Берег турецький: що важливо знати про поїздки у Туреччину цього літа

Туреччина – одна з небагатьох країн, доступних для закордонного відпочинку українців цього літа. Якщо ви вибрали для подорожі один з турецьких курортів, ми нагадаємо про важливі моменти, щоб ваш відпочинок пройшов максимально комфортно і безпечно.

 

1. Коронавірус поки не переможений

Ще недавно в Туреччині діяв жорсткий карантин – у квітні там спостерігався стрибок захворюваності коронавірусом і місцеві жителі були змушені залишатися вдома. Правда, ці обмеження не торкнулися туристів, але не всі зважилися поїхати в країну, де магазини, ресторани і ринки працювали у дуже обмеженому режимі.

Зараз темпи поширення COVІD-19 знизилися, і з 15 травня 2021 року від туристів, що прилітають до Туреччини, навіть не вимагають ПЛР-тестів. Але в країні, як і раніше, вживають заходів для контролю ситуації. Так, при вході у готель, ресторан або торговий центр вас можуть попросити пред'явити HES-код – персональний десятизначний номер, який під час пандемії був введений Міністерством охорони здоров'я Туреччини для безпечних переміщень усередині країни. Код обов'язково потрібен під час міжміських переїздів Туреччиною – наприклад, при екскурсійних поїздках на автобусі, поїзді або поромі.

Зважаючи на поточну статистику захворюваності коронавірусом в Туреччині (у середньому 9 000 нових випадків на добу за останній тиждень проти 4 000 в Україні), ми радимо оформити страховку з покриттям медичної допомоги при СOVID-19 перед поїздкою. Її немає в списку обов'язкових документів, але імовірність заразитися все ще значна. Тож рекомендуємо подбати про неї, щоб відпочивати спокійніше.

 

Важливо: у ціну багатьох турів до Туреччини, які пропонують тревел-оператори, уже включений страховий поліс. До того, як вирушити у подорож, уважно вивчіть його умови: чи достатньо надійною є страхова компанія, який асистанс буде вас обслуговувати, якщо знадобиться медична допомога, чи немає на нього скарг і які саме ризики будуть застраховані? З досвіду наших клієнтів ми знаємо, що іноді туристам доводиться купувати другу страховку, з усіма потрібними опціями – і це те, на чому не варто економити.

 

2. У Туреччині є корисними не лише пляжні капці, а й трекінгові черевики

Початок літа в Туреччині – це не лише пляжний сезон, а й прекрасна пора для різних видів активного відпочинку. Можна зайнятися водними видами спорту, вирушити на екскурсію по історичних місцях країни або в піший перехід знаменитою Лікійською стежкою, гірським маршрутом протяжністю понад 500 км, з неймовірними видами і оглядовими майданчиками на Середземне море. Влітку особливо приємними будуть зелені ділянки дороги, і, звичайно, купання в гірських річках.

Щоб це чудова пригода пройшла безпечно, неодмінно скористайтеся послугами інструктора-провідника, який має солідний досвід подібних туристичних походів. І пам'ятайте: для непідготовленого офісного співробітника навантаження можуть виявитися непосильними, тож не плануйте рекордів, а нарощуйте кількість кілометрів, які ви проходите в день, поступово. Для першого виходу на стежку досить короткої екскурсії в 1-3 дні, більш досвідчені туристи можуть пройти до 100 км за тиждень.

 

Важливо: якщо ви плануєте активний відпочинок, пам'ятайте – таке дозвілля зазвичай пов’язане з більшими ризиками травм, ніж пляжний відпочинок. Але це зовсім не означає, що варто відмовлятися від яскравих пригод. Просто дізнайтеся максимум подробиць про майбутні активності, вивчіть «поради бувалих» у популярних тревел-блогах, забезпечте собі правильну екіпіровку, і, звичайно, купіть розширену страховку – з опцією «активний відпочинок».

 

3. Автотур Туреччиною – чом б й ні?

У Туреччині – прекрасні дороги, і, всупереч стереотипам про божевільний трафік, тут намагаються дотримуватися правил дорожнього руху. Тому оренда автомобіля – хороша ідея, щоб здійснити маленьку подорож країною і дізнатися про її не-туристичні місця.

Вирушити на авто можна до центральної Туреччини – прекрасно підходить для цього Каппадокія. У Туреччині досить прийнятні ціни на оренду авто, щоправда, є додаткові вимоги. Водієві має бути не менше 21 року, і в нього повинен бути хоча б мінімальний стаж за кермом – від 1 року та більше. У деяких агентствах є й більш жорсткі вимоги, коли машину може орендувати тільки водій віком від 25 років. Усі рентні машини застраховані за програмою КАСКО, проте не всі опції можуть бути включені в пакет: так, за ризик «бій скла» найчастіше платить водій орендованого авто.

 

Важливо: на жаль, трагічні випадки все ж таки трапляються як з туристичними автобусами, так і з приватними авто. Орендуючи машину на відпочинку, пам'ятайте, що перебування за кермом вимагає акуратності і уважності, особливо на незнайомих трасах. Краще не здійснювати поїздки у темний час доби, і, звичайно, вирушаючи в автотур по країні, неодмінно відмовтеся від алкоголю.

Сподіваємося, наші поради будуть корисні у вашій подорожі, адже Туреччина гідна того, щоб там побувати. Та яку б країну ви не обрали, пам'ятайте: важливо зробити відпочинок «незабутнім» тільки в кращому сенсі цього слова. І тут, як завжди, допоможуть дуже прості рішення – усвідомленість, акуратність і, звичайно, надійна страховка.