UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Мій автомобіль

Особливості Автоцивілки під час війни — чи потрібен зараз поліс

Під час воєнного стану у нашому житті багато чого змінилося. І сьогодні деякі водії стверджують, що продовжувати дію поліса обов’язкового автострахування (ОСЦПВ) під час війни не варто. Але це помилка. У нашій публікації розкажемо, чи потрібна зараз автоцивілка і як працює ця страховка.

Особливості Автоцивілки під час війни — чи потрібен зараз поліс

Що стало причиною появи міфів про необов’язковість автоцивілки?
Кожен із нас на собі відчув нестабільність ситуації в країні під час війни. Водії авто помітили, що деякі відділення страхових компаній зачинилися, співробітники поліції під час зупинок транспорту практично перестали перевіряти наявність оформлених страхових полісів. Вірогідно, саме ці чутки спричинили те, що у суспільстві стала поширюватися думка, що на період дії воєнного стану власники машин можуть бути звільнені від оформлення страховки.
Але це твердження є помилковим. Немає жодного офіційного документа, який би відмінив вимогу обов’язковості автоцивілки.
Підкреслюємо, що УНІКА продовжує працювати під час воєнного стану і виконувати свої фінансові зобов’язання.

Чи можуть зараз оштрафувати за відсутність поліса ОСЦПВ?
Як ми вже казали, на сьогодні страхування відповідальності власників автотранспорту продовжує залишатися обов’язковим, незважаючи на усі обставини. Так само ніхто не скасовував штрафні санкції за відсутність такого поліса у водія. Якщо на дорозі з’ясується, що власник авто подорожує без такої страховки, то йому буде призначено штраф у розмірі від 425 до 850 грн. Сума залежатиме від обставин з’ясування і дорожньо-транспортної ситуації.

Для чого зараз продовжувати дію автостраховки, якщо поліція практично не контролює наявність полісів ОСЦПВ?
Справді, поліцейські під час воєнного стану часто виконують багато іншої роботи і не завжди під час зупинки авто і перевірки документів звертають увагу на наявність у водія обов’язкової страховки. Але ж сам власник авто зацікавлений в оформленні такого поліса, адже основна мета такого страхування — гарантоване відшкодування збитків потерпілим у разі ДТП, що сталося з його вини. А це можуть бути досить великі суми порівняно з вартістю самого поліса.
І ще звертаємо увагу водіїв, що аварії сьогодні продовжують траплятися. У багатьох населених пунктах вимкнено світлофори, учасники дорожнього руху помітно нервують. Усе це стає додатковими причинами ДТП. Поліс ОСЦПВ як раз і допомагає захистити від фінансових наслідків таких аварій.

У яких розмірах можна отримати відшкодування за полісом обов’язкового автострахування під час воєнного стану?
Якщо було пошкоджено майно в результаті аварії на дорозі, то один потерпілий отримає до 130 тис. грн, але загальна сума виплати становить не більше 650 000 грн. на одну страхову подію. Якщо постраждали люди і їм потрібні гроші на лікування, то сума компенсації становить до 260 тис. грн на одну особу, незалежно від кількості потерпілих. Збільшити ліміти цих виплат можна, якщо придбати заздалегідь розширені варіанти автоцивілки. Тоді суми компенсацій зростуть від 300 тис. до 1 млн грн залежно від обраної програми. Деталі дивиться на uniqa.ua.
Власнику поліса доведеться сплатити франшизу, якщо це передбачено умовами договору. Вона може бути від 0 до 2 000 грн.

Як можна продовжити дію страхового поліса, якщо не працюють відділення страхових компаній під час війни?
Ми піклуємся про своїх співробітників і клієнтів, тому перевели роботу багатьох відділень в онлайн режим, але це не означає, що клієнти не можуть отримати страхові послуги.
Оформити поліс автоцивілки можно самостійно на сайті  або подати заявку на отримання індивідуальної консультації за допомогою форми зворотного зв’язку. Також можна звернутися у чат-бот УНІКА або звернутися до свого менеджера.
Для того, щоби продовжити термін дії страхового поліса або придбати новий, достатньо в один із доступних месенджерів Viber або Telegram відправити фото паспорта водія і техпаспорта на машину. Далі менеджер запропонує вам вигідні варіанти автоцивілки. Після оплати поліс буде надіслано на електронну адресу.

Як перевірити чинність полісу?
Перевірити чинність документа можна сайті МТСБУ , розділ «Перевірка «Автоцивілки» за реєстраційним номером транспортного засобу або за зазначеним номером електронного полісу. Ваш поліс обов`язкової Автоцивілки також доступний в сервісі державних послуг «Дія». Детальніше про «Дію» тут.
Нагадуємо, що зараз немає необхідності придбання «паперового» поліса в офісі страхової компанії. На сьогодні продовжує повноцінно діяти електронна автоцивілка. Такий договір можна пред'явити на запит представників правоохоронних органів в електронному форматі або у роздрукованому вигляді.

Чи змінилася за умов воєнного стану вартість автоцивілки?
Тарифи на придбання автоцивілки не були змінені. Як і в довоєнний час, вартість страховки залежить від:

  • об’єму двигуна автотранспортного засобу;
  • місця реєстрації власника авто;
  • віку особи, яка укладає договір.

А також ціна поліса залежатиме від обраної програми страхування. Про це детальніше можна дізнатися у нашому розділі Клієнтам online або у свого менеджера. .

Чи є зміни із процедурою відшкодування у воєнний час?
Ми працюємо і врегульовуємо страхови випадки, як і раніше. Нашим клієнтам радимо повідомляти Асистанс УНІКА про аварію одразу з місця події  за телефонами:

                     +38 (097) 170 03 73 (Київстар)
                     +38 (066) 170 03 73 (Vodafone)
                     +38 (093) 170 03 73 (Lifecell)

Ми пропонуємо онлайн врегулювання: через чат-боти UNIQAua в Viber або Telegram передавати нам необхідні матеріали для прийняття рішення про виплату страхового відшкодування безпосередньо з місця ДТП.
Дотримуйтесь інструкцій наших спеціалістів і компенсація буде нарахована постраждалим, незважаючи на складні умови нашого часу.
Викликайте працівників поліції, швидку допомогу, якщо є постраждали, у разі пожежі - пожежну службу, які зафіксують факт настання події.
Користуйтеся Європротоколом, якщо ДТП без постраждалих, та фіксуйте все на фото і відео аби уникнути труднощів з очікуванням на працівників поліції. Зараз підрозділи Національної поліції часто не можуть здійснити виїзд на місце ДТП у зв`язку з посиленним режимом роботи та завантаженістю.

В будь-якому разі ми просимо звертатися до Асистансу УНІКА для отримання відповідей на питання та рекомендацій щодо дій у разі події.

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз