Відпочинок в Західній Україні 2023: що більше підходить для вас?

Івано-Франківщина: гірські походи, полонини та водоспади

 

Для кого підходить: Івано-Франківщина – найбільш «альпійська» з західних областей, яка славиться гірським туризмом і красою природи. Сюди їдуть, щоби подихати цілющим повітрям, спіймати «дзен» на полонині, біля гірської річки або водоспаду, насолодитися краєвидами, прокачати свою «фізику» в походах. Найкраще це робити у складі групи досвідчених мандрівників.

 

Активності: треккінг (багатоденні гірські походи); з екстремальних розваг – катання на родельбані, тролеї, тюбінгу (курорт Буковель), квадрациклах, політ на параплані (Верховина, полонина Боржава).

 

Місця, які варто відвідати: вершини Чорногірського хребту (Говерла, Піп Іван, Петрос), Верховина, Національний природний парк Синевир.   

Похід з підйомом на найвищі вершини Українських Карпат – Говерлу або Піп Іван – вимагає ретельного планування. Тим, хто не має досвіду гірського туризму, спершу рекомендується зробити 1-2 тренувальні походи, поступово підвищуючи дистанцію та навантаження.

Національний парк Синевір славиться унікальним озером, яке за чистоту та глибину прозвали Морським Оком. Також в заповіднику можна подивитися на бурих ведмедів в Реабілітаційному центрі, а ще одна «роздинка» – мальовничий Кам’янецький водоспад біля села Синевирська Поляна. 

Верховина та навколишні села багаті на національний колорит – тут можна відвідати музеї та подивитися гуцульські обряди. А для любителів екстриму є скелі Терношорська Лада та рафтинг по порогах річки Чорний Черемош.

 

Популярні локації для проживання: Яремча, Ворохта, Буковель (Поляниця), Верховина. Ці населені пункти мають безліч варіантів розміщення на будь-який рівень комфорту та гаманець: готелі, шале, приватні будинки та бази відпочинку. Діти та підлітки можуть відпочивати разом із батьками або окремо – в одному з численних таборів. Найкращі з них пропонують не лише походи, спортивні ігри, дискотеки майстер-класи а й навчання іноземним мовам та основам підприємництва.

 

Про що подбати: відпочинок в горах пов’язаний з багатьма ризиками та екстремальними активностями, тому спорядження має бути відповідне та ретельно продумане. Також не завадить оформити страховий поліс для захисту здоров’я (ДМС або від нещасних випадків). Погода в Карпатах мінлива, нерідко трапляються грози та шквали. Перед виходом в багатоденний похід з підйомами на гори повідомте про свій намір рятувальні служби на випадок екстремальної ситуації.   

 

Як добратися: з Києва, Дніпра, Харкова  – поїздом до Івано-Франківська або Коломиї, далі автобусом або таксі – до місця проживання.

 

Закарпаття: Термальні басейни, мальовничі замки та рай для гурманів  

 

Для кого підходить: Закарпаття відоме своїм м’яким теплим кліматом та численими курортами з мінеральною водою. Цей регіон найбільше підходить для спокійного сімейного відпочинку та оздоровлення. А зробити урізноманітнити подорож можна за допомогою екскурсій до старовинних замків та гастрономічних «міні-турів».

 

Активності: хайкінг, рівнинні походи, купання в термальних басейнах та солоних озерах, екскурсії до замків, дегустації. 

 

Місця, які варто відвідати:  щоб зануритися у насичену подіями історію закарпатського краю, відвідайте Замок Паланок (Мукачево), Хуст (руїни замку), Ужгород (замок та старе місто), Чинадієво (замок Сент-Міклош та палац Шенборнів), Невицький замок (с. Невицьке).  

Якщо хочеться гастрономічної екзотики, варто відвідати одну з місцевих винокурень та сироварень. А у селі Лумшори вам запропонують традиційні страви із жаб'ячих лапок, а також запросять відвідати місцеву лазню, де вас спочатку «варять» у чані з гарячою мінеральною водою та травами, а потім охолоджують у гірській річці.  

До речі, водолікування на Закарпатті представлено не лише чанами. Дуже популярні тут термальні басейни (купальні з підігрітою мінеральною водою), зокрема такі комплекси є у Косоні та Береговому. А фанати солоної води Мертвого моря зупиняються на відпочинок біля не менш цілющих озер Солотвино.     

 

Популярні локації для проживання: найбільш масовий формат – приватні готелі або санаторії, де можна пройти курс лікування за допомогою місцевих мінеральних вод. Популярні курортні центри – Свалява, Поляна, Шаян, Міжгір’я. Також можна купити курсівку в санаторії (лікування та дієтичне харчування), а жити у приватному секторі.

 

Про що подбати: якщо ваш відпочинок включає оздоровлення в санаторіях, плануйте не менше 3 тижнів, інакше ефект від лікування не буде відчутним. Перш ніж пити мінеральну воду з бюветів, варто попередньо проконсультуватися у лікаря, яка саме вода вам підходить та як її приймати.

 

Як добратися: з Києва, Дніпра, Харкова  – поїздом до Сваляви, Рахова або Ужгорода, далі автобусом або таксі до місця призначення. 

 

Волинь: прозорі озера, пляжі та велопрогулянки

 

Для кого підходить: найбільш популярним є відпочинок на Шацьких озерах. Це група з понад 30 озер, які розташовані у північно-західній частині Ковельського району. Поруч вистачає лісових масивів, де діють санаторії й табори відпочинку. Чистота, тиша та відсутність натовпів сприяють пляжно-прогулянковому релаксу для сімей та молоді. До того ж ціни на проживання тут не захмарні.  

 

Активності: пляжний відпочинок, походи на байдарках, велопрогулянки.

 

Місця, які варто відвідати: головне озеро – Світязь, але якщо ви зупинилися біля одного озера, цікаво подивитися й на інші, розташовані поруч. Це можна зробити пішки, на велосипеді (є прокат), або на байдарці (місцеві гіди організовують екскурсії каналами, яким з’єднані деякі озера). Якщо ви приїхали надовго і хочеться урізноманітнити пляжний відпочинок, можна здійснити одноденну екскурсію на південь Волині – замки у Луцьку та Дубно добре збереглися та вважаються одними з найкращих в України, а у Клевані є романтичний Тунель Кохання.     

 

Популярні локації для проживання: містечко Шацьк біля озера Світязь – тут є готелі та інфраструктура наближена до міської. Якщо хочеться більшої тиші та приватності – обирайте приватний сектор в навколишніх селах або санаторії. Молоді для динамічного відпочинку більше «зайдуть» табори або турбази біля озер Світязь, Пулемецьке, Пісочне та інших. Багато хто приїжджає сюди пожити в автотрейлері або наметі – для цього відведені відповідні стоянки.

 

Про що подбати: якщо плануєте жити в наметі або трейлері, запасайтеся павербанками та генераторами, а  персональну аптечку доповніть засобами від комарів та інших надокучливих комах.  

 

Як добратися: з Києва, Дніпра, Харкова  – поїздом до Ковеля, далі автобусом або  таксі – до Шацька або місця проживання.

Сподіваємось, наш невеличкий гід надихнув вас на подорож. Тож не гайте часу, плануйте поїздку та замовляйте квитки. Бажаємо приємного, безпечного та насиченого відпочинку!