UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Чи є ризик? 5 міфів про здорову та шкідливу їжу

Не встигли скінчитися новорічні застілля, як у календарі з'являються нові «смачні» свята: 22 січня - міжнародний День попкорну, 24 січня - День ескімо. «Святкувати» або відмовитися від цих смаколиків? А, може, варто взагалі змінити свої харчові звички у 2019 році? З огляду на те, що у темі здорового харчування багато спірних питань, ми вирішили допомогти читачам нашого блогу: експерти медичного контакт-центру УНІКА розвіяли 5 міфів про здорову і нездорову їжу, а ще надали декілька порад для користі здоров'ю.

Чи є ризик? 5 міфів про здорову та шкідливу їжу
Міф 1.

Здорова їжа = відсутність ожиріння

Багато хто думає, що вживання здорової їжі саме по собі гарантує захист від зайвої ваги, що від «правильних» продуктів не можна поправитися. Але, на жаль, це не так: навіть якщо певна страва є корисною, її не варто вживати в необмеженій кількості.

Наприклад, оливкова олія, горіхи і авокадо – джерела корисних жирів. Їх помірне споживання точно матиме позитивний вплив на організм. Але якщо перестаратися, то можна набрати зайву вагу і з такими корисними інгредієнтами, адже так чи інакше, жири з цих продуктів нікуди не подінуться. Так само це стосується каш, макаронів із твердих сортів пшениці або сухофруктів – там містяться необхідні «довгі» вуглеводи, а й ці страви краще споживати помірно.

Порада від УНІКА: яким би корисним не було ваше харчування – рахуйте калорії. Це нудно і, можливо, спочатку складно, але в останні 2-3 роки з'явилося багато корисних мобільних додатків, які допоможуть у цьому питанні. А результат вас точно порадує.

 

Міф 2.

Не можна їсти після 18.00

Ця фраза вже стала класичною рекомендацією, коли мова йде про здоровий спосіб життя. Але вона не підходить тим, хто лягає спати після 22.00. Організм у середньому вимагає їжі раз на 4 години, інакше починає відчувати стрес і збирати запаси. У нинішньому темпі життя багато людей продовжують активно працювати вечорами, а після завершення робочого дня не всі можуть швидко і легко заснути. Якщо до проблем із засинанням додати почуття голоду, може статися усім знайомий «зрив» – нічний похід до холодильника. То він вже точно принесе більше шкоди здоров'ю й фігурі, аніж легка вечеря о 20.00.

Порада від УНІКА: звертайте увагу на годинник і не відмовляйте собі у вечері за 2-3 години до сну. Вечеряйте білковою їжею - наприклад, сиром, відвареною рибою, або підберіть свої варіанти з фахівцем з харчування. 

 

Міф 3.

Білий хліб набагато шкідливіший, чим еко-хліб на заквасці з домашніх пекарень

Прихильність до здорового способу життя часто означає відмову від білого хлібу. Його замінюють різними хлібцями або «авторським» хлібом з цільнозернового борошна та вмістом різних домішок – наприклад, насіння соняшнику, лляного насіння тощо.

В еко-хлібі більше клітковини – це його головна відмінність від «заводського» хлібу з супермаркету. А от калорійність їх приблизно однакова. Крім того, при випічці як звичайного, так і авторського хлібу можуть використовуватися пекарські суміші і добавки, в будь-який батон або багет можуть бути додані цукор та маргарин – не надто корисні інгредієнти.

Порада від УНІКА: не довіряти одній лише приставці «еко», а читати склад продукту. І ще пам'ятати - незалежно від того, де і як випечений хліб, його вживання незмінно викликає стрибок цукру в крові, що є фактором ризику для роботи підшлункової залози. Тому для її здоров'я, а також для профілактики цукрового діабету краще обмежити споживання будь-яких хлібобулочних виробів, у тому числі цільнозернових.

 

Міф 4.

Суперфуд – ліки від усіх хвороб

Ще 3-4 роки тому Україну охопила мода на суперфуди - вона прийшла до нас із Західної Європи і США. Вдала маркетингова назва екзотичних злаків і ягід припала до смаку багатьом, і в них почали бачити своєрідну панацею – джерело вітамінів, енергії, та ліки від багатьох проблем зі здоров'ям.

На жаль, ягоди годжі, асаї, насіння чіа, живі какао-боби, киноа, кероб, амарант – не лікують. Це просто їжа, з цілком конкретним набором властивостей, які можуть виявитися корисними або, навпаки шкідливі для конкретної людини – сказати напевно і заздалегідь не може ніхто.

Порада від УНІКА: перш, ніж купити упаковку екзотичного «супер-пупер-фуду» – спробуйте його в кафе або у знайомих і переконайтеся, що у вас як мінімум немає алергічної реакції на цей продукт. Особливо обережно пригощайте екзотикою дітей, а якщо у вас є хронічні проблеми зі здоров'ям –обов'язково дізнайтеся у лікаря, чи можна вам вживати цей продукт на постійній основі.

 

Міф 5.

Коричневий цукор – корисний, а білий – шкідливий

З цукром пов'язано дуже багато забобонів. Здебільшого його звинувачують у виникненні діабету, як і раніше, називаючи білою смертю. Про діабет та причини його виникнення ми писали ось тут . Дійсно, вживання великої кількості цукру і всіх продуктів з високим глікемічним індексом і може стати одним з чинників запуску цієї хвороби, а головне –спричинити зайву вагу, на тлі якої дуже часто з'являється діабет.

А ось «побратим» білого цукру – коричневий або тростинний цукор уникнув такого «чорного піару», і вважається здоровою їжею. Дарма: найчастіше коричневий цукор отримують додаванням меляси (очеретяної патоки) у рафінований білий цукор. Від цього продукт набуває інший смак, але різниця у корисних речовинах мінімальна.

Порада від УНІКА: якщо хочете тростинного цукру – уважно поставтеся до вибору. І пам'ятайте, що справжній нерафінований тростинний цукор – це смачна екзотика, без особливої користі і з трохи меншою шкодою для здоров'я (саме за рахунок не-рафінованості). До речі, глікемічний індекс коричневого цукру теж дуже високий.


Сподіваємося, ми не засмутили вас, спростовуючи деякі міфи про здорове харчування. Упевнені, що кожен читач нашого блогу може знайти своє оптимальне рішення в боротьбі за красу і здоров'я, а УНІКА з радістю у цьому допоможе. Адже здоров'я – це не лише підтягнута фігура, а й душевний спокій, гармонія та впевненість в собі. Зі страховим захистом і порадами від УНІКА здобути усі ці складові здорового життя набагато простіше.

Будьте щасливі і здорові!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
Благодійність UNIQA
22. квітня 2024
Історії волонтерів UNIQA. Катерина Маковецька: від обстрілів тварини страждають так само, як і люди
20 квітня в Україні відзначали День подяки волонтерам – людям, які за покликом серця присвячують себе допомозі іншим. Продовжуючи серію інтерв'ю з волонтерами UNIQA, розмовляємо з харків'янкою Катериною Маковецькою. Вона віддає весь свій особистий час десяткам собак і котів, яких врятувала і виходила в різні роки.
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз