Час підбадьоритися: обираємо тонізуючий напій для осені

Підвищити життєвий тонус можна різними шляхами: від помірних спортивних навантажень до приймання вітамінів. Але ці методи зазвичай вимагають часу і дають накопичувальний ефект, а ось випити чогось підбадьорюючого найпростіший і швидкий спосіб поповнення життєвих сил. Що ж вибрати холодним осіннім ранком, дощовим днем ​​аботуманного вечора ?

 

Варіант 1. Звичайно, кава

Коли мова заходить про тонізуючий ефект, більшість людей одразу ж згадують каву, причому у будь-яку пору  року. Сотні найсерйозніших медичних досліджень довели, що її основний тонізуючий інгредієнт, кофеїн, насправді здатен збільшувати фізичну та розумову працездатність.

Кофеїн безпосередньо стимулює кору головного мозку, а його додаткова тонізуюча дія пов'язана зі здатністю блокувати рецептори до аденозину «гормону втоми». Коли клітини не відчувають сигналів від накопиченогоаденозину, людині не хочеться спати, а організм починає активно викидати в кров адреналін та кортизол: їх збудлива дія підвищує витривалість і концентрацію. Дія напою починається вже за 15 хвилин. У довгостроковій перспективі кава покращує пам'ять і допомагає зберегти активну когнітивну функцію навіть у літньому віці.

Важливо: вчені досі багато сперечаються про шкоду та користь кави. Усе частіше звучить експертна думка, що все залежить від дози, часу доби та індивідуальних особливостей конкретної людини. Вже однозначно відомо, що в невеликих дозах кофеїн має стимулюючу дію, а у великих пригнічує нервову систему: посилює втому, головний біль і безсоння, викликає шлункові розлади. Кофеїн також погіршує здатність кишківника до поглинання мінералів, наприклад, магнію, кальцію, цинку і заліза. Тому варто пити каву за 30-60 хвилин після основного приймання їжі, краще у першій половині дня.

 

Варіант 2. Інші напої, що містять кофеїн

Якщо ви не любите смак кави, її  цілком здатні замінити інші напої, які містять кофеїн. Він є у чаї – як чорному, так і зеленому, у парагвайському мате і навіть какао-бобах. На чашечку чорного чаю припадає близько 60-65 мг кофеїну, в зеленому його у півтора раза менше – близько 40-45 мг, а ось какао і гарячий шоколад містять близько 20 мг кофеїну в середній порції.

Лайфхак: можна комбінувати різні напої протягом дня – це допоможе підбадьоритися і не перевищити безпечну добову дозу кофеїну.

Важливо: окремий різновид напоїв, що містять кофеїн – так звані енергетики.Зазвичай, це солодкі газовані напої, збагачені кофеїном і вітамінами. Крім високої дози кофеїну (30-50 мг на 100 г) у них міститься велика кількість цукру і штучнихдомішок: ароматизаторів, барвників, що ніяк не робить їх корисними. Тому якщо у вас є можливість відмовитися від енергетика на користь інших, більш натуральних напоїв, радимо нею скористатися.

 

Варіант 3. Трав'яні чаї і напої зі спеціями

Практично усі альтернативи кави містять речовини – аналоги кофеїну, тільки більш м'якої дії. Наприклад, зараз активно входить в моду кудін або кхудін, який виготовляють з листя падуба широколистого. Він тонізує і знімає втому завдякиалкалоїдам, що входять до його складу – теоброміну і теофіліну, м'яко знижує артеріальний тиск, покращує пам'ять і концентрацію уваги.

Надати собі бадьорості можна не тільки за допомогою трав'яних чаїв, але і додаючи спеції в улюблені напої. Лідери серед «осінніх» приправ – імбир, кориця, гвоздика, куркума – не тільки забезпечать зігріваючий ефект, але й помітно тонізують, знімають нервову напругу і покращують настрій завдякиефірним оліям, дубильним речовинам та цілому комплексу мікроелементів.

Важливо: будь-який рослинний компонент може викликати алергічні реакції або інший небажаний вплив на організм. Тому захоплюватися трав'яними чаями та додаванням спецій у великих дозах не варто, а консультація лікаря не завадить в будь-якому випадку.

 

Варіант 4. Свіжі соки та інші напої з вітаміном С

Друге місце за тонізуючим ефектом після напоїв, що містять кофеїн, посідають цитрусові соки, чай з обліпихою, лимоном і будь-які трав'яні та фруктові мікси з високим вмістом вітаміну С, або аскорбінової кислоти.

В організмі людини вітамін С виконує дві основні задачі: забезпечує нормальний імунний захист  від бактерій  та вірусів, і стабілізує психічний стан. Саме тому його користь в холодний осінній сезон важко переоцінити. Часті застуди, підвищена стомлюваність, нервозність, депресивний настрій, безсоння – у боротьбі з цими сезонними станами точно допоможе аскорбінова кислота. А ось вибір напою, скоріше, залежить від особистих уподобань.

Це може бути натуральний апельсиновий сік або інший цитрусовий фреш, відвар шипшини, холодний або гарячий чай з обліпихою: «аскорбінки» в ній приблизно в 10 разів більше, ніж в цитрусових. Підійде і будь-який інший напій зі скибочкою лимону та шматочком імбиру – цей корінь також містить вітамін С, а гінгерол та ефірні олії додають йому пекучого смаку і терпкого аромату, які так радують восени.

Важливо: занадто кислі напої, або, наприклад, пекучі, як чай з імбиром, потрібно вживати обережно при гастриті, з підвищеною кислотністю та інших проблемах травлення. Значне споживання вітаміну С також може завдати шкоди організму при наявності оксалатів в нирках. Оптимальний варіант – порадитися з лікарем.

Експерти медичного асистансу УНІКА діляться ще одним лайфхаком: проблема млявості вранці і сонливості вдень, яку багато хто вирішує тонізуючими напоями, часто криється не в осені як такій. Найчастіше у цей час нам просто не вистачає руху та фізичних навантажень. Якщо ви дійсно зменшили свою рухову активність з настанням осені – можливо, варто почати ранок не з чашечки тонізуючого напою, а з легкої розминки? Або, як мінімум, прогулятися за смачною чашкою до сусідньої кав'ярні, поєднавши приємне з корисним? Просто пам'ятайте про це, обираючи, як вам підбадьоритися сьогодні.