залиття водою чи крадіжка зі зломом. Життя непередбачуване, а спокій набагато дорожчий, ніж заощаджені гроші.

Можна економити, застосувавши у договорі франшизу. Зазвичай це 0,5-1% від страхової суми. Просто подумайте, яку матеріальну шкоду ви готові компенсувати самотужки, і порівняйте зі зменшенням ціни поліса. Він все одно захистить вас від великих неприємностей, а зафарбувати пару квадратних метрів стелі нескладно і самому.

Як оформити поліс тим, хто виїхав

Дуже просто: вибираєте продукт та покриття на сайті, заповнюєте всі поля, оплачуєте та отримуєте поліс на електронну пошту. Експрес-страховку можна оформити з будь-якої точки світу. Якщо ж у вас житло преміум-класу з нестандартним ремонтом, дорога техніка та меблі – варто застрахувати його за класичною програмою. Для цього доведеться провести опис та огляд представником страховика, а власнику або його довіреній особі бути присутнім особисто.

Як отримати виплату, якщо ти за кордоном

Якщо трапилася неприємність, якнайшвидше сповістите страхову компанію по телефону або іншим каналам зв'язку. Далі страховик надішле свого фахівця, який проведе ретельний огляд, виміри та фіксацію пошкоджень. На підставі звіту компанія розрахує суму компенсації, яку власник житла отримає на свій банківський рахунок.

Але як бути з оглядом, якщо ви за кордоном не можете приїхати? Представником клієнта під час експертизи можуть ваші найближчі родичі або інші особи, які мають ключі та яким ви довіряєте.

Ще одна добра новина – в УНІКА діє процедура швидкого врегулювання. Клієнт може отримати виплату до 50 000 грн без необхідності візиту експерта страховика. Потрібно лише якісно сфотографувати ушкодження та разом зі сканкопіями документів надіслати по e-mail або у месенджері.

На що ще звернути увагу

Врахуйте, що бувають виключення зі страхових подій – уважно прочитайте про них у договорі. На жаль, страхування не покриває збитків, пов'язаних безпосередньо з тероризмом і війною (вибух, пожежа, пограбування, пов'язані з веденням бойових дій). Також виплати не буде, якщо доведуть факт обману (навмисне заподіяння шкоди майну для отримання виплати – бувають і таки випадки) або факт недбалості (наприклад, не замкнув вхідні двері на ключ або залишив увімкнену праску).

Крім того, під час війни не можна застрахувати житло в тих областях та районах, де ведуться активні бойові дії.

Використовуйте усі ці методи захисту житла, щоб не мати зайвих приводів для хвилювання в складні часи. І нехай ваш будинок завжди буде надійною фортецею!

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз