Не потрапити у пастку: як не застрягнути у ліфті та що робити, щоб швидше звідти звільнитися?

Через регулярні відключення електрики українці, які мешкають у багатоповерхівках, стикнулися з черговою небезпекою: ризиком застрягти у ліфті. Чим загрожує така ситуація, як її попередити та що робити, якщо халепа все ж таки трапилася у нашому сьогоднішньому матеріалі.

 

Ліфт – частина комфорту, без якого мешканцям багатоповерхівок складно уявляти своє життя. Але під час відключень електрики він може стати дуже неприємною пасткою, адже таке відключення може трапитись саме тоді, коли ми користуємось ліфтом.

Зрозуміло, що ідеальним рішенням було б взагалі підійматися та спускатися по сходинах пішки. Але, на жаль, не кожен з нас має добре здоров’я. Ще варіант – не користуватися ліфтами саме в той час, коли за графіком можливе відключення. Втім і він може не спрацювати, бо по-перше, важко постійно тримати цей графік у пам’яті, а по-друге – внаслідок ворожих атак можуть відбуватися і аварійні відключення.

 

В чому ж небезпека застрягання у ліфті?

Клаустрофобія і паніка. Багато людей відчувають страх замкнутого простору, і це може призвести до панічної атаки. Цей стан, хоча й не несе прямої загрози фізичному здоров’ю, є дуже неприємним і може залишитися в пам’яті на довгий час. Втім, у людей, які страждають на серцеві захворювання, може статись і небезпечний серцевий напад. Тож про всяк випадок потрібно мати з собою заспокійливе та ліки, відповідно до стану здоров’я.

Відсутність вентиляції. У деяких старих або несправних ліфтах може бути недостатня вентиляція, що може призвести до зменшення рівня кисню, особливо якщо в ліфті багато людей. Зменшити цю проблему можна, якщо не робити, перебуваючи у замкненому ліфті, зайвих рухів.

Зневоднення та виснаження. Застрягши на довгий час, люди в ліфті можуть відчувати зневоднення або виснаження, особливо в спеку. Тож варто завжди мати з собою пляшку води. До речі, це стосується взагалі правил безпеки у спекотну погоду.

Відсутність доступу до допомоги. У деяких випадках сигналізаційні кнопки або телефонний зв’язок у ліфті можуть не працювати, ускладнюючи повідомлення про ситуацію. Зазвичай у ліфтових кабінах або ж у під’їзді є оголошення із номером телефону гарячої лінії компанії, яка обслуговує ліфт, – сфотографуйте його заздалегідь або запишіть. У разі, якщо диспетчер чи аварійно-ліфтова служба не відповідають або не мають можливості приїхати, зателефонуйте до служби «101». Якщо ж не працює телефон – не варто соромитися, гукайте мешканців під’їзду на допомогу.

Електричні проблеми. Несправні електричні системи можуть становити небезпеку, особливо якщо після попереднього знеструмлення після ввімкнення електрики виникає коротке замикання. Ці ризики ми не можемо усунити самотужки, тому маємо бути особливо обережними.

 

Якщо халепа трапилася: 5 правил, щоб впоратися із застряганням у ліфті

Правило перше: зберігайте спокій. Як ми вже казали, паніка не допоможе, а лише погіршить ситуацію. Тож опануйте своє дихання та намагайтеся заспокоїтися. Не натискайте на всі кнопки хаотично, не стрибайте в ліфті, не намагайтеся самостійно відчинити двері кабіни.

Правило друге: повідомте про ситуацію. На гарячу лінію компанії, що обслуговує ліфти, в аварійну службу, на номер 101 – будь-куди. Що раніше звернетеся по допомогу, то швидше проблема буде вирішена. Навіть якщо сигнал телефону слабкий, спробуйте відправити текстове повідомлення про своє місцезнаходження близьким або друзям.

Правило третє: домовтеся про екстрене реагування. Якщо ви зазвичай повертаєтеся додому у один і той самий час, домовтеся з близькими, щоб у разі вашої несподіваної затримки вони вам телефонували. А якщо вашої відповіді немає і світло було щойно вимкнуте – йшли та перевіряли ліфт.

Правило четверте: подбайте про повітря. Якщо вентиляція в ліфті погана, спробуйте знайти щілини для повітря. Але не намагайтеся відкрити двері самостійно, це може бути небезпечно. Якщо вам стало душно або жарко, розстебніть або зніміть верхній одяг. Також можна покласти речі на підлогу і присісти, витягнувши ноги. Це має покращити ваше самопочуття.

Правило п’яте: майте екстрені запаси. Якщо ви знаєте, що часто користуєтесь ліфтом і є ризик застрягти, майте при собі пляшку води та невелику кількість їжі. Якщо є така можливість то мешканцям будинку краще заздалегідь приготувати запас води та харчів на аварійний випадок.

 

Ще одна небезпека, яка може статися у ліфті – це падіння кабіни. Насправді це трапляється не дуже часто, адже всі підйомники обладнані спеціальними уловлювачами, що спрацьовують у разі обриву канатів. Втім, якщо ризик існує, потрібно знати, як діяти в разі його настання. Тож якщо ви помітили, що кабіна не піднімається, а стала опускатися вниз, або рух до першого поверху став занадто стрімким, потрібно діяти.

 

Якщо електрика працює – натисніть на панелі кнопку «стоп». При цьому важливо не переплутати її з кнопкою відкривання дверей. Втім, якщо це не зупинило падіння (або якщо підйомник знеструмлений), потрібно прийняти безпечну позу до «приземлення»:

за наявності поручня, треба вхопитись за нього і зафіксувати своє тіло в одному положенні або притулитися спиною до стіни, сісти навпочіпки і руками впертися в підлогу. Тут діє загальне правило – чим менше рухливості ви проявите при зупинці кабіни, тим менше постраждаєте.

 

Сподіваємось, що ці правила допоможуть вам не застрягти у ліфті, а якщо неприємний випадок все ж трапиться – бути до нього готовими та вийти з пригоди без втрат для здоров’я та нервової системи.

І ще – на випадок будь-яких несподіванок варто мати поліс страхування від нещасних випадків в UNIQA.


Послуги, пов’язані зі статтею
NEW
Мій захист
Вибирайте швидку та вигідну онлайн страховку від нещасного випадку, щоб мати фінансовий захист у разі травм.
Територія дії
Україна
Весь світ
Програма
Стандартна
Розширена
Страхова сума для дорослого
50 000 грн
100 000 грн
150 000 грн
200 000 грн
300 000 грн
400 000 грн
Страхова сума для дитини
50 000 грн
100 000 грн
150 000 грн
Від 265 грн
Моє здоров'я
Своєчасний доступ до медичних послуг і підтримка в будь-якій ситуації з нашим медичним страхуванням.

Лікування до 175 000 гривень

Обслуговування в комерційних медичних клініках

Власний медичний Асистанс UNIQA працює 24/7

Консультації вузькопрофільних спеціалістів

Діагностика та лабораторні послуги