Антиспека: чи можливо навчитися жити без кондиціонерів?

Чому ми стали залежними від штучного охолодження?

У 1929 році General Electric випустила перший побутовий кондиціонер, який був значно меншим за комерційні аналоги і підходив для використання в домашніх умовах. А вже у 1931 році було запатентовано перший кондиціонер, який можна було встановити у вікно. Це значно спростило процес установки та зменшило вартість. У 1960-ті роки ці охолоджувальні прилади стали стандартним обладнанням у нових будівлях у США. Вони також почали поширюватися в інших частинах світу, особливо в країнах з жарким кліматом.

Якщо вам доводилося страждати від спеки без можливості увімкнути кондиціонер, то напевно, у вас хоча б раз виникало питання: чому раніше люди вміли жити без кондиціювання, а зараз це виявляється таким складним? Втім у цього є цілком об’єктивні причини.

 

Перше: зміна клімату. Індустріальна епоха призвела до підвищення середніх температур і більш інтенсивних та частих хвиль спеки, що робить літні місяці майже нестерпними без штучного охолодження. До речі, про загрозливі наслідкикліматичних змін, та про те, як кожен з нас може допомогти їх зменшити, ми говорили тут.

 

Друге: зміни в архітектурі та середовищі проживання. Якщо вам доводилось бувати влітку в автентичному сільському будиночку, то ви, скоріше за все помітили, що там навіть у спекотну погоду – не жарко. Адже такі будинки – цегляні або дерев’яні, мають горище, стоять безпосередньо не землі – і все це запобігає їхньому надмірному прогріванню. Втім сучасні будівлі, особливо в містах, часто побудовані з матеріалів, що поглинають і зберігають тепло, наприклад, бетон і скло. І це призводить до ефекту "острова тепла", коли міста стають значно теплішими за сільську місцевість. До того ж, висока щільність населення в містах сприяє збільшенню кількості транспортних засобів, побутових приладів та інших джерел тепла, що ще більше підвищує температуру.

 

Третє: зміни в способі життя. У сучасному світі ми більшу частину життя проводимо в приміщеннях, де відбувається контролювання температур. Це знижує здатність нашого організму адаптуватися до природних коливань тепла та холоду.

 

Четверте: зміни в роботі та продуктивності. В минулому від більшості людей не вимагалося такого рівня концентрації, яких потребують сучасні робочі завдання. Враховуючи, що високі температури знижують продуктивність праці та когнітивні здібності, кондиціонери допомагають підтримувати оптимальні умови для роботи і навчання, що важливо в сучасному висококонкурентному світі

 

Як зробити перебування в неохолоджуваному приміщенні комфортнішим?

Хоча ми ніяк на змінимо клімат та вади середовища, але способи дещо знизити їхній вплив на температуру приміщення та свої відчуття – існують.

 

Враховуємо добові температурні коливання. Щоб запобігти надходженню гарячого повітря, тримайте вікна та балконні двері закритими під час найспекотніших годин дня. А ввечері та вночі, коли температура знижується, відчиняйте їх, щоб впустити прохолодне повітря.

 

Коригуємо інтер’єр. Можливо, ваш робочий стіл знаходиться якраз перед вікном, яке, до того ж, виходить на південь? Або ви не маєте на вікнах щільних темних штор чи жалюзі? І так, доки працював кондиціонер, все це було непомітно. Але зараз, щоб зменшити вплив сонячних променів на своє самопочуття, стіл варто переставити у затінок, а вікна оздобити сонцезахисними аксесуарами.

 

Використовуємо воду. За можливості, приймайте прохолодний душ або принаймні змочуйте рушник холодною водою та прикладайте до зап'ясть, шиї або лоба. Також можна змочити одяг водою, щоб створити ефект випаровування, який охолоджує тіло. І обов’язково підтримуйте достатній рівень гідратації, випиваючи багато води протягом дня. Однак напоїв з кофеїном та алкоголем варто уникати, адже вони можуть спричинити зневоднення.

 

Вчимось адаптуватися: чи можливо відновити природні механізми сприйняття температур?

Ще один спосіб легше переносити спеку – почати відновлювати природні адаптаційні механізми свого тіла.

  • Поступово збільшуйте час перебування на вулиці під час спеки, щоб дати організму можливість пристосуватися до високих температур. Почніть з коротких періодів і поступово збільшуйте тривалість.
  • Регулярні фізичні вправи допомагають підвищити здатність організму до терморегуляції. Вправи краще виконувати в ранкові або вечірні години, коли повітря стає прохолоднішим.
  • Носіть легкий, вільний одяг з натуральних тканин (бавовна, льон), що дозволяють шкірі "дихати". Вибирайте світлі кольори, які відбивають сонячні промені. Також не нехтуйте головними уборами, щоб захистити голову від прямого сонця. Це допоможе запобігти перегріву.
  • Вживайте легку їжу, особливо фрукти та овочі, які містять багато води. Уникайте важкої, жирної їжі, яка підвищує навантаження на організм у спеку. І пийте воду!

І обов’язково прислухайтеся до сигналів вашого тіла. Якщо відчуваєте запаморочення, слабкість або інше недужання, негайно знайдіть прохолодне місце і відпочиньте. У будь-якому випадку, ваше здоров’я – це головне, і потрібно допомагати йому всіма можливими способами.


Послуги, пов’язані зі статтею
Моє здоров'я
Подбайте про своєчасну медичну допомогу для своїх співробітників.

Обслуговування в комерційних медичних клініках

Діагностика та лабораторні послуги

Консультації вузькопрофільних спеціалістів

Власний медичний Асистанс UNIQA працює 24/7