Безпечний будинок влітку

Прохолода

Влітку ми часто страждаємо від спеки, а також шкідливих комах, які так і намагаються потрапити у наш затишний будинок. Тому багато уваги варто приділити вікнам. Вони мають вирішувати як мінімум дві проблеми – захищати від спеки та оберігати від комах. Влітку особливо актуальними стають сітки та екрани для вікон, які можна легко встановити. Допоможуть захистити від палючого сонця щільні гардини і світловідбивні фіранки. Майте на увазі, що вікна на західній стороні отримують найбільше тепла в другій половині дня, так що їх важливіше затемнити. Але краще закрити штори у всьому будинку не пізніше 10 ранку, щоб зберегти мікроклімат до настання прохолоди. Ще варіант – закрити скло світловідбивною плівкою або замовити вікна з напиленням, щоб знизити інтенсивність сонячного світла, що потрапляє до квартири.

 

Безпека для дітей та тварин

На жаль, щоліта реєструються випадки, пов'язані з випаданням дітей із вікон. Страждають і тварини. Коти не тільки можуть впасти з висоти, а й застряють у вікнах, відкритих на провітрювання. Зрозуміло, що головна рекомендація – не залишати ваших малюків одних і стежити за вашими улюбленцями. Але можна подбати і про додаткові заходи безпеки вдома. Встановіть «замок від дітей» на ручку вікна, який не дозволить дитині відчинити стулки. Настіж відчинене вікно за наявності дітей та тварин – це табу. Пам'ятайте, що діти зазвичай сприймають протимоскітні сітки як надійну поверхню, спираються на них і це може призвести до трагедії. Також переконайтеся, що при режимі «провітрювання» у дитини або кота немає можливості пролізти в отвір, що утворився.

Для забезпечення безпеки часто рекомендують посилені металеві протимоскітні сітки, але все-таки надійніше не випробовувати долю, залишаючи вікна відкритими – для забезпечення циркуляції повітря в квартирі підійде і мікропровітрювання.

 

Чисте повітря

Найспекотніші місяці року становлять серйозну проблему для тих, у кого алергія, але й здоровим людям у літні місяці вдома буває некомфортно. Адже іноді відкривати вікна і не хочеться – у повітрі великого міста накопичується багато шкідливих речовин, наприклад, вихлопних газів автомобілів – двоокису азоту, та летких органічних сполук, які ще й реагують із сонячним світлом. Але при цьому повітря всередині будинку може бути забруднене вп'ятеро більше, ніж за вікном. Прибирання допомагає покращити ситуацію, але не є панацеєю – повністю позбутися пилу за допомогою ганчірки та пилососу не вийде. Крім того, влітку в будинку найчастіше повітря пересушене, що теж не дуже добре для здоров'я.

Рішення: очищувачі та зволожувачі повітря. Вони здатні значно покращити якість повітря всередині приміщення. Очищувачі повітря видаляють найдрібніші частинки пилу, пилку, алергени та інші забруднювачі, забезпечуючи свіжіше та здоровіше повітря для дихання. Зволожувачі повітря, у свою чергу, підтримують оптимальний рівень вологості, що особливо важливо під час спекотної літньої погоди.

 

Захист від пожежі

За 2022 рік в Україні сталася понад 71 тисяча пожеж, внаслідок яких понад 1 000 людей загинули та ще 1 000 отримали травми. Побутові пожежі залишаються однією з найнебезпечніших загроз життю та майну, тому важливо організувати захист від них.

  • Встановіть детектори диму (інша назва – пожежний сповіщувач) – невеликі пристрої, що реагують на частинки диму в повітрі та сповіщають про це гучним звуком. Розмістіть детектори диму в «стратегічних» місцях вашої квартири, таких як спальня та вітальня.
  • Перевірте електропроводку та стан розеток. Через несправності та підвищене навантаження в літні місяці часто бувають короткі замикання, які спричиняють пожежі.
  • Майте вдома побутовий вогнегасник та вивчіть, як він працює. Часто у стані стресу люди інстинктивно починають гасити пожежу водою, а це не тільки неефективно, а й часто небезпечно (вода може вступити в реакцію з палаючими речовинами, що посилить пожежу або призведе до вибуху; також вона хороший провідник електричного струму). Найкраще користуватися вогнегасником, а за його відсутності – пральним порошком, піском (хоч із котячого лотка) або навіть землею з квіткового горщика.
  • Поговоріть з домашніми про дії у випадку пожежі. Переконайтеся, що всі знають, що робити, де ключі від вхідних дверей, які речі потрібно взяти з собою при евакуації.

 

Фінансовий захист будинку – страхування

Страхування є важливим елементом безпеки нашого життя. Застрахуватися легко – особливо онлайн в УНІКА – поліс допоможе покрити витрати на ремонт житла чи купівлю майна на заміну у разі, якщо щось непередбачене все-таки станеться. Усім нам не завадить зараз трохи впевненості та спокою. Оформити страховку майна – гарне рішення для літа та будь-якої пори року.