UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Весні дорогу: як провести теплий сезон без тривог за своє житло

За вікном - знову сніг, а значить, у всіх нас є трохи більше часу на підготовку до справжньої весни. У цьому записі блогу ми вирішили нагадати читачам, з якими типовими ризиками можуть зіткнутися власники квартир і заміських будинків саме у весняний період.

Весні дорогу: як провести теплий сезон без тривог за своє житло

Звичайно, ми перелічимо не всі ризики, а тільки найактуальніші. І, як завжди, дамо декілька порад, які допоможуть уникнути неприємностей.

Ризик № 1. Пожежа

Пожежі лідирують у статистиці страхових компаній за розміром збитків вже не перший рік. У 2020-му, за даними ДСНС, зареєстровано понад 29 тисяч пожеж у житлових будинках, і це майже у шість разів більше, ніж на підприємствах. Сума збитків за всіма пожежами перевищила 12,6 млрд грн. Звичайно ж, втрати від пожеж для бізнесу є набагато вищими, ніж завдані будинкам і квартирам. Ось тільки важкість наслідків для домогосподарств, як правило, значно більша, ніж для компаній: втрати можуть перевищити фінансові резерви сім'ї в декілька разів.

Здавалося б, пожежі – більшою мірою «зимова» проблема. Але, насправді, власники житла часто стикаються з цим ризиком саме навесні. По-перше, в березні-квітні не завжди буває тепло, і жителі квартир можуть використовувати додаткові джерела обігріву, коли центральне опалення вже відключили або знизили подачу тепла. Порушення техніки безпеки при включенні електричних обігрівачів і камінів створює додаткові ризики пожеж – і досить часто вони трапляються саме ранньою весною.

Друга причина весняних пожеж – відкритий вогонь на балконах. Бажання викурити цигарку під приємним весняним сонечком, але не виходячи з квартири, нерідко призводить до пожеж. Якщо недопалок викидають з вікна багатоповерхівки, передбачити його траєкторію досить складно. Порив вітру може закинути його до сусідів з нижнього поверху – особливо якщо вони залишили свої вікна в режимі провітрювання, або на найближчий балкон. На жаль, в практиці УНІКА траплялися ситуації, коли така згубна звичка призводила до вельми сумних наслідків.

Ще одна небезпечна весняна традиція – вугільний мангал або гриль на балконі квартири. Такі креативні ідеї регулярно виникають у жителів багатоповерхових будинків, особливо на Великдень, травневі свята і навіть на 8 березня. І з цією причиною пожеж ми, на жаль, теж стикалися у своїй роботі.

Як уникнути пожежі?

  • Дотримуйтесь правил експлуатації електроприладів.
  • Обережно поводьтеся з вогнем, особливо відкритим!
  • Не залишайте вікна і балкони відкритими, коли йдете з дому. Пам'ятайте, що побоюватися варто не тільки злодіїв, а й недопалків з верхніх поверхів.
  • Відмовтеся від використання вугільних грилів і мангалів в квартирі. Утримайтеся від експериментів, навіть якщо карантинні обмеження заважають вам вибратися на весняну party поза власним житлом. Будьте особливо обережні, якщо крім гриль-меню ви плануєте вживати алкоголь.

Ризик № 2. Залиття.

Важко знайти людину, яка хоча б раз не зустрічалася з водою, що капає зі стелі, або сама випадково не ставала причиною потопу у сусідів. Експерти кажуть, що затоплення відбуваються приблизно раз на три роки. І взагалі це найбільш часта аварійна ситуація у багатоквартирних будинках.

Залиття може статися у будь-яку пору року, але навесні їх зазвичай більше. Причина проста: квітень-травень – сезон ремонтів, особливо у нових будинках, де відбувається активне заселення. І якщо у вашому будинку цієї весни дружно планують ремонти, то, швидше за все, варто підготуватися до несподіванок.

У будинків зі старого житлофонду проблеми весняних затоплень частіше пов'язані із зносом комунікацій і будівлі в цілому. Наприклад, після сніжної зими абсолютно реальною причиною залиття квартири на останніх поверхах може стати потрапляння талої води - зношений дах, старе горище або проблеми в технічних приміщеннях під покрівлею цілковито цьому сприяють.

А ще є загальна проблема і для старих, і для нових будинків – весняна стихія. Пориви ураганного вітру та сильні зливи – одна з найчастіших причин затоплень із березня по травень.

Як уникнути залиття?

  • Весна – чудовий час для профілактики систем водопостачання, теплопостачання та каналізації за участі фахівців. В ідеалі варто проводити таку перевірку раз на півроку, якраз перед пуском або відключенням опалювальних систем.
  • Якщо цієї весни ви плануєте ремонт в «мокрих зонах» – це відмінний привід проконсультуватися з фахівцями, як уникнути потопу у ванній, санвузлі або пральні. Найчастіше затоплення трапляються саме там.
  • Лайфхак: від залиття зверху у певній мірі може вберегти натяжна стеля. Звичайно, всю воду, яку вона утримує під час затоплення, доведеться правильно злити, проте меблі якраз можна врятувати.
  • Із затопленнями діє те ж саме правило, що і з пожежами – не залишайте вікна і балкони відкритими, коли йдете з дому. Якщо під час вашої відсутності підніметься сильний вітер і хлине злива, можна залишитися не тільки без скла у вікні, але і з залитими меблями та шпалерами.

Ризик № 3. Квартирні пограбування.

У минулому році через карантин українці частіше проводили час вдома. Саме з цим пов'язане загальне зменшення кількості квартирних пограбувань. Наприклад, у Київській області їх кількість зменшилася майже на 20%. Експерти переконані, що із настанням весни-2021 всі ми будемо максимально використовувати можливості для подорожей – хоча б по Україні, чи, як мінімум, будемо раді вирватися на природу або поїхати на дачу. І це дасть можливість квартирним злодіям стати набагато активніше.

Як уникнути квартирного пограбування?

  • Поставте квартиру (будинок) під охорону.
  • Встановіть систему відеоспостереження.
  • Поміняйте замки і двері на більш надійні.
  • Потоваришуйте з сусідами і допомагайте один одному доглядати за житлом.

Сподіваємося, ми не злякали вас описом весняних ризиків, актуальних для будинків і квартир. Тим більше від кожної з перерахованих ситуацій можна легко застрахуватися в УНІКА. Зараз страховку можна оформити онлайн, огляд майна проводити не потрібно. Зробити це можна прямо тут: https://uniqa.ua/private/home/kvartira/pokupka_kvartyra/?type=property

А якщо виникнуть питання, ми завжди раді на них відповісти. Нехай ця весна принесе вам тільки приємні враження і ніяких тривог

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз