UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

Час на велосипед!

З настанням весняного тепла нам хочеться проводити вихідні активніше. Прогулянки на велосипедах – ідеальне поєднання фізичного навантаження, розваги та активного відпочинку у родинному колі або компанії друзів. У цьому блозі ми зібрали кілька порад і рекомендацій для велосипедистів-початківців.

Час на велосипед!

Отже, ви пройшли етап покупки велосипеда і налаштували його, відрегулювавши висоту сидіння та положення керма. Ви упевнено тримаєте рівновагу, добре стартуєте та гальмуєте, а також маневруєте? Тоді вже можна починати планувати більш тривалі поїздки, які за правильної підготовки принесуть чимало радості та користі. Катання на велосипеді зміцнює м'язи ніг та покращує роботу серцево-судинної системи. Тож велосипедний відпочинок (ми навмисно не називаємо його спортом, тому що не говоримо про надвисокі навантаження) сприяє збільшенню витривалості та покращенню здоров'я.

Як підготуватися до прогулянки?

Перед кожним виїздом слід перевірити свій велосипед. Переконайтеся, що у нього працюють гальма, система перемикання передач справна, а шини накачані. Також важливо мати передній та задній ліхтарі, що добре працюють. На цьому етапі варто подумати, чи є у вашої компанії велосипедистів хоча б один насос та ремонтний комплект для проколотих коліс. Рекомендуємо подивитися ролики на YouTube про заміну коліс та дрібний ремонт велосипеда та попрактикуватися.

Чи потрібен шолом? Питання захисного екіпірування найчастіше вирішується індивідуально. Хтось розуміє, що шолом може вберегти голову під час падіння, а хтось нехтує цим аксесуаром. Наша порада – обов'язково придбайте шолом для дітей та самі покажіть їм приклад – їздить у шоломі. Ще одна важлива деталь одягу велосипедиста – світловідбивний жилет або одяг зі смугами, що світяться. Дуже важливо, щоб ви були помітними на дорозі у темряві.

Спеціальний велоодяг важливіший для професійних спортсменів, але якщо його покупка принесе вам радість – дозвольте собі таке задоволення.

Дуже важливо не забути воду для пиття. Фізичні навантаження можуть виснажити людину непомітно, тому будьте уважні до свого стану. Як тільки відчули спрагу, краще відразу зупинитися і втамувати її. Візьміть із собою ще енергетичні батончики та фрукти. Вони допоможуть вам підтримувати сили під час подорожі. Але влітку питво важливіше, ніж їжа. Професійні велоспортсмени рекомендують при серйозних навантаженнях випивати по 160-260 мл спеціального спортивного напою або води кожних 20-25 хвилин. При більш спокійному ритмі їзди на невелику поїздку може вистачити однієї півлітрової пляшки води, але все залежить від особливостей організму.

Зверніть увагу: велосипедисту може знадобитися невелика аптечка, багато хто бере з собою стандартну автомобільну аптечку, а для невеликої поїздки достатньо мати з собою антисептичний засіб та пластир.

Не ігноруйте правила

На жаль, курсів водіння для велосипедистів не проводять, тож правила дорожнього руху доведеться вивчати самостійно. Якщо у вас немає досвіду керування автомобілем і ви погано орієнтуєтесь на дорозі, краще почати з поїздок велодоріжками в парку, де можна моделювати різні ситуації і, наприклад, навчитися показувати рукою, що ви повертаєте. Виїжджати на жваві траси ви теж зможете, але для початку все-таки удоскональте свою техніку водіння та вивчіть ПДР. Краще, щоб у перших поїздках вас супроводжував досвідченіший велосипедист.

Зверніть увагу: їздити дорогами загального користування на велосипеді можна з 14 років, до цього віку дітям варто кататися в безпечному місці – парку, де взагалі немає машин.

Вибір маршруту

Куди поїдемо – це одне із найскладніших питань для велосипедистів, які мають більшу свободу пересування порівняно з автомобілями. Потрібно враховувати безліч факторів: наявність хорошої інфраструктури, дороги без вибоїн та сміття, гарні краєвиди та можливість зупинитися на пікнік.

Для початку вивчить район, де ви живете – знайдіть зелені зони, бажано з широкими доріжками та малим перепадом висот. Спробуйте вибрати місце, де буде цікаво всім, наприклад, берег річки чи озера. Для дітей і людей похилого віку краще вибирати коротші маршрути з можливістю частих зупинок.

Крім того, обов'язково перевірте прогноз погоди та виберіть день із гарною погодою. Пам'ятайте, що дощ чи спека не дуже підходять для велоподорожі.

Враховуйте реалії воєнного часу, вивчіть, як ви добиратиметесь до безпечного укриття при повітряній тривозі, розподіліть обов'язки серед дорослих на випадок травм, запишіть адреси найближчих лікарень, проінструктуйте дітей на випадок, якщо вони загубляться. Якщо ви приїхали автомобілем, виберіть для нього оптимальну за розташуванням стоянку, щоб у будь-який момент велопрогулянку можна було перервати.

Якщо перша поїздка пройде добре і сподобається всім, ви зможете почати планувати довші маршрути. Як далеко можна виїхати? Розраховуйте відстань, виходячи з даних, що середня швидкість звичайного велосипедиста приблизно 15 км/год. Для поїздки до віддаленого, але дуже цікавого місця можна спробувати комбінований маршрут – наприклад, скористатися електричкою або автомобілем, щоб доїхати до старту веломаршруту і так само повернутися додому.

В Україні багато цікавих місць, де добре кататися на велосипеді, але багато улюблених місць прогулянок, на жаль, досі небезпечні через мінну загрозу. А тим, хто виїхав за кордон, можна розглянути як альтернативу красиві європейські веломаршрути. Ми підібрали кілька варіантів:

Дунайський велошлях (Danube Cycle Path) – популярний маршрут уздовж річки Дунай загальною довжиною понад 300 кілометрів. Рельєф переважно рівнинний, підходить для новачків, а дорогою є де зупинитися для огляду мальовничих міст (Пассау, Лінц, Відень) та інших історичних пам'яток.

Долина Луари, Франція: цей маршрут пролягає через мальовничу долину Луари, відому своїми виноградниками, замками та красивою сільською місцевістю. Є багато можливостей зупинитися для дегустації вин та страв.

Майорка, Іспанія: на цьому середземноморському острові є безліч велосипедних маршрутів різного ступеня складності, ви можете вибрати плоскі прибережні стежки або складні гірські підйоми та спуски. Від побаченого дорогою у вас точно захопить дух.

З Амстердама в Брюгге (Нідерланди та Бельгія): цей маршрут проведе вас через чарівну нідерландську та бельгійську сільську місцевість, повз вітряки, канали та міста з багатою історією. Рельєф в основному рівнинний, а маршрут добре позначений. Велодоріжки в Нідерландах у відмінному стані навіть у найглухіших куточках країни.

Тоскана, Італія: цей регіон відомий своїми пагорбами, обсадженими кипарисами, та мальовничими містами. Місцевість горбиста, і тим, хто хоче вибрати цей маршрут, потрібно мати базовий досвід велосипедних подорожей та хоча б середню фізичну підготовку. Зате ви буде задоволені результатом: місцеві пейзажі – одні з найкрасивіших в Італії.

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз