UA
Закрыть
UA
Новини - фото
Новини

Слідкуйте за останніми новинами в галузі страхування і знаходьте найбільш корисну інформацію для Вас.

ЮВІЛЕЙНИЙ Х УКРАЇНСЬКИЙ БАНКІВСЬКИЙ ФОРУМ


25 жовтня, 2021


ЮВІЛЕЙНИЙ Х УКРАЇНСЬКИЙ БАНКІВСЬКИЙ ФОРУМ

21 жовтня у Fairmont Grand Hotel пройшов ювілейний The Banking 50 Х Український Банківський Форум – найбільша фінансова та банківська подія в Україні та Східній Європі. У 2021 році у Форумі взяли участь понад 200 осіб, перші особи банків, компаній небанківського фінансового сектору, ринку капіталів та регулятори.

У ході Форуму на тематичних сесіях та дискусійних панелях учасники обговорювали поточну ситуацію на фінансовому ринку України, нові концепції, було піднято низку злободенних для ринку питань та озвучено рішення, куди рухатися та що необхідно зробити на регуляторному рівні.

У дискусійній панелі на тему «Майбутнє небанківського фінансового сектору: чи дадуть нові правила «друге дихання» ринку» у ролі спікерів взяли участь:

  • Олена Ульє, Голова правління Страхової групи «УНІКА Україна»,
  • Наталія Клевакіна, СЕО компаній CCloan та MisterCash,
  • Сергій Авдєєв, Голова правління СК «Арсенал Страхування»,
  • Наталія Базилевська, Голова правління «ГРАВЕ УКРАЇНА Страхування життя» та «Страхова компанія «ГРАВЕ УКРАЇНА».

Обговорювалися питання корпоративного управління, чи потрібні Україні європейські правила, а також правила ринкової поведінки, вимоги до прозорості та захисту прав споживачів. Модератором дискусії виступила Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

Катерина Рожкова зазначила, що ціла низка законопроектів, які регулюють небанківський фінансовий сектор, ухвалені в першому та готуються до ухвалення у другому читанні. Цими законами вносяться тектонічні зміни у сектор. Поточне законодавство застаріло і не відповідає міжнародним практикам, і настав час змін. На дискусійній панелі активно обговорювалося запровадження корпоративного управління у компаніях небанківського фінансового сектора: страхових компаніях та кредитних спілках. Компанії мають створити повноцінну систему корпоративного управління, це перша ланка, необхідна для побудови системи управління ризиками. Усе це передбачає перегляд сформованої системи управління підприємств.

Наталія Клевакіна погодилася з думкою, що система управління компанією має бути якісною, при цьому зазначила, що для різних гравців ринку потрібні різні кластери регуляторного законодавства, залежно від того, на власних чи позикових коштах працює та чи інша компанія.

Олена Ульє наголосила, що активи страхового ринку становлять 4% від активів банківської системи, що говорить про великий потенціал подальшого розвитку страхового ринку. Донедавна страховий ринок був недорегульований, але зараз ця ситуація покращується. Що стосується корпоративного управління, то українським компаніям, які входять до міжнародних фінансових груп, у цьому вже надають допомогу їхні материнські компанії. При цьому на ринку України спостерігається дефіцит якісних управлінців, які можуть увійти до наглядових рад компаній небанківського фінансового ринку.

Думку Олени Ульє розділив Сергій Авдєєв: страховий ринок набагато менший від банківського, професіоналів страхового ринку немає. Ми чекаємо на реформи страхового ринку та чекаємо змін регуляторного законодавства. При цьому створення інституту наглядових рад у страхових компаніях у сьогоднішніх умовах та поява в них незалежних директорів – на сьогодні вважаю неефективним, ця норма фактично не працюватиме.

Катерина Рожкова додала, що окрім корпоративного управління для фінансового ринку також актуальна тема актуаріїв, оцінювачів та аудиторів. Без цього нормальна робота фінансового ринку неможлива.

Наталя Базилевська підтримала колег: усі озвучені проблеми актуальні для небанківського фінансового ринку та страхових компаній зокрема. Запланована реформа корпоративного управління має допомогти ринку посилити управління ризиками, з урахуванням залучення топ-менджменту компаній у вирішення поточних операційних завдань.

Усі учасники дискусійної панелі погодилися, що поетапна імплементація кращого сучасного європейського та міжнародного законодавства підвищить стабільність фінансового ринку України, та позитивно позначиться на посиленні захисту прав споживачів фінансових послуг.

Детальну інформацію про Форум, включаючи відео виступів, ви можете знайти на сайті: www.ukrainianbankingforum.com


До списку новин
    Поширити
Дякуємо! Для підтвердження активуйте посилання в Вашій поштовій скриньці.
Підписка на новини

Дізнавайтесь першими про новини від УНІКА

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз