UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Я та УНІКА

Накопичувати із задоволенням. Як почати відкладати і бути щасливим

Навіщо відкладати гроші? Дослідження PWC показало, що люди, які мають накопичення на випадок непередбачених ситуацій, більш оптимістичні і готові до позитивних змін. А постійне занепокоєння через брак грошей, навпаки, може призвести до депресії. Здавалося б, справа за малим – потрібно починати збирати, але на практиці не все відбувається так гладко. У цьому випуску блогу ми розповімо, що заважає почати регулярно збирати гроші, і як змінити ситуацію.

Накопичувати із задоволенням. Як почати відкладати і бути щасливим

Чому почати збирати гроші складно?
Неконтрольовані витрати. Основа будь-якого накопичення – зниження витрат. Але часто ми витрачаємо більше, ніж заробляємо. А дізнаємося про це, коли в гаманці виявляється остання купюра, а на банківській картці – ані копійки. Це відбувається тому, що ми не контролюємо свої доходи і витрати, не ведемо домашню бухгалтерію. Загалом, не керуємо своїми грошима.
Як допомогти собі: почніть вести облік витрат і доходів, для початку протягом 2-3 місяців. Аналіз отриманих даних допоможе з'ясувати, яка стаття ваших витрат найбільша, а де можна заощадити.
Звичка до імпульсивних покупок. Бажання купити, те що модно (і дорого), про що говорять знайомі, і що показують в рекламі, зазвичай веде до дірок у сімейному бюджеті. Гірше того, перші яскраві емоції від придбання швидко згасають. В результаті дорогої імпульсивної покупки ви програєте двічі – нерозумно витрачаєте свої гроші та не отримуєте достатньої задоволення від володіння річчю.
Як допомогти собі: перед великим придбанням, яке становить більшу частину вашого бюджету, подумайте хоча б 2 дні (насправді знамените «правило 30 днів» говорить, що треба думати не менше місяця, але часто все стає зрозумілим набагато швидше). Якщо з часом бажання купити не пройшло – дійте. Дрібні імпульсивні покупки контролювати складніше, але теж можна. Просто порахуйте, скільки непотрібних дрібниць «по акції» вже накопичилося у вашому будинку, і скількома з них ви користуєтеся.
Недостатня фінансова грамотність. Психологи кажуть, що наші звички поводитися з грошима закладаються ще в дитинстві. На жаль, раніше у суспільстві існувала думка, що бути багатим і мати достатньо грошей – погано. Через це батьки не вчили дітей поводитися з грошима, а школи та інститути давали на цю тему мінімум інформації. В результаті виросло кілька поколінь людей, які не вміють правильно поводитися з особистими фінансами, а загальний індекс фінансової грамотності України становить всього 55% (для порівняння у Франції – 70%).
Як допомогти собі: сьогодні доступні кілька курсів з фінансової грамотності на різних онлайн-платформах, є такий предмет і в багатьох школах. Так що не лінуйтеся і не соромтеся отримувати практичні знання разом з вашими дітьми.

Починаємо відкладати гроші: 5 лайфхаків
1. Заведіть скарбничку
Майже всі банки пропонують автоматизовані переклади між вашими зарплатними рахунками і різними «скарбничками» (окремими депозитними рахунками з вільним поповненням та зняттям). Ви можете вибрати посильну для сімейного бюджету суму, наприклад, 5-10% від зарплати, яку банк буде щомісяця переводити в ваш електронний гаманець і нараховувати депозитні відсотки на залишок.
Ще одна хитрість – щодня округляти залишок вашого фізичного або електронного гаманця, додаючи невелику суму до заощаджень. Наприклад, якщо у вас в гаманці 139 грн, ви залишаєте в ньому 130 або 100 грн, а «хвостик» кладете в скарбничку.
Готівку по-старому можна кидати і в справжню скарбничку, а також залучати до цього ритуалу і інших членів сім'ї. У виграші всі: коробочка наповниться швидше, а про необхідність накопичень будуть пам'ятати і дорослі і діти.
2. Позбувайтеся боргів методом «снігової кулі»
Боргові витрати висмоктують соки з сімейного бюджету і позбавляють вас надії на накопичення. Тому в ідеалі – як би не хотілося, постарайтеся взагалі не брати в кредит або позичати гроші у друзів. Ну а якщо борги все ж накопичилися, спробуйте зменшити їх методом снігової кулі.
Випишіть ваші боргові суми і щомісячні платежі по ним. Далі виберіть найменший кредит і в наступному місяці покрійте його на максимально можливу для вас суму (звичайно, не забуваючи робити регулярні платежі і за іншими кредитами). Ваше завдання –максимально швидко закрити один кредит! Коли він буде виплачений, у вас з'явиться додаткова сума для оплати другого за розміром боргу. Коли ви дійдете до самого великого боргу (часто це іпотека), сума, яку ви зможете вносіть за нього, виросте як сніжний ком за рахунок уже погашених боргів.
3. Відмовтеся від щоденної кави
Дрібні витрати «з'їдають» чималу частину доходів, а ми часто не помічаємо цього. Щоб виправити ситуацію, спробуйте відмовитися від необов'язкових витрат. Наприклад, замість щоденної покупки стаканчика капучино на винос відкладайте його вартість в скарбничку. За місяць уже набереться кілька сотень гривень, яку можна відкласти. Сума невелика, але вона може надихнути вас зменшити і інші неважливі витрати.
Якщо ж зовсім відмовитися від кавового смаку і аромату вам не під силу, є інший варіант. Витратьте гроші на якісну мелену каву для приготування вдома. Так ви теж заощадите, не позбавляючи себе задоволення пити улюблений напій.
4. Продайте все, що не приносить вам радості
Марія Кондо, автор книг по магічне прибирання, рекомендує сміливо позбуватися від речей, які не приносять вам радості. Це може бути невдалий подарунок від друзів, акваріум з рибками, за якими набридло доглядати або ж зайва табуретка, об яку ви спотикаєтеся кожен день. Обов'язково знайдуться люди, яким ці речі більш потрібні. Продавши все непотрібне, ви вб'єте відразу трьох зайців: зможете звільнити простір в квартирі, подарувати комусь радість та отримати гроші для поповнення скарбнички.
5. Використовуйте можливості страхування
Ще один ефективний інструмент накопичення і заощадження грошей - накопичувальне страхування. З його допомогою можна розширити горизонт особистого фінансового планування на 10-30 років. УНІКА пропонує програми довгострокового страхування життя як для дорослих, так і для дітей. Познайомитися з ними можна тут.
Чим цінні програми накопичувального страхування?
- Страхові внески (гроші, які ви щорічно / щоквартально вносите за свій поліс) відносно невеликі, але кінця терміну накопичення у вас вийде істотна сума виплати.
- Розмір виплати - це не просто арифметична сума внесків. Вона збільшується за рахунок бонусу - інвестиційного доходу, отриманого від розміщення страхових резервів. Крім того, в програмах накопичувального страхування нараховуються «відсотки на відсотки», а це значить, що накопичена сума швидше збільшується до кінця терміну дії договору.
- Відкладати гроші за допомогою страхування можна не тільки для себе, але й застрахувавши дитину. Умови програм дозволяють акумулювати солідну суму на навчання, весілля або початок бізнесу для дитини. Крім того, такі страховки захищають майбутнє дітей, якщо з батьками трапиться непередбачене (важка хвороба, інвалідність або смерть).
- Якщо ви застраховані, то можете щорічно отримувати податкову знижку (18% від сум, витрачених на оплату внесків зі страхування).

Сподіваємося, наші поради надихнули вас збирати гроші. Головне - знайти в цьому занятті не тільки виклик, але і задоволення від здобуття більшої фінансової свободи. До речі, не забувайте, що завжди швидше і краще виходить збирати на конкретні приємні речі, які давно хотілося собі купити. Так що сміливо мрійте і домагайтеся цілей.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Мій автомобіль
26. березня 2024
Готуємось до змін: що необхідно знати про майбутнє страхування автоцивілки?
Всі страхові компанії, які працюють на ринку автоцивілки, готуються до прийняття нового закону про ОСЦПВ. Втім, про майбутні новації мають знати і автовласники, щоб свідомо обирати компанією, яка здатна буде надати найкращий сервіс. Саме про це наш сьогоднішній блог.
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз