UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен

Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен

Чим ДМС відрізняється від інших договорів, що захищають здоров’я?

Страховий захист здоров’я можна поділити на два основних види. Перший – це виплата певної суми «на руки» людині в разі діагностування в неї певного захворювання або травми. В цьому випадку сума виплати залежить від важкості діагнозу, а самі кошти людина може витрачати на власний розсуд: або оплату медичних послуг, або відновлення та реабілітацію, або на інші потреби, які вона визначає як першочергові. 

Другий вид – це власне ДМС – добровільне медичне страхування. Головна його особливість в тому, що страхова компанія не лише сплачує кошти на лікування, а й повністю організує та контролює процес надання медичної допомоги застрахованій особі. Тобто в ДМС є не лише фінансова складова, а й сервісна, і саме вона є дуже важливою, особливо зараз.

По-перше, в умовах певного кадрового «голоду», який наразі є і в медичній сфері, іноді буває складно попасти на терміновій прийом до вузького спеціаліста за звичайним записом. Втім, страхова компанія, маючи низку партнерських клінік, вирішує це питання.

По-друге, лікарі-експерти страховика чітко дотримуються принципів доказової медицини та запобігають призначенню лікування, що не відповідає протоколам. Це означає, що пацієнт не отримає зайвих медикаментів або втручань, які можуть зашкодити його здоров’ю.

Які медичні послуги відшкодовуються за ДМС?

Межі страхового покриття у добровільному медичному страхуванні залежать виключно від умов конкретного договору. Якщо ми кажемо про корпоративний сегмент (тобто страхування роботодавцями колективів своїх працівників), то тут кожен договір є унікальним. Є пакети, які передбачають лише відшкодування вартості базових послуг, таких як швидка допомога та екстрений стаціонар. Існують і такі, куди входить, крім названих, плановий стаціонар, амбулаторна допомога, медикаменти, стоматологія, профілактичні заходи, лекції по здоровому образу життя, басейни, вітаміни тощо.

Якщо ж мова йде про індивідуальні договори, що укладаються з окремими людьми, то таку страхову послугу на українському ринку надають не дуже багато страховиків. В UNIQA є три програми для фізичних осіб. Залежно від вартості програми, туди входять амбулаторна допомога та медикаменти, виклик швидкої, невідкладний стаціонар та лімітований плановий стаціонар. Докладніше дізнатися про ці програми можна на нашому сайті.

Який термін лікування покривається згідно з ДМС?

В договорах медичного страхування покриття «прив’язується» не до тривалості непрацездатності або днів лікування, а до медичних послуг, що надаються. Приміром, якщо договором передбачено лікування в стаціонарі і стандартне лікування певного захворювання ведеться 30 днів, то ми будемо покривати це лікування протягом 30 днів. Якщо протокол потребує тривалішого лікування – то також буде покриватися і його вартість.

Таким чином, застрахованому не потрібно турбуватися про те, чи вистачить сум, передбачених полісом, для забезпечення тривалого лікування. Якщо захворювання покривається договором, то все буде компенсовано страховою компанією.

Чи можна пройти повне медичне обстеження в межах страхового покриття?

Як я вже казала, у ДМС все визначається умовами договору, що укладений зі страховиком. Якщо в договорі лише базове покриття – тобто передбачено організацію та оплату лише складних та екстрених випадків, то зрозуміло, що будуть покриватися тільки обстеження, пов’язані саме з цими випадками. Якщо ж це корпоративний договір із розширеним покриттям, то можливість повного профілактичного обстеження може бути в ньому передбачена.

Як швидко за договором ДМС виплачують гроші?

Оскільки страхова компанія повністю бере на себе і організацію лікування застрахованої особи, і оплату цього лікування, клієнту не потрібно думати про те, як отримувати та сплачувати гроші. Всі розрахунки між страховою та медичним закладом відбуваються згідно з партнерським договором між ними. Оскільки UNIQA є лідером на українському ринку ДМС, ми маємо партнерські договори майже з усіма провідними медичними закладами, і близько 90% виплат робимо напряму надавачам медичних послуг. Втім, лишається 10% на випадки, що трапляються у віддалених регіонах, де немає партнерських клінік, або рідкі захворювання, що потребують лікування у вузькоспеціалізованих закладах. В такому випадку ми відшкодовуємо вартість лікування після отримання повного пакету документів, і зазвичай це становить 5-7 робочих днів.

Тож хочу підсумувати, що договір ДМС – це найдієвіший інструмент для захисту вашого здоров’я, який наразі існує в Україні. А умови та сервіс, які пропонує UNIQA – медичне страхування найвищої якості.

 

 

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз