UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

День шопінгу VS Чорна п'ятниця: як купувати онлайн і не стати жертвою шахраїв

У минулому блозі ми розповіли, як накопичувати гроші, а в нинішньому – пишемо про те, як їх правильно витрачати. Адже сьогодні, 11 листопада, відзначається Всесвітній день шопінгу, а крім того, всюди стартують акції до Black Friday. Через COVID-19 багато людей купують онлайн, і це на руку не тільки торговцям е-магазинів, а й інтернет-шахраям. Щоб не стати їх жертвою, нагадаємо про правила безпечного шопінгу в мережі.

День шопінгу VS Чорна п'ятниця: як купувати онлайн і не стати жертвою шахраїв

Сьогодні ми всі переходимо на онлайн-покупки, тож проблема цифрового шахрайства набирає обертів. За перші півроку 2020-го в Україні зафіксували 47 500 випадків шахрайства з платіжними картками і банківськими рахунками – на 40% більше, ніж за цей самий період рік тому. Сума вкрадених грошей – майже 86 млн грн. Близько 30% всіх скарг громадян до Національного банку стосуються шахрайства з банківськими картками і платежами.

З огляду на масштаби проблеми, експерти УНІКА з кіберстрахування  і цифрової безпеки підготували декілька порад, які допоможуть захиститися під час онлайн покупок.

Ситуація 1. Ви купуєте на сайті інтернет-магазину

Великі інтернет-магазини і онлайн-ресурси «фізичних» рітейлерів вдаються до безлічі заходів, щоб покупки у них були безпечними. Але навіть в цьому випадку є кілька правил, щоб уникнути непотрібних ризиків:

переконайтеся, що ви перебуваєте на офіційному сайті улюбленого магазину

Якщо ви хочете зробити покупку в профільному онлайн магазині, де представлений вузький асортимент товарів або один бренд – наприклад, ювелірних прикрас чи то побутової техніки, знайте: зловмисники можуть створювати фейковий копії таких сайтів і за допомогою інтернет-реклами просувати їх на перші позиції в пошуку. Тож потрапивши на сайт, зверніть увагу на його дизайн, докладний опис товарів, перевірте, чи вказані адреси фізичних магазинів цього бренду, чи є сторінка з контактами - адресою шоурума, номером гарячої лінії. Також сайт можна перевірити на сайті Кіберполіції, в розділі https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud

Якщо маєте хоча б мінінімальні сумніви – замовте товар з доставкою та післяплатою, або відмовтеся від покупки.

• перевірте, куди веде посилання на оплату

Навіть на цілком надійному сайті кіберзлочинці можуть підмінити посилання на оплату товару: замість захищеного платіжного майданчика вона приведе клієнта на підроблений, шахрайський сайт. Підступність у тому, що користувач часто не помічає, що починає вводити дані своєї банківської картки на сайті шахраїв, тому що він дуже нагадує справжній.

Слідкуйте, на які саме адреси ви переходите при натисканні кнопки «Оплатити». Сайти, які приймають оплату, повинні містити «https» в своїй адресі, а також мати позначки платіжних систем про захист онлайн-покупок, наприклад, написи «Verified by Visa» і «MasterCard SecureCode» на сторінці оплати. Крім того, самі адреси не повинні мати зайві літери, не варто також довіряти сайтам, адреси яких мають дивні «помилки» і описки. Наприклад, платити на сайтах, що мають адресу likpaу, liqplay, likepay або якимось іншим чином спотворюють адресу відомої платіжної системи.

Важливо: за будь-яких сумнівів у благонадійності сайту, на якому ви вносите свої платіжні дані – одразу ж скасовуйте операцію і звертайтеся до служби підтримки. Не бійтеся виглядати настирливим або упередженим. Тільки ви відповідаєте за збереження своїх грошей, і це абсолютно нормально –переконатися, що вас не обманюють.

Ситуація 2. Ви купуєте на маркетплейсі

Маркетплейс – це торговий майданчик онлайн, де «зустрічаються» продавець і покупець. На відомих майданчиках є нагляд за тим, щоб фактів шахрайства було якомога менше, але при цьому 100% гарантій безпеки вони не дають. Вся відповідальність за результати угод лежить на користувачах. Щоб уникнути обману при покупці, експерти з кібербезпеки радять:

спілкуйтеся з продавцем, не переходячи в месенджери, тільки в особистому кабінеті на маркетплейсі. Через повідомлення на сайті важче надіслати підроблене посилання або посилання з вірусом, який вкраде ваші особисті дані.

не переходьте за підозрілими посиланнями від продавця. Основні маркетплейси вбудовують функціонал безпечної покупки з перевіркою банківських реквізитів продавця у свої майданчики. Користуйтеся цією можливістю.

ніколи не повідомляйте свої банківські дані по телефону, в смс або листуванні. Ні в якому разі не можна називати СVV-код (тризначне число на звороті картки), код до вашого онлайн-банкінгу, коди підтвердження, які приходять на ваш особистий телефон, хто б не просив вас їх оголосити.

перевірте, чи немає продавця в чорних списках правоохоронців. Це можна зробити на сайті Кіберполіції в розділі Stopfraud – посилання ми дали вище. Просто внесіть відомий вам номер телефону у відповідне поле і натисніть «пошук».

Важливо: популярним, але найбільш ризикованим варіантом покупок онлайн залишаються соцмережі – facebook та Instagram. З одного боку, це дуже зручно, але саме тут є безліч можливостей для обману. Будьте максимально уважні, і якщо зважилися на покупку – обирайте варіант післяплати.

Щоб перевірити на практиці, що ви добре запам'ятали всі правила, рекомендуємо пограти в онлайн-гру, яку створено за підтримки проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»: https://game.ema.com.ua/ Тут ігрові ситуації стосуються не тільки закупівель в інтернет-магазинах, але й інших ситуацій, де можна стикнутися з  кібершахрайством.

Бажаємо вдалого шопінгу!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз