UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя подорож

На природу: ТОП-3 національних парків світу, які варто побачити кожному

Весна багата на свята, присвячені екології: на початку березня відзначають Всесвітній день природи, 20 березня і 22 квітня святкуються Дні Землі, а ще є День птахів, День річок ... Весна - чудовий час, щоб подивитися на дику природу там, де вона не зазнала впливу людини, наприклад, у національних парках. Ми вибрали для вас трійку найбільш вражаючих, а експерти УНІКА дали поради, як зробити подорожі туди безпечними та цікавими.

На природу: ТОП-3 національних парків світу, які варто побачити кожному

Найбільший - Північно-східний Гренландський національний природний парк, Данія

Гренландський національний парк розташований на острові Гренландія та займає майже третину острова (972 000 кв. км). Основна частина парку - це Гренландський крижаний шельф, який не звільняється від снігового покрову ані взимку, ані влітку. Але зустрічаються території, вільні від льоду.

Що подивитися? Через суворий клімат тут можна побачити не дуже багато тварин: вівцебика, моржа, нерпу, можливо - білого ведмедя. Головне в цьому парку - пейзажі. Це і високі гори в снігу, і вражаючі фіорди, величезні блакитно-зелені айсберги і кришталеві льодовики. А ще - північне сяйво! Його можна бачити на цих широтах цілий рік.

З чим варто бути обережним? Національний парк знаходиться за полярним колом, тож найбільшу увагу варто звернути на своє екіпірування та одяг, із захистом від вітру і холоду, а також на зручне взуття для далеких переходів з нековзкою підошвою. Враховувати прогноз погоди необхідно, але складно: вона тут вкрай нестабільна і може змінюватися щогодини. Найкращий час для відвідування Гренландії - з травня по липень, у період білих ночей, або у квітні, для любителів зимових видів екстремального спорту.

Страховка в Гренландію. Туристична страховка обов'язкова для відвідування Данії і Гренландії. Але це не просто формальна умова, а й необхідний атрибут безпечної подорожі. Медицина в Данії знаходиться на високому рівні, але всі послуги платні і дуже дорогі. Плануючи відвідування національного парку, використовуйте спеціальну страховку для екстремального відпочинку від УНІКА. У Гренландії краще не хворіти і особливо варто уникати травм: адже в країні немає автомобільного сполучення, і при проблемах зі здоров'ям знадобиться медичний вертоліт, щоб дістатися до найближчого госпіталю.

Найстаріший в світі - Національний парк Йєллоустон, США

Йєллоустон - це найстаріший національний парк у світі, заснований 1 березня 1872 року. На його території дрімає супер-вулкан, а більша частина землі у парку вкрита застиглою лавою. У Йєллоустонському парку знаходиться одне з п'яти світових гейзерних полів.

Що подивитися? Звичайно, вражаючі гейзери - їх більше 3000, водоспади і озера, незайману природу і прекрасні ландшафти - річки, каньйони, печери. У парку живе більше 60 видів звірів, у тому числі й ведмеді грізлі, по ньому переміщуються стада бізонів, можна зустріти більше 300 видів птахів.

З чим варто бути обережним? Оскільки національний парк розташований буквально на вулкані, тут відбуваються тисячі дрібних землетрусів. Вони слабкі і майже непомітні, але більше 50 років тому тут стався великий землетрус у 7,5 балів. І зараз, судячи зі звітів, потужність землетрусів знову починає наростати. Альпінізм та скелелазіння в Йєллоустонському парку не розвинені, оскільки гори складаються з дуже тендітних вулканічних порід - ризикувати не варто. У парку мешкає багато хижих тварин в природних умовах, тому краще бути обережним. Але найбільш часта проблема туристів - опіки в термальних джерелах.

Страховка в США. Мінімальна страхова сума для полісу туристичного страхування в США - 50 тисяч доларів. Цих коштів достатньо для надання туристу повноцінної медичної допомоги за американськими стандартами. Тут надзвичайно розвинена інфраструктура, і коли у мандрівника є страховий поліс, можна розраховувати на якісні медичні послуги - навіть якщо проблема виникла у найнесподіваніших і диких місцях.

Найозерніший - Національний парк Плітвіцькі озера, Хорватія

Парк «Плітвіцькі озера» в Хорватії - це близько 30 гектарів гірсько-лісистої місцевості, 16 найчистіших озер, розташованих каскадом, з водоспадами між ними, і найбільша популяція бурих ведмедів в Європі.

Що подивитися? На території парку розташовано близько 140 водних об'єктів, у тому числі водоспад Саставці (Sastavci) висотою 72 метри. Озера відрізняються унікальним блакитним відтінком, у прозорій воді плавають численні зграйки риб. У парку курсують панорамні трамваї, а через великі озера можна переміщатися на поромі. Серед букових та ялинових лісів можна зустріти лісових котів, косуль і спостерігати за рідкісними видами птахів. Для туристів прокладені спеціальні маршрути різної тривалості та рівня складності.

З чим варто бути обережним? У парку заборонені купання і рибна ловля. Більш того, пересуватися сушею можна лише по дерев'яних помостах, які прокладені біля краю скель, на узбережжі озер і річок. Для цього є декілька причин, окрім збереження природи. По-перше, це відлуння балканської війни 1991-1995 років, коли парк було заміновано. Наразі територія безпечна для туристів, але не варто ризикувати, намагаючись самостійно пробратися, наприклад, у неходжені печери. По-друге, у парку водиться безліч диких звірів та змій, тому не варто відхилятися від маршруту, занурюючись у гущавину лісу. І, звичайно ж, потрібне зручне взуття - є ризик посковзнутися і травмуватися на мокрих дерев'яних містках.

Страховка в Хорватію. Для відвідування Хорватії вистачить стандартної страховки на суму у 30 тисяч євро. Тільки вирішите заздалегідь, яким ще відпочинком ви плануєте зайнятися, окрім відвідування парку - можливо, варто купити поліс для активних туристів. Страховка від УНІКА допоможе отримати медичну допомогу, за яку не треба буде платити.

Сподіваємося, що наша добірка надихне вас на незабутні подорожі. Адже у світі близько 2 000 національних парків, і тільки в Україні їх - 43! Ну що, поїхали?

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз