UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Під стукіт коліс: 5 захопливих подорожей до Європи поїздом

Якщо ви не дуже любите авіаперельоти, а виснажливі автобусні поїздки наводять на вас сум, спробуйте вирушити в подорож поїздом. У цьому випуску блогу ми розповімо про п'ять чудових європейських міст, до яких можна дістатися з України залізницею.

Під стукіт коліс: 5 захопливих подорожей до Європи поїздом

Спочатку – про правила в'їзду. Пам'ятайте, що для відвідування кожної країни існують свої вимоги у зв'язку з пандемією Соvid-19, але, в основному, всі вони зводяться до міжнародного сертифікату вакцинації від коронавірусу.

Актуальну інформацію про потрібний перелік документів для перетину кордону дізнавайтесь на сайті посольства країни, куди ви хочете поїхати, та на сайті Міністерства закордонних справ https://tripadvisor.mfa.gov.ua/?page_id=1973

З Києва до Варшави

Їде без зупинок Україною

З 4 листопада після півторарічної перерви почав курсувати прямий потяг між українською та польською столицею. Він їде майже 17 годин та прибуває на вокзал Варшави близько 9 ранку. За бажання можна того ж дня повернутися на ньому до Києва, відправлення о 17:10. Але, звичайно, семи годин надто мало, щоби відчути дух Варшави. Адже щоб просто насолодитися Старим містом – Замковою та Ринковою площами, вулицею Св. Іоанна, потрібно кілька годин. Довго можна блукати і Королівським замком, який дбайливо відновлений після Другої світової війни і входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут виставлені картини пера Рембрандта, Каналетто та Матейка, а до лютого 2022 року працює експозиція робіт Караваджо. Під час планування поїздки враховуйте, що у понеділок музей зачинено.

Якщо мистецтво, архітектура та історія не дуже вас цікавлять, вирушайте до Центру науки «Коперник», який годиться для сімейного відвідування. Тут можна перевірити багато наукових теорій шляхом досліду, спробувати, як працює детектор брехні та відвідати театр електрики. Квитки краще купувати наперед, адже музей користується популярністю. А завершити подорож можна підйомом на оглядовий майданчик Палацу культури та науки – знаменитого символу Варшави. Майданчик знаходиться на висоті понад 230 метрів і з нього відкривається захопливий краєвид на Старе місто.

З Києва до Кошице

Проїжджає станції в Україні: Вінниця, Хмельницький, Тернопіль, Львів, Стрий, Сколе, Славське, Свалява, Мукачево, Чоп

Потрапити з України до Словаччини можна поїздом Київ–Ужгород із безпересадковим вагоном Київ–Кошице. Переїзд до Кошице з Києва займе близько 20 години, а з Мукачева чи Чопа – всього 5 годин. Кошице – великий залізничний вузол, де ви можете пересісти на потяги, що йдуть до інших регіонів Європи. Але друге за величиною місто Словаччини й саме варте того, щоб провести в ньому день чи два. Як і в багатьох інших містах, які виникли в середньовіччі, основні визначні пам'ятки Кошице зосереджені біля Головної площі. Її окрасою є Собор Св. Ельжбети в готичному стилі з різьбленими вівтарями та кам'яними скульптурами. Щоб побачити Кошице з висоти, варто піднятися на оглядовий майданчик 59-метрової дзвіниці собору. Полоскотати нерви можна в музеї-в'язниці Міклоша з камерою тортур та артефактами середньовічного правосуддя. Увагу туристів привертає і знаменита Чумна колона вона трохи менша і скромніша, ніж подібна споруда у Відні, але все одно дуже вражає.

У Східно-Словацькому музеї можна побачити знаменитий Кошицький скарб – один із найбільших у світі. Скарб, який пролежав у стіні три століття, знайшли у 1935 році під час знесення старого будинку на головній вулиці міста. У схованці було 2920 золотих монет, три золоті медалі та золотий ланцюг епохи Ренесансу.

Приїжджають у Кошице не лише по історичні пам'ятки. Щорічно в першу неділю жовтня вулицями міста проходить найстаріший марафон у Європі – Міжнародний марафон світу. Ну а якщо ви не бігун, то можна як мінімум відчути атмосферу змагання і сфотографуватися зі скульптурою марафонця.

Відправлення поїзда із Кошице назад до Києва – о 15:10.

З Києва до Будапешта та Відня

Проїжджає станції в Україні: Львів, Стрий, Славське, Свалява, Мукачево, Чоп

Відстань між двома столицями Австрії та Угорщини – трохи більше 200 км, а дістатись в обидва міста можна поїздом Київ–Відень. До Відня поїзд іде 22 години, до Будапешта – трохи менше 19. У короткому блозі складно вмістити навіть згадки про всі перлини, які варто відвідати в цих чудових містах, але все ж таки дамо пару рекомендацій.

У Будапешті є 20 ресторанів, яким присуджено мішленівські зірки – тобто вони мають найвище визнання експертів та відвідувачів. Це заклади з угорською, португальською або сучасною та вельми креативною кухнею. Присвятіть день-два тому, щоб оцінити смак, мистецтво подачі страв та якість обслуговування у цих ресторанах. Такий кулінарний вікенд у Будапешті обов'язково вам запам'ятається.

Відень не менш багатогранний. Навіть дня не вистачить на те, щоб відвідати головні музеї, історичні місця та всесвітньо відомі пам'ятки. Але можна влаштувати оглядову прогулянку, найнявши фіакр – традиційний кінський екіпаж, запряжений двійкою коней. Це недешеве задоволення, але, по-перше, фіакри можуть їздити там, де пересування іншими видами транспорту заборонено, а по-друге, 40-хвилинна екскурсія залишить незабутні враження. Пропонуються навіть кулінарні поїздки на фіакрі з дегустацією страв із відомих ресторанів. Розповідати про пам'ятки та особливості страв буде спеціальний гід.

Наповнені емоціями та враженнями, ви можете повернутися до Києва нічним поїздом, який відправляється з Відня о 16:42 та зупиняється у Будапешті о 19:02.

З Києва до Бухаресту

Проїжджає станції в Україні: Вінниця, Хмельницький, Чернівці

Залізнична поїздка з Києва до Бухаресту займає близько 20 годин. Поїзд відправляється пізно ввечері, а до столиці Румунії ви приїжджаєте майже вночі. В архітектурі Бухареста недавнє соціалістичне минуле гармонійно поєднується із будинками більш ранніх епох. Наприклад, радимо відвідати палац парламенту. Це одна з найбільших адміністративних будівель у світі, де на 12 поверхах знаходиться 1100 кімнат. Будівництво було розпочато у 1984 році. Усередині споруда вражає помпезністю з великою кількістю позолоти, мармуру і цінних порід дерева. Після падіння комуністичного режиму палац хотіли знести, щоб знищити один із символів правління диктатора Чаушеску, але потім передумали. Сьогодні в частині приміщень засідає румунський парламент, інші кімнати здаються під офіси. Для туристів у будівлі проводяться екскурсії.

У Бухаресті розташовано кілька музеїв, пов'язаних із селянством. Перший з них – музей румунського села, скансен (музей просто неба), де представлено понад 300 дерев'яних споруд XV-XIX століть з усієї країни: будинків, церков, млинів, сараїв. На тій же території розташований замок королеви Єлизавети, де можна поринути в атмосферу побуту королівської родини Румунії. Ну а після огляду старовини можна заглянути й до Національного музею природної історії, який вмістив понад 2 000 експонатів з різних куточків планети. У цьому музеї чимало інтерактивних елементів, тож нудьгувати вам не доведеться.

Повернутися до Києва можна зворотним поїздом, який відправляється із Бухареста вранці о 06:25.

Бажаємо вам яскравих, захопливих та безпечних подорожей. Не забувайте, що вирушати в дорогу, особливо під час пандемії, варто лише після оформлення поліса туристичного страхування з гарним покриттям. Придбати таку страховку завжди можна онлайн на сайті УНІКА: https://uniqa.ua/private/travel/puteshestvie-za-granitsu/ 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз