UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Час підбадьоритися: обираємо тонізуючий напій для осені

Осінь – той час, коли похмуре небо навіває легкий сплін, важко знайти мотивацію для вирішення робочих завдань і все складніше прокидатися темним ранком. Саме восени найчастіше доводиться казати собі: «Час підбадьоритися!». Тому у новому випуску блогу УНІКА ми розповімо про найпростіший спосіб підвищення бадьорості – тонізуючі напої.

Час підбадьоритися: обираємо тонізуючий напій для осені

Підвищити життєвий тонус можна різними шляхами: від помірних спортивних навантажень до приймання вітамінів. Але ці методи зазвичай вимагають часу і дають накопичувальний ефект, а ось випити чогось підбадьорюючого найпростіший і швидкий спосіб поповнення життєвих сил. Що ж вибрати холодним осіннім ранком, дощовим днем ​​аботуманного вечора ?

Варіант 1. Звичайно, кава

Коли мова заходить про тонізуючий ефект, більшість людей одразу ж згадують каву, причому у будь-яку пору  року. Сотні найсерйозніших медичних досліджень довели, що її основний тонізуючий інгредієнт, кофеїн, насправді здатен збільшувати фізичну та розумову працездатність.

Кофеїн безпосередньо стимулює кору головного мозку, а його додаткова тонізуюча дія пов'язана зі здатністю блокувати рецептори до аденозину «гормону втоми». Коли клітини не відчувають сигналів від накопиченогоаденозину, людині не хочеться спати, а організм починає активно викидати в кров адреналін та кортизол: їх збудлива дія підвищує витривалість і концентрацію. Дія напою починається вже за 15 хвилин. У довгостроковій перспективі кава покращує пам'ять і допомагає зберегти активну когнітивну функцію навіть у літньому віці.

Важливо: вчені досі багато сперечаються про шкоду та користь кави. Усе частіше звучить експертна думка, що все залежить від дози, часу доби та індивідуальних особливостей конкретної людини. Вже однозначно відомо, що в невеликих дозах кофеїн має стимулюючу дію, а у великих пригнічує нервову систему: посилює втому, головний біль і безсоння, викликає шлункові розлади. Кофеїн також погіршує здатність кишківника до поглинання мінералів, наприклад, магнію, кальцію, цинку і заліза. Тому варто пити каву за 30-60 хвилин після основного приймання їжі, краще у першій половині дня.

Варіант 2. Інші напої, що містять кофеїн

Якщо ви не любите смак кави, її  цілком здатні замінити інші напої, які містять кофеїн. Він є у чаї – як чорному, так і зеленому, у парагвайському мате і навіть какао-бобах. На чашечку чорного чаю припадає близько 60-65 мг кофеїну, в зеленому його у півтора раза менше – близько 40-45 мг, а ось какао і гарячий шоколад містять близько 20 мг кофеїну в середній порції.

Лайфхак: можна комбінувати різні напої протягом дня – це допоможе підбадьоритися і не перевищити безпечну добову дозу кофеїну.

Важливо: окремий різновид напоїв, що містять кофеїн – так звані енергетики.Зазвичай, це солодкі газовані напої, збагачені кофеїном і вітамінами. Крім високої дози кофеїну (30-50 мг на 100 г) у них міститься велика кількість цукру і штучнихдомішок: ароматизаторів, барвників, що ніяк не робить їх корисними. Тому якщо у вас є можливість відмовитися від енергетика на користь інших, більш натуральних напоїв, радимо нею скористатися.

Варіант 3. Трав'яні чаї і напої зі спеціями

Практично усі альтернативи кави містять речовини – аналоги кофеїну, тільки більш м'якої дії. Наприклад, зараз активно входить в моду кудін або кхудін, який виготовляють з листя падуба широколистого. Він тонізує і знімає втому завдякиалкалоїдам, що входять до його складу – теоброміну і теофіліну, м'яко знижує артеріальний тиск, покращує пам'ять і концентрацію уваги.

Надати собі бадьорості можна не тільки за допомогою трав'яних чаїв, але і додаючи спеції в улюблені напої. Лідери серед «осінніх» приправ – імбир, кориця, гвоздика, куркума – не тільки забезпечать зігріваючий ефект, але й помітно тонізують, знімають нервову напругу і покращують настрій завдякиефірним оліям, дубильним речовинам та цілому комплексу мікроелементів.

Важливо: будь-який рослинний компонент може викликати алергічні реакції або інший небажаний вплив на організм. Тому захоплюватися трав'яними чаями та додаванням спецій у великих дозах не варто, а консультація лікаря не завадить в будь-якому випадку.

Варіант 4. Свіжі соки та інші напої з вітаміном С

Друге місце за тонізуючим ефектом після напоїв, що містять кофеїн, посідають цитрусові соки, чай з обліпихою, лимоном і будь-які трав'яні та фруктові мікси з високим вмістом вітаміну С, або аскорбінової кислоти.

В організмі людини вітамін С виконує дві основні задачі: забезпечує нормальний імунний захист  від бактерій  та вірусів, і стабілізує психічний стан. Саме тому його користь в холодний осінній сезон важко переоцінити. Часті застуди, підвищена стомлюваність, нервозність, депресивний настрій, безсоння – у боротьбі з цими сезонними станами точно допоможе аскорбінова кислота. А ось вибір напою, скоріше, залежить від особистих уподобань.

Це може бути натуральний апельсиновий сік або інший цитрусовий фреш, відвар шипшини, холодний або гарячий чай з обліпихою: «аскорбінки» в ній приблизно в 10 разів більше, ніж в цитрусових. Підійде і будь-який інший напій зі скибочкою лимону та шматочком імбиру – цей корінь також містить вітамін С, а гінгерол та ефірні олії додають йому пекучого смаку і терпкого аромату, які так радують восени.

Важливо: занадто кислі напої, або, наприклад, пекучі, як чай з імбиром, потрібно вживати обережно при гастриті, з підвищеною кислотністю та інших проблемах травлення. Значне споживання вітаміну С також може завдати шкоди організму при наявності оксалатів в нирках. Оптимальний варіант – порадитися з лікарем.

Експерти медичного асистансу УНІКА діляться ще одним лайфхаком: проблема млявості вранці і сонливості вдень, яку багато хто вирішує тонізуючими напоями, часто криється не в осені як такій. Найчастіше у цей час нам просто не вистачає руху та фізичних навантажень. Якщо ви дійсно зменшили свою рухову активність з настанням осені – можливо, варто почати ранок не з чашечки тонізуючого напою, а з легкої розминки? Або, як мінімум, прогулятися за смачною чашкою до сусідньої кав'ярні, поєднавши приємне з корисним? Просто пам'ятайте про це, обираючи, як вам підбадьоритися сьогодні.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз