Небезпечні комахи влітку: як захиститися та що робити при укусах

Літо – чудова пора для відпочинку на природі, але разом з теплом активізуються небажані «сусіди» – комахи, які можуть становити небезпеку для людей. У цьому блозі ми розповімо про небезпечних комах, з якими ви можете зіткнутися влітку, і про те, як захистити себе та ваших дітей від укусів, нагадаємо правила першої допомоги.

Комарі

Комарі – це, мабуть, найпоширеніші кровососи, яких можна зустріти практично скрізь: у лісі, біля водойм, у парках. Звісно, можуть залітати вони і у наші оселі. Комарі, як правило, активні у вечірній та нічний час. Хоча укуси комарів зазвичай не становлять серйозної загрози, вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань, таких як малярія та дирофіляріоз. 

Як захиститися: використовуйте репеленти, які продаються в аптеках та косметичних магазинах. Для дітей вибирайте спреї із зеленими позначками, що мають меншу концентрацію діючої речовини та безпечніші для здоров’я. Перед прогулянкою в ліс або до водойм нанесіть репелент на одяг та відкриті ділянки шкіри згідно з інструкцією. Щоб не дати комахам шансу, носіть одяг з довгими рукавами та штани.

Вдома встановіть москітні сітки на вікна, якщо ж це неможливо зробити, використовуйте стаціонарні пристрої з репелентами типу Raptor.

Що робити у разі укусу: промийте місце укусу водою з милом, прикладіть холодний компрес для зменшення свербежу, а у разі сильного набряку використовуйте антигістамінні (протиалергічні) засоби та зверніться до лікаря.    

Оси, бджоли та шершні

Оси часто зустрічаються у садах, парках та біля сміттєвих баків. Вони не агресивні та кусають переважно для самозахисту, коли відчувають загрозу. Але інколи на природі можна випадково натрапити на гніздо диких ос чи шершнів. Це вже реально небезпечно – захищаючи свій дім, одразу багато комах можуть накинутися на людину, що призведе до важких наслідків. Укуси ос бджіл та шершнів болючі та можуть викликати алергічну реакцію, а іноді навіть анафілактичний шок.

Як захиститися: побачивши біля себе комаху, уникайте різких рухів, бо це може спровокувати її вкусити. Щоб не приваблювати небезпечних істот, не залишайте відкриту їжу та напої біля себе – особливо фрукти, колу та інші солодощі. Якщо з’їли або випили щось солодке – одразу вмийтеся та сполосніть рот водою, пляшку щільно закрийте, а рештки їжі викиньте, загорнувши у герметичний пакет. 

І ще – не використовуйте перед виходом на природу сильні парфуми або дезодоранти з різким запахом, оскільки це може зробити вас бажаною «мішенню» для комах.

Що робити у разі укусу: видаліть жало, якщо ви його бачите (оси не залишають жало в рані, на відміну від шершнів та бджіл) – краще робіть це скребковим рухом, а не витягуйте пінцетом. Після цього ретельно промийте місце укусу водою з милом та прикладіть холодний компрес (лід у пакеті або мокрий рушник). При ознаках алергії та різкому погіршенні самопочуття негайно зверніться до лікаря!

Ґедзі

Ґедзі найчастіше зустрічаються у сільській місцевості, поблизу пасовищ та водойм. Вони активні в денний час і кусають людей та тварин, щоб живитися їхньою кров'ю. Укуси ґедзів дуже болючі і можуть викликати сильну алергічну реакцію.

Як захиститися: так само як і інших комах, ґедзів відлякують репеленти. Також, щоб не приваблювати ґедзів, носіть світлий одяг, що покриває все тіло. Уникайте прогулянок біля водойм у спекотний час дня.

Що робити у разі укусу: якомога швидше промийте місце укусу водою з милом та змастіть антисептиком, прикладіть холодний компрес, при сильному болю або алергії зверніться до лікаря.

Павуки

Хоча більшість павуків не є агресивними, деякі види можуть становити небезпеку. Найчастіше вони зустрічаються в лісах, садах, підвалах будинків. Укуси деяких павуків можуть бути отруйними і викликати серйозні симптоми. На щастя, таких видів небагато, але на півдні України почастішали випадки укусів людей отруйним каракуртом.

Як захиститися: будьте обережні, якщо працюєте в саду або прибираєте у підвалі. Не засовуйте руки в темні щілини без перевірки. Регулярно прибирайте павутиння в домі.

Що робити у разі укусу: промийте місце укусу водою з милом, прикладіть холодний компрес, заспокойтеся та пийте багато води або солодкого чаю. При погіршенні стану звертайтеся до лікаря.

Мурахи

Мурахи зустрічаються практично скрізь: у лісах, парках, садах і навіть у будинках. Вони кусають людей переважно для захисту свого мурашника або інших мурах. Хоча укуси більшості мурах безпечні, деякі види (наприклад, вогняні мурахи) можуть викликати сильний біль та алергічну реакцію.

Як захиститися: уникайте ходіння босоніж по траві, не турбуйте мурашники (та не давайте робити це дітям), використовуйте репеленти при прогулянках у лісі.

Що робити у разі укусу: промийте місце укусу водою з милом, прикладіть холодний компрес, при множинних укусах або ознаках алергії зверніться до лікаря.

 Загальні поради щодо захисту

Отже, для захисту майже від усіх небезпечних комах підходять універсальні правила. Головне – уникати місць скупчення комах, носити відповідний одяг (довгі рукави, штани, закрите взуття), перед виходом на природу використовувати репеленти.

Дорослим варто уникати використання сильно ароматизованих засобів гігієни. А дітей навчіть не чіпати комах і не наближатися до їхніх гнізд.

Правильні дії при укусах комах – промити місце укусу водою з милом, прикласти холодний компрес, використовувати антигістамінні засоби за призначенням лікаря.

А от помилкові дії – чухати місце укусу, вичавлювати отруту з нього. І звичайно, не варто ігнорувати симптоми алергічної реакції, яка може мати дуже серйозні наслідки.

Зокрема, негайно звернутися до лікаря потрібно, якщо є сильний набряк або почервоніння, що швидко поширюється, ускладнене дихання чи ковтання, запаморочення або втрата свідомості,  сильний біль, що не минає.

І ще одне ­– завжди використовуйте можливості страхування. Програма захисту здоров’я від UNIQA дозволить отримати виплату не лише у разі укусів отруйних комах, а й за настання інших небезпечних випадків.

Сподіваємось, наш невеличкий лікнеп допоможе вам почуватися впевненіше на природі. Літній відпочинок може бути безпечним і приємним, якщо пам’ятати про можливі небезпеки та вживати необхідних заходів захисту. Будьте уважні до свого організму та не соромтеся звертатися за медичною допомогою при найменших сумнівах. Насолоджуйтеся літом, але завжди залишайтеся напоготові!