Моє собаче діло. Як завести та правильно виховувати домашнього улюбленця

Війна не змінила любові українців до домашніх тварин. Попри усі складнощі життя, ми все одно заводимо собаку чи кішку. Багато хто бере додому тварин з притулку, вивезених з окупованих територій та зони бойових дій. Мотивація у кожного своя, але важливо пам'ятати, що взяти до себе домашню тварину – це не лише радість та незабутні моменти спілкування, а й велика відповідальність. Тож краще спершу оцінити свою готовність до цього кроку, зваживши головні плюси та мінуси. Але результат того вартий: за умови правильного догляду та взаємодії з собакою, вона стане надійним другом і вірним компаньйоном на багато років.

 

Наскільки ви готові утримувати собаку?

Утримувати собаку набагато складніше, ніж, приміром, кота. Це соціальні тварини, які дуже прив’язані до своїх господарів, залежні від них та потребують постійної уваги. Досвід виховання цуценяти нагадує виховання маленької дитини – перед господарем собаки постає комплекс задач та викликів. На що треба зважити та з чим визначитись?

  1. Де буде жити та гуляти собака. Сплануйте для улюбленця постійне місце – це може бути лежанка або клітка. Бажано влаштувати домівку песика в затишному місці, з якого він матиме добрий огляд та зможе спостерігати за вами. Коли цуценя підросте, прогулянок у дворі будинку йому буде недостатньо, тому бажано мати неподалік парк чи інші зелені зони, де він зможе багато рухатися та спілкуватися з іншими тваринами.
  2. Скільки часу ви зможете приділяти тваринці. Ви щодня будете гуляти зі своїм улюбленцем, спілкуватися та гратися із ним, навчати різним командам. Можливо, доведеться поміняти свій графік дня – вставати раніше, щоб встигнути вигуляти собаку до початку роботи, та не затримуватися в офісі увечері. Чим молодше цуценя, тим частіше його доведеться вигулювати, щоб привчати ходити в туалет на вулиці та соціалізувати.
  3. Матеріальні фактори: утримувати тварину затратно. Щоб забезпечити повноцінне харчування собаки, особливо великої породи, грошей часом іде більше, ніж на їжу для самого хазяїна. Також зважайте, що засоби від кліщів, бліх та паразитів коштують недешево. А ще ви будете періодично купувати амуніцію, іграшки та інші аксесуари. Окрема стаття витрат – послуги ветеринара, які, як і у людей, залежать від рівня клініки. Нарешті, дізнайтеся у знайомих про вартість занять із кінологом – фахівцем, який допомагає у навчанні собак.
  4. Як ви будете годувати свого улюбленця. Серед собачників є прихильники як готового сухого корму, так і натуральної їжі. Який варіант годування обрати, залежить від особливостей організму вашого песика, а також вашої готовності регулярно куховарити для нього. Детально розписати «меню» або підібрати сухий корм допоможе ветеринар. В будь-якому разі бажано дотримуватись рекомендованих обсягів та частоти годування, щоб ваш улюбленець розвивався гармонійно, був здоровим та не мав проблем із вагою.
  5. Наявність алергічних реакцій у вас або членів вашої родини. Варто попередньо здати проби на алергени собак. Якщо у ваших домашніх виявиться помірна схильність до алергії, але собаку завести все ж дуже кортить, порадьтеся із фахівцем, яку породу краще вибрати, придбайте кондиціонер з якісним фільтром та готуйтеся до щоденного вологого прибирання квартири.

 

Безпека та соціалізація

Як соціальна істота, собака активно та постійно взаємодіє із оточенням. Можна виділити три кола спілкування: господар та його родина, друзі по прогулянках, незнайомі тварини та люди.

Постійна увага до улюбленця – правило № 1 у великому місті. Навіть коли він виросте та набуде життєвого досвіду, потрібно весь час тримати його в полі зору та попереджати небезпечні ситуації. Так само як і маленькі діти, цуценята дуже допитливі але і водночас вразливі. Для того, щоб песик мав здорову психіку, не боявся інших собак та гучних звуків, та не проявляв агресію без явної потреби, потрібно під час прогулянок активно знайомити його з навколишнім світом. 

Спілкуючись під вашим наглядом з іншими тваринами та людьми, спостерігаючи за машинами, бігунами та велосипедистами, собака навчиться спокійно та адекватно поводитися у самих різних ситуаціях. Це зробить ваші прогулянки приємними, а завдяки вивченню та регулярному застосуванню команд хвостатик буде набагато краще захищений від можливих небезпек. 

Мінімальні показники тренованої собаки: не втрачає увагу до господаря та не тягне поводок під час прогулянки, не підбирає їжу на вулиці, чітко та в будь-якій ситуації виконує команди «До мене», «Поруч», «Фу/не можна», не кидається на машини, велосипеди, не гарчить на людей й інших собак, якщо ті не проявляють агресію. У разі успішного опанування цієї науки ви зможете спокійно відпускати улюбленця з повідця у дозволених місцях та не боятися, що щось піде не так.

 

Як займатися із собакою? Чи потрібен кінолог?

Щоб досягнути успіху у навчанні, потрібне велике бажання, час, наполегливість та системний підхід – і виховання собаки не виключення. Почніть із базових понять та постійно прокачуйте свої знання. Підпишіться на популярні відеоблоги про виховання та утримання чотирилапих. Читайте книжки про виховання та психологію тварин, щоб краще зрозуміти їх. Наприклад, «Не гарчіть на собаку» Карен Прайор або «Як розмовляти з собакою» Стенлі Корена. 

Сміливо спілкуйтеся з іншими собачниками або своїм заводчиком – вони завжди готові допомогти вам вирішити можливі проблеми та поділитися власним досвідом. Втім, у питаннях харчування, профілактики та лікування хвороб – остаточне рішення приймайте лише порадившись із ветеринаром, якому ви довіряєте.  

Спробуйте походити на заняття із кінологом. Вони можуть бути індивідуальними або груповими. На індивідуальних сесіях собака краще засвоює та закріплює команди, на групових «прокачує» навички соціалізації та вчиться взаємодіяти з господарем в умовах зовнішніх подразників.

Кінологи старої школи, як правило, акцентують увагу на підкоренні собаки. Але останнім часом в тренді гуманістичний підхід, заснований на принципах поведінкової теорії підкріплень. Який саме варіант кращий для вашої собаки – залежить від її породи, віку та характеру. Важливе й ваше сприйняття процесу – адже кінологи не стільки виховують тварин, скільки навчають цьому їхніх господарів. 

Втім не чекайте, що кінолог, як чарівник, зможе за пару тижнів перетворити маленького «монстра» в слухняного та лагідного собаку. Те, наскільки успішно ви зможете використати усю цю інформацію, залежить лише від вашої щоденної «домашньої роботи». Без цього нові навички не закріпляться, а собака не буде прогресувати. Тож запасайтеся терпінням та витримкою, будьте наполегливими та послідовними, не вимагайте від хвостатика миттєвих результатів.

Якщо займатися з фахівцем немає можливості, можна навчати собаку самостійно. В YouTube є чимало відеоуроків кінологів, де детально розбираються помилки під час тренування та даються практичні поради власникам. Також корисно встановити на смартфон додаток для тренування – наприклад, Dogo, який підбере вам програму, детально розповість про кожну вправу та буде відстежувати прогрес вашого песика.   

Сподіваємось, наші поради допоможуть вам побудувати міцні та дружні стосунки з улюбленцями. Бажаємо вашим хвостатикам здоров’я, а вам – вдалих занять та безлічі радісних миттєвостей спілкування із ними.