Особливості страхування та виплат КАСКО для автівок, придбаних у кредит, в поточних умовах

Чи обов’язково оформляти КАСКО для авто в кредит?
КАСКО — це добровільний вид страхування на відміну від обов'язкової автоцивілки. Поліс покриває ризики пов’язані з експлуатацією автомобіля, наприклад:

  • викрадення;
  • ДТП, у тому числі, що сталося з вини водія;
  • стихійне лихо;
  • загоряння;
  • протиправні дії третіх осіб.

Поліс не покриває шкоду третім особам. КАСКО захищає ваш автомобіль.
Банківські установи пропонують разом з оформленням кредиту підписати й договір КАСКО. Автомобіль до моменту виплати всієї суми заборгованності є заставним майном кредитора. Тому, кредитор бажає знизити ризики. Ви маєте право відмовитися, але в такому випадку кредитор може змінити умови на менш вигідні або відмовити у кредитуванні. Наприклад, може зрости розмір первинного внеску, підвищитися процентна ставка та ін. У підсумку, авто в кредит без КАСКО стає менш вигідним, ніж з оформленим полісом.

 

Що впливає на вартість поліса?
Насамперед впливає вартість авто, — чим вона більше — тим, відповідно, вище ціна. Також вартість поліса визначається:

  • розміром франшизи;
  • маркою та моделю транспортного засобу, його роком випуску;
  • зоною покриття (тільки в межах України або ще й у країнах Європи).

Врахуйте, кредитор може наполягати на виборі певних ризиків та розмірах франшиз.

 

Що змінилося з введення воєнного стану в Україні?
Багато автовласників почали активніше цікавитися раніше укладеними договорами. Це викликано чинником ведення бойових дій — сотні тисяч автомобілів постраждали від розривів снарядів. Однак, військові ризики є стандартним винятком. Якщо автомобіль пошкоджений під час бойових дій, то відшкодування не буде. Усі інші ризики зазначені в договорі залишаються актуальними й у поточній ситуації. За ними можна отримати відшкодування, як і раніше. До того ж, була спрощена процедура врегулювання.

Введення воєнного стану не є причиною відмови у відшкодуванні збитку за стандарними ризиками. Ми працюємо у звичайному режимі. Ви можете використовувати електронні документи та їхні копії в тому випадку, якщо з поважної причини неможливо надати оригінали. Якщо бракує можливості викликати на місце від події поліцію і пошкодження незначні, ви самостійно можете зробити фотофіксацію пошкоджень і місця події, щоби відправити у чат-бот УНІКА.
Крім того, відшкодування збитків зі страховій події може бути виплачено на особистий рахунок у зв’язку з тим, що багато приватних СТО не можуть проводити ремонт.
У той самий час, для оформлених у кредит автомобілів, ми маємо отримати погодження від кредитора щодо напрямку платежу. Порядок і термін виплат у такому випадку залежить не тільки від УНІКА, а й партнерів.

З огляду на те, що багато СТО не працюють, сума відшкодування буде призначена за середньоринковою вартістю ремонту.

 

Що робити, якщо заставне авто знищено або залишилося на тимчасово окупованій території?
Необхідно в будь-якому випадку повідомити кредитора і страхову компанію про те, що трапилося. Ймовірно, що в майбутньому це питання буде врегульовано на законодавчому рівні. Це ж стосується і випадків, коли автомобіль взятий у кредит залишився на непідконтрольних уряду України територіях. Якщо автомобілем заволоділи та цей випадок пов’язаний із військовими діями, наприклад, націоналізований, відшкодування не передбачено. У всіх інших випадках клієнти компанії УНІКА можуть розраховувати на врегулювання.