UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

5 міфів про куріння

У третій четвер листопада у США та інших країнах відзначається День відмови від куріння. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі курять приблизно 1,2 мільярда людей або близько третини дорослого населення. З них 200 мільйонів – жінки. Багато хто намагається кинути палити, але через три місяці кожен другий знову бере до рук сигарету. Чи можна позбутися шкідливої звички назавжди?

5 міфів про куріння

Впоратися із залежністю цілком реально, але для цього потрібні як власні зусилля, так й підтримка близьких людей. У цьому блозі УНІКА розповімо про причини куріння та підкажемо лайфхаки, які допоможуть ефективно подолати проблему.

Не такий страшний нікотин, як тютюновий дим

Зі шкільних часів ми пам'ятаємо, що «одна крапля нікотину вбиває коня». Важко придумати гіршу рекламу відмови від куріння. Дійсно, нікотин токсичний у великих дозах, але таку кількість неможливо одержати за один раз. Щоб рівень нікотину став критичним, потрібно одночасно викурити 60-100 сигарет, що технічно неможливе. Та й 500-кілограмовий кінь, чесно кажучи, не сильно постраждає від краплі нікотину.

Нікотин іноді навіть може бути корисним. За результатами досліджень він знижує ризик розвитку хвороб Паркінсона та Альцгеймера, а також виразкового коліту. Але навіть у малих дозах речовина має нейротоксичну дію – звідси почуття легкого запаморочення при курінні. Підступність нікотину, як психостимулятора, ще у тому, що він дає короткочасне почуття задоволення та викликає звикання.

І все-таки набагато більше шкоди завдають речовини, що виділяються при горінні тютюну. Це оксид та діоксид вуглецю, акролеїн, нітробензол, ацетон, миш'як, амоній, ізопрен, ацетальдегід, сірководень, синильна кислота та інші. Всього в сигаретному диму міститься понад 4 000 хімічних речовин, з них не менше 40 можуть спровокувати рак (насамперед горла та легень), хвороби серця, судин та легень. Вплив деяких компонентів тютюнового диму на організм ще недостатньо вивчений.

ВООЗ визнає сумний взаємозв'язок між порушеннями душевного здоров'я та вживанням тютюну. Люди з психічними розладами мають на 50% більше шансів стати курцями, а цигарки, своєю чергою, роблять людей більш уразливими до ментальних розладів.

Важливо знати. Вчені підрахували, що людина, яка курить, в середньому втрачає близько 14 років життя через свою пристрасть до сигарети.

Здавалося б, за очевидних ризиків для здоров'я, вагомих аргументів на користь тютюнопаління немає. Про те, що курити шкідливо – знають усі, але… продовжують курити. Причини криються не у фізичній залежності, яка зникає приблизно на 24-й день відмови від цигарок. Набагато складніше подолати психологічні проблеми, які потребують терпіння та послідовності.

Кожен курець має своє особисте пояснення, чому він все ще курить, але здебільшого все зводиться до кількох міфів.

Міф 1. Куріння допомагає впоратися зі стресом

69% курців зізнаються, що вперше закурили у важкий період життя, а цигарка допомогла його подолати. Вчені пояснюють: нікотин за структурою схожий на нейромедіатор ацетилхолін. З першою затяжкою у курця збільшується вироблення дофаміну (гормону радості). Тут же до нього додаються адреналін, кортизол та норадреналін. У людини різко підіймається настрій і ніби подвоюється енергія. Але така ейфорія триває недовго і проявляється в основному у курців-початківців. Чим більший стаж, тим слабкіший ефект, але звичка тягнути сигарету до рота при хвилюванні залишається.

Насправді куріння позбавляє стресу лише під час самого процесу, за рахунок того, що ви відволікаєтеся від своєї проблеми. Гірше того, нікотин підвищує артеріальний тиск та частоту серцевих скорочень, які через стресову ситуацію й так зашкалюють. Отже, насправді перекур не допомагає, а заважає організму прийти до норми.

Як впоратися зі стресом без цигарок

Не будемо оригінальні, стресостійкість підвищують лише регулярні заняття спортом, якісний сон та збалансоване харчування. Якщо стрес постійний і серйозно погіршує ваш стан – зверніться до лікаря. Задля підтримки вашої нервової системи він підбере сучасні ліки без побічних дій.

Міф 2. Куріння – частина модного образу

Довгі роки кіно, телебачення та реклама створювали позитивний образ курця як бунтівника та переможця, стильної та сучасної людини. Важко забути мужність ковбоя Мальборо або привабливу Мерилін Монро з цигаркою. Мільйони людей хотіли наслідувати своїх кумирів тоді, коли інформації про те, що куріння вбиває, було ще недостатньо.

Але сьогодні мода на тютюн поступово минає. Реклама куріння на ТБ заборонена вже кілька років, а на упаковках з’явилися попередження про високий ризик раку легенів та мимовільних абортів у жінок.

Як залишатися модним без цигарок?

Чимало знаменитостей зараз розповідають про те, як кинули палити. Багато акторів, політиків, людей мистецтва відмовилися від сигарети при серйозному стажі в 10 та навіть 20 років. Не відстають від них і зірки спорту, даючи зрозуміти, що куріння не сумісне з професійними досягненнями. Сподіваємось, ці позитивні приклади мотивуватимуть й вас.

Міф 3. Цигарки допомагають налагодити спілкування

Спілкування з колегами у курилці завжди здається легким та невимушеним. Цигарки допомагають налагодити зв'язки з людьми, у колі курців можна дозволити бути більш розкутим і подолати сором'язливість. Наявність загальної звички (нехай і шкідливої) на хвилину зближує усіх. Проте решту часу людина продовжує страждати від труднощів у спілкуванні, адже проблема не вирішується пусканням кілець диму.

Як залишатися комунікабельним без цигарок?

Для того, щоб вільно спілкуватися, цигарка не є обов'язковою, це ж не чарівна паличка. Для подолання сором'язливості є багато психологічних технік. Головне правило для успішної комунікації – базова довіра до світу та оточення, адже більшість людей позитивно ставляться до вас.

Міф 4. Куріння допомагає переключатися, робити паузи

Багато хто з нас не вміє розпоряджатися своїм часом і хаотично займається вирішенням робочих завдань. За такого стилю роботи важливо іноді робити паузи, щоб зберігати працездатність. У багатьох офісах такі перерви заведено поєднувати з курінням. Але краще робити перерви без сигарети для підвищення особистої ефективності.

Як навчитися робити перерви у роботі без куріння?

Щоб системно ввести перерви у свій робочий графік, можна скористатися методом Pomodoro. Заведіть собі таймер, який сигналізуватиме вам кожні 20, 30 або 45 хвилин, що треба встати, почати робити енергійні рухи, випити води і протягом 5-10 хвилин відпочивати. При цьому велику обідню перерву з прогулянкою в жодному разі не скасовуйте, навіть якщо ви працюєте вдома.

Міф 5. Куріння допомагає залишатися струнким

Насправді куріння знижує індекс маси тіла. Багато курців часто відмовляються від солодкого або взагалі від їжі, замінюючи їжу сигаретою. Але якою ціною досягається така стрункість? Куріння натщесерце дуже небезпечне. Тютюновий дим, потрапляючи в шлунок, викликає розвиток гастриту, загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, проблеми із жовчним міхуром. Страждає обмін речовин – знижується рівень вітамінів В6, В12 і С. Якщо не все гаразд із підшлунковою залозою, від цигарки стане лише гірше, адже куріння – один із факторів розвитку цукрового діабету. Стати худим, але хворим – такий вибір по суті пропонується курцеві.

Як залишатися струнким після того, як ви кинули курити?

Тим, хто кидав курити, добре відомо, що в цей період посилюється залежність від солодкого. Контроль ваги, безумовно, важливий, але трохи чорного шоколаду увечері вам точно не зашкодить. А вдень можна побалувати себе природними солодощами, багатими на клітковину, – фруктами та овочами. Не забувайте й про вітамін С – пийте апельсиновий фреш, відвар шипшини, їжте ківі та болгарський перець.

Бажаємо вам завжди бути здоровими та не курити. А якщо хочете кинути цю звичку – зробіть це зараз.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз