Додаткові заняття для дитини: як обрати та розрахувати бюджет?

Сьогоднішнє життя потребує від людини постійного навчання та розширення власних можливостей. Тому і додаткові заняття для дітей наразі набувають більшого сенсу: якщо раніше це було скоріше способом спрямувати дитячу енергію у «мирне річище», то тепер стало опцією з категорії musthave. Адже ці додаткові активності формують бажання прагнути нових знань та роблять навчання цікавим.

Крім того, додаткові заняття – це можливість як розвити вже наявні здібності (приміром, якщо в дитини є певні спортивні дані чи музикальний слух) так і надолужити ті навички яких, можливо, не вистачає (розвити силу, координацію, творче мислення тощо). Також не варто відкидати і соціальну функцію, бо спілкування з однолітками за спільними інтересами надає життю дитини насиченості та сенсу та може сприяти міцній дружбі.

Але додаткові активності дітей майже завжди потребують з боку батьків чималих витрат. Вони можуть стати несподіваними, якщо  орієнтуватися виключно на вартість самих занять. Тому пропонуємо покроковий гайд для визначення необхідних ресурсів.

 

Крок перший: визначаємо бажання та пріоритети

Цей крок варто робити тільки разом із дитиною. І справа не лише в повазі до її думок і інтересів, хоча й це є необхідною складовою. Нехтування думкою дитини може також «вдарити по кишені», адже є ризик вкласти гроші у заняття, яке їй швидко набридне чи взагалі буде нецікавим.

Щоб уникнути нав’язування дитині своєї думки, ставте їй відкриті питання. Приміром, замість того, щоб питати: «Ти хочеш займатися футболом?», спробуйте запитати: «Які види спорту ти б хотів спробувати?». Відкриті питання спонукають дитину думати глибше та виражати свої інтереси більш конкретно.

Якщо дитина не впевнена в своїх інтересах, спробуйте разом дослідити різні можливості. Це може бути перегляд відео про різні види діяльності, відвідування клубів або майстер-класів. Часто саме у вересні позашкільні заклади проводять так звані «дні відчинених дверей» або пропонують відвідати безоплатні пробні заняття.

Також може трапитись, що дитина хоче одночасно долучитися до різних занять, наприклад, піти разом з друзями до спортивної секції, опановувати програмування та вивчати іноземну мову. Для цього потрібен високий рівень самоорганізації. Якщо ж у дитини з цим поки складно, доведеться  разом визначатися з пріоритетами, бо часу на всі активності може просто не вистачити.

 

Крок другий: визначаємо вартість самих занять

Нерідко одні й ті самі заняття мають як оплатні, так і безоплатні варіанти. Приміром, шкільна спортивна команда може пропонувати безоплатні тренування, місцевий спортивний клуб мати платну програму, а в елітній спортшколі ті ж самі тренування вийдуть вдвічі дорожчими. Зрозуміло, що безкоштовні гуртки означатимуть менше зобов'язань та сервісу, тоді як платні заняття можуть дати вищий рівень освіти, доступ до більш кваліфікованих тренерів або спеціалізованих  ресурсів. Але радимо починати з менш витратних варіантів, адже вони можуть бути хорошим стартом, щоб дитина визначила свої інтереси.

 

Крок третій: розраховуємо вартість обладнання

Більшість занять потребують додаткових матеріалів чи обладнання. Наприклад, для занять спортом можуть знадобитися спортивне спорядження та форма, для танців – спеціальні одяг та взуття, для музичних занять – інструменти, для мистецтва – холсти, фарби, пензлі тощо. Навіть заняття у «цифрових» галузях – графічний дизайн, анімація, програмування потребують додаткових платформ, додатків або інших онлайн-ресурсів, які можуть бути платними, але допоможуть поглибити знання або вдосконалити навички.

Втім, тут є і можливість економії. Так, деякі види спортивного спорядження можна взяти в оренду, спеціальний одяг придбати уживаний (адже діти швидко ростуть і часто такий одяг продається у дуже гарному стані), а для онлайн-платформ та програм часто існують більш вигідні плани групових підписок.

 

Крок четвертий: визначаємо «логістичну» складову

І це не лише про відстань, транспортні витрати та час на дорогу, хоча це також є важливим. Але існують і додаткові питання:

  • Хто саме з батьків буде відводити чи відвозити дитину на заняття?
  • Якими власними або робочими справами батькам доведеться «пожертвувати» задля того, щоб відвести дитину на заняття?
  • Чи буде витрачатися час на очікування дитини та чи можливо використовувати його з користю: працювати онлайн неподалік, організувати для себе прогулянку, зробити покупки у супермаркеті тощо?

Можливість оптимізувати є й тут. Перше – це за можливості підлаштувати логістику під свої щоденні графіки. Приміром, один з батьків відводить дитину на заняття і потім їде по своїх справах, а інший – забирає дитину з занять по дорозі з роботи. Друге – це варіанти «кооперації» з іншими батьками, які живуть поруч.

 

Крок п’ятий: враховуємо витрати «на розвиток»

До цього ми більше торкалися витрат, що пов’язані з вибором та початком занять. Та треба мати на увазі, що в разі тривалого захоплення дитини певною діяльністю, розвиток може потребувати додаткових коштів.

Приміром, участь у спортивних змаганнях – це витрати на дорогу, страхування подорожей, проживання та організаційні внески. Концерти – це витрати на сценічний одяг. А в мистецьких заняттях – це організаційні внески у виставки. Також грошей можуть потребувати різного роду кваліфікаційні іспити, додаткові фахові курси тощо.

Так, звісно, всі ці речі не є обов’язковими, але в разі справжньої захопленості дитини, відсутність в батьків ресурсу на них може серйозно засмутити чи навіть спричинити психологічно травму. Тому варто зважити і такі можливі витрати. А ще – заздалегідь вивчити можливість отримання грантів, стипендій та іншої фінансової допомоги, яка може надаватися для підтримки талановитих дітей у певних галузях.

Наостанок – важливий момент, про який варто пам’ятати. Більшість додаткових занять тим чи іншим чином пов’язані з фізичною активністю та відкриттям дитиною для себе навколишнього середовища. І на цьому шляху може траплятися небезпека. Тож радимо вчасно дбати про страхування від нещасних випадків і обирати саме ті страхові програми, які відповідають активності дитини. А дізнатися більше про таке страхування допоможе сайт УНІКА: https://uniqa.ua/private/life/neschatnyy-sluchay/