UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

На пам'ять. Три пам'ятки української архітектури, які варто відвідати цієї весни

18 квітня – День всесвітньої спадщини, Міжнародний день пам'ятників та історичних місць. Чудовий привід згадати про незвичайні пам'ятні місця України та запланувати їх відвідування – як тільки будуть зняті карантинні заходи. Повірте, ці пам'ятки точно варто побачити.

На пам'ять. Три пам'ятки української архітектури, які варто відвідати цієї весни

В Україні безліч цікавих пам'ятних місць. При цьому цілих 7 пам'ятників включені в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і ще 15 – серед кандидатів на включення у цей перелік. Звичайно, це відомі і популярні місця. А ми хочемо розповісти про архітектурні пам'ятки, які рідко зустрічаються в туристичних путівниках України, але однозначно заслуговують вашої уваги.

1. Горянська ротонда на околиці Ужгорода.

Статус: пам'ятка архітектури національного значення.

Точна адреса: Закарпатська область, м. Ужгород, провулок Музейний, 2.

Горянська ротонда – дивовижний витвір архітектурного мистецтва, з датуванням якого не все ясно. В Україні більше не зберіглося схожих храмів цього періоду, і зараз їх можна відшукати тільки в Угорщині. Дослідники сходяться в думці, що вона могла бути побудована тоді ж, коли і Софія Київська, тобто ще в ІХ-Х столітті.

Церква унікальна тим, що збудована як округлий шестигранник – у світі одиниці споруд такої рідкісної форми. Існує гіпотеза, що ця форма була властива не храмам, а стародавнім гробницям видатних людей. Не виключено, що в ротонді похований князь слов'янського племені білих хорватів, легендарний Лаборець, убитий угорцями приблизно у 886 році.

Найстаріша частина ротонди – з товстими 2-метровими стінами і п'ятьма нішами у них. Світло проникає через три вікна в основній частині і кілька бійниць у високому тамбурі. Друга частина споруди – прямокутний неф – був прибудований пізніше, десь у XIV-XV столітті. Найпізніша споруда ротонди, дерев'яна дзвіниця, була споруджена у 1912 році. Під час реставрації на стінах ротонди знайшли фрески в італійській манері, зроблені біля XV ст. Хто знає, який геній епохи Ренесансу доклав руку до їх створення? За стилістикою фрески дуже близькі до робіт майстрів школи Джотто ді Бондоне, відомого художника й архітектора епохи Відродження.

Зараз церква знаходиться в безпосередній близькості до житлової забудови. Але розкопки показали, що раніше тут існував монастир або навіть старий замок Ужгорода, а ротонда була тільки однією з оборонних твердинь – його каплицею.

Важливо: ротонда не відчинена цілодобово, тож краще мати запас часу на її відвідування, щоб точно потрапити всередину і побачити старі фрески.

2. Добромильський замок на Львівщині.

Статус: пам'ятка архітектури національного значення.

Точна адреса: Львівська область, Старосамбірський район, с. Тернава, у 4 км від м Добромиль.

Завдяки тому, що Добромильський замок або замок Гербуртів знаходиться на горі Сліпій, його можна вважати одним з найвищих замків України –  цілих 560 м над рівнем моря. На жаль, зараз ця споруда XVI століття є руїною, але якою величною! Із замкових стін добре видно і місто Перемишль у Польщі, і сусіднє місто Самбір, а ось до Львова майже 120 км.

При будівництві кам'яний замок призначався для військових потреб, і жити у ньому можна було лише тимчасово, хоча тут і була обідня зала з декількома кімнатами. Саме військове призначення зіграло фатальну роль у долі замку. Частково його стіни розібрали як непотрібні при розділі Польщі і переході цієї території під владу Австро-Угорщини. Ще частина стін пішла на будівництво сусіднього монастиря василіан.

На старих планах замок мав овальну форму (довжину 85 м, ширину 25 м), займав всю площу гребінця гори. Зараз можна помилуватися лише на чотириярусну бастею – різновид баштового укріплення з житловими приміщеннями, на два фрагменти замкових стін, дворовий колодязь та залишки ще однієї башти.

Важливо: пам'ятник помітний, тільки якщо підібратися до нього зовсім близько. Заросла вершина гори Сліпої приховує його від чужих очей.

3. Садиба сім'ї Галаганів і парк навколо неї.

Статус: пам'ятка садово-паркового мистецтва XIX століття

Точна адреса: Чернігівська область, Срібнянський район, село Сокиринці.

Палац родини Галаганів був побудований між 1823 і 1829 роками за проектом архітектора Павла Дубровського, який пізніше став відомий як головний архітектор Києва. Велична будівля в стилі класицизму з широкими сходами і куполоподібної дахом – за задумом у палаці було 60 кімнат, включаючи спальні господарів, залу для прийомів, обідню і танцювальну зали. При будівництві вже використовувалися останні технології того часу – водопровід, каналізація, система обігріву, опалювалася також оранжерея з екзотичними рослинами.

Сьогодні зовнішній вигляд палацу практично не змінився, а ось внутрішнє оздоблення значно постраждало: за радянських часів і зараз у садибі розташовується навчальний заклад, тож багато було перероблено. Але дух «українського Парнасу» – магніту для українських літераторів, композиторів, художників все одно зберігся. У гостинного господаря, Георгія Галагана, який до того ж був етнографом і громадським діячем, часто гостювали видатні представники української культури. У різний час садибу відвідували Тарас Шевченко і Микола Лисенко, Лев Жемчужников і Остап Вересай. Як послідовний противник кріпацтва, Галаган відкрив у селі декілька народних шкіл, фінансував селянський театр, а ще одну садибу віддав для організації там ремісничого училища.

До садиби прилягає чудовий парк – з великим ставком, містками і альтанками. Одночасно з будівництвом садиби його розбив австрійський вчений-садівник Йоганн Бистерфельд. Якщо ви відвідаєте садибу у гарну погоду, обов'язково прогуляйтеся парком і помилуйтеся на альтанку-ротонду, пройдіться по містках – Готичному і Червоному, посидьте поруч з явором Шевченко – одним з найстаріших дерев парку.

Важливо: на вихідних навряд чи вдасться потрапити всередину будівлі –розташований там ліцей не працює в суботу та неділю.

Команда УНІКА бажає вам цікавих і корисних подорожей по унікальним місцям нашої чарівної України. І нехай ці поїздки дарують вам лише приємні несподіванки та відкриття.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз