UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

І ще раз про те як підготуватися до марафону

5-6 жовтня в Києві відбудеться десятий Wizz Air Kyiv City Marathon. Страхова компанія «УНІКА» бере у ньому безпосередню участь як страховий партнер, взявши на себе страхування всіх учасників марафону. Саме тому ми вирішили ще раз повернутись до теми цієї теми, та зібрали для вас поради професійних бігунів, тренерів і навіть новачків, які змогли підготуватись до марафону з «нуля».

І ще раз про те як підготуватися до марафону

У бігу, як і в усьому, що ми робимо, не досягти успіху без чітко поставленої мети. Якщо ви тільки полюбили ранкові пробіжки, не варто піднімати планку дуже високо і відразу реєструватися на марафон. Пробігли 5 км — закріпіть результат на забігу, впорались з 10 км — покращуйте час, якщо вже подужали півмарафон — не здавайтеся і продовжуйте шлях до мети. 

З цього цілком логічно виходить ПЕРШЕ ПРАВИЛО: навантаження повинно бути поступовим. Навіть якщо вас не турбують м'язові болі, надмірна втома і травми, це не привід різко збільшувати навантаження у великих обсягах. Безпечний крок збільшення — 10% на тиждень.

Якщо ви усе ж відчули нехарактерну втому, це означає, що перше правило було порушено. Прислухайтесь до свого організму і візьміть до уваги ДРУГЕ ПРАВИЛО: поганий сон, втома чи сповільнене відновлення — це привід зробити собі розвантажувальний тиждень або навіть два. Зменште свій тижневий кілометраж на 25-40% і приберіть усі інтенсивні тренування. Це не буде втратою тренувального часу, але допоможе вам готуватися і відновлюватися краще надалі.

Але тепер залишається питання: скільки ж треба бігати та за який час до марафону починати? Тут немає і не буде єдиної відповіді: наш організм унікальний і по-різному «перетравлює» навантаження. Для великих дистанцій (півмарафон, марафон) необхідно починати з бази: не менше чотирьох місяців послідовного бігу. 

Цікавлять більш детальні цифри? Ось статистика, яку наводять автори книги «Running Flow»:

10 км: новачки — 40-56 км на тиждень, профі — 88-193 км на тиждень.

Півмарафон: новачки — 48-64 км на тиждень, профі — 104-209 км на тиждень.

Марафон: новачки — 56-80 км на тиждень, профі — 128-225 км на тиждень.

Авжеж, краще шукати власні оптимальні навантаження: ці цифри лише орієнтовні. 

У будь-якому випадку будуйте свої тренування, дотримуючись ТРЕТЬОГО ПРАВИЛА: розподілить навантаження на три основних компоненти: день швидкості (темпового бігу), день тривалого бігу і день відновлювального бігу. Тобто день відносно короткої, але інтенсивної дистанції, день повільної та тривалої, і день відпочинку, коли вам все одно доведеться пробігтися, нехай недовго і повільно. А ви думали, можна буде полежати на дивані?). 

Якщо ваша мета — саме марафон, то пам'ятайте: найважливішими тренуваннями марафонця були й залишаються тривалі пробіжки тривалістю 2 години та більше. Саме під час них ви тренуєте здатність організму утилізувати жири як джерело енергії для роботи м'язів. Крім того, психологічно ви готуєтеся до тривалої монотонної роботи (що зовсім нелегко). Але ви не будете отримувати енергію лише з власних запасів. Коли звикнете до тренувань тривалістю більше як 1,5 годин, відпрацьовуйте харчування на дистанції. Воно включає як вживання енергетичних батончиків, так і води.

Ми торкнулися питань, як і скільки бігати, але чи важливо, у чому? Чи достатньо звичайних кросівок? Авжеж, ні! ЧЕТВЕРТЕ ПРАВИЛО: не ризикуйте своїм здоров'ям і придбайте спеціальне екіпірування, призначене саме для довгих дистанцій. Консультанти у спеціалізованих магазинах допоможуть вам обрати якісне взуття на товстій підошві з гарною амортизацією.

Від себе порадимо знайти компанію для спільного бігу: це підтримає вашу мотивацію. Найкращим вибором буде, авжеж, особистий тренер чи людина, яка вже подолала свій перший марафон. Сподіваємось, скоро і ви зможете стати для когось досвідченим напарником! Нехай вам підкориться цей шлях!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз