Безпечна осінь. Яке автострахування вам потрібне?

Щоб зрозуміти, від чого та як потрібно захищатися, спочатку розглянемо, які ризики для автомобілістів збільшуються на дорогах восени, та дамо кілька практичних порад для боротьби із ними.      

 

Фактори ризику та як їх зменшити

Слизькі дороги. Осінь – пора дощів, але слизькою дорога може бути не лише через опади. Опале листя дерев подекуди утворює «кашу» на крайніх смугах або узбіччях доріг. Наслідок очевидний – зменшується зчеплення шин з дорогою, збільшується гальмівний шлях. А у випадку втрати контролю над авто можливі заноси та навіть перекидання. Тому варто уникати таких ділянок доріг та триматися середньої смуги.

Падіння температури. Як правило, більшість водіїв тягнуть зі зміною «гуми» на зимову до  останнього. Але погода буває мінливою, і заморозки можливі вже у жовтні. У разі різкого похолодання той, хто не встиг поміняти літню «гуму», ризикує потрапити у ДТП. Відомо, що коефіцієнт зчеплення літніх покришок із дорогою значно падає при температурі повітря +7 і нижче. Наслідки – ті ж самі, що і у попередньому пункті.

Погіршення огляду. Під час руху важливо добре бачити дорогу навколо. Але восени видимість часто знижується через брудне або залите водою лобове скло, «запітнілі» вікна в салоні та дзеркала тощо. Тому регулярно користуйтеся склоочисниками та замініть за необхідності їхні щітки, щоб скло очищувалось краще. А щоб вікна не «пітніли», використовуйте обдув стекол та електропідігрів дзеркал.

Щільніший трафік. Вересень – початок нового бізнес-сезону, тому на дорогах стає більше машин, ніж влітку. А ближче до зими завершується сезон велосипедів та самокатів, і більше людей користуються послугами таксі. Зі збільшенням трафіку зростає і кількість ДТП. Тому варто оминати затори – для цього використовуйте альтернативний маршрут або виїжджайте раніше години пік.

Більше новачків за кермом. Щороку біля 400 тисяч українців отримують водійські права. Багато хто проходить курси в автошколі влітку, щоб практикуватися на сухих дорогах. Отримавши права, новачки масово виїжджають на дороги восени. Через стрес або невпевненість вони можуть повільно їхати  або довго не наважуватися на маневр. Тому ставтесь до цього із розумінням. А ще будьте пильними, щоб не спровокувати недосвідченого водія на помилку та не спричинити аварію.  

Скорочення світлового дня. Восени вже після 18.00 починає темніти, тому на дорогах  погіршується видимість, і вчасно зреагувати на перешкоди водію стає значно складніше. Щоб покращити ситуацію, використовуйте фари, ходові та габаритні вогні. Втім, не зловживайте дальнім світлом без потреби, щоб не засліплювати водіїв, які їдуть по зустрічній смузі.

 

Як ще можна захиститися?

Якщо ви виконуєте усі ці правила, але все одно хвилюєтесь через імовірні аварії, можливо, для більшої впевненості вам не вистачає практики. Пройдіть курс контраварійного водіння. З огляду на часті порушення правил та невисоку культуру поведінки на дорозі, витрачені на навчання кошти не раз виправдають себе у майбутньому. Якщо ж у вас просто зіпсований настрій, ви погано себе почуваєте або не виспалися після нічної повітряної тривоги, краще не випробовувати долю. Залиште авто вдома, а щоб добратися на роботу, скористайтеся таксі або громадським транспортом.

Втім, якими б вправними ви не були за кермом та який би досвід не мали, аварія може спіткати будь-якого автомобіліста. Врешті решт, не все на дорозі залежить тільки від вас. Тому, щоб не компенсувати завдану шкоду іншим або не відновлювати своє авто за власний рахунок, треба захищатися фінансово – за допомогою страхування.

 

Автоцивілка – захист вашої цивільної відповідальності на дорозі­

Автомобіль – не лише комфорт та задоволення, а й серйозна відповідальність. Це стало зрозумілим ще з кінця XIX століття, коли в США була зафіксована перша дорожньо-транспортна пригода. Щоб зменшити фінансові наслідки аварій, у більшості країн світу діє обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.   

В Україні це також обов’язкова страховка для кожного водія, за відсутність якої можуть оштрафувати. Наразі найпопулярнішим способом  купити автоцивілку є оформлення електронного поліса.  За статистикою МТСБУ  більшість полісів автоцивілки оформлюються саме онлайн – в січні-червні 2023 року частка е-ОСЦПВ у загальній кількості договорів склала 66,3%, це найвищий показник з моменту запровадження електронного полісу в Україні.

Порада 1. Збільшіть ліміт відповідальності, яку покриває ваш поліс. Це особливо актуально восени та взимку, тому що на слизьких дорогах росте імовірність аварій з більш серйозними наслідками. За законом максимальний розмір виплати за шкоду майну становить 160 000 грн. Але «Розширена автоцивілка» від УНІКА за невеличку доплату дозволяє збільшити цей ліміт ще на 250 000 грн – цього вистачить у більшості випадків.   

Порада 2. Якщо аварія все ж сталася, але пошкодження незначні – для фіксації події використовуйте Європротокол. Це дуже зручно, хоча треба пам’ятати про обмеження, які стосуються цього способу. Зокрема, відсутність постраждалих людей та наявність полісу ОСЦПВ в усіх учасників пригоди. Також ліміт виплати у разі використання Європротоколу становить 80 000 грн. Тому, якщо ви не впевнені у адекватності своєї оцінки розміру пошкоджень, викликайте на місце ДТП поліцію.   

 

КАСКО – захист вашого авто

Поліс КАСКО фінансово захищає самого власника авто. Убезпечитися можна від більшості ризиків, які можливі під час руху або на стоянці. Це ДТП з будь-якої причини, пожежа, протиправні дії інших осіб (вандалізм, хуліганство, викрадення), пошкодження падаючим камінням, деревами та іншими предметами,  стихійне лихо (повінь, злива, град) тощо.

Порада 1. Подумайте про додатковий захист від ризиків, пов’язаних із девальвацією національної валюти. Справа в тому, що і вартість авто, і вартість запчастин для нього «прив’язані» до долара. Але якщо між початком дії договору та страховою подією відбулася суттєва зміна курсу іноземної валюти, виплата може не покрити витрати на відновний ремонт. Бо гривнева вартість авто залишилась незмінною, а запасні частини значно подорожчали внаслідок девальвації та інфляції. З полісом «Валютне КАСКО» від УНІКА подібний сценарій неможливий, адже вартість авто, вартість КАСКО та інші параметри фіксуються в іноземній валюті, що суттєво покращує страховий захист. 

Порада 2. Повне КАСКО дає власнику найкращий захист та абсолютний спокій за свою автівку. Якщо ж ваш бюджет обмежений, а ціна страховки на автомобіль здається завеликою, спробуйте альтернативний варіант. Міні КАСКО убезпечує від найбільш поширених ризиків на фіксовану суму. В більшості випадків виплати вистачає на відновний ремонт. В покриття входить захист від пошкоджень на випадок ДТП, якщо є інші учасники пригоди (при цьому неважливо, хто є винуватцем аварії). За бажанням можна додати в поліс ризики повного знищення та викрадення автомобіля. 

Сподіваємось, наші поради допоможуть вам почуватися впевнено у будь-яких ситуаціях. Бажаємо безпечних та легких доріг!