UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Я та УНІКА

Зберігаємо віру у майбутнє, захищаємо клієнтів та віримо у перемогу України

Для всього світу та, перш за все, для нашої країни, повномасштабна війна стала справжнім випробуванням. Але в групі UNIQA не було навіть мови про можливе припинення діяльності в Україні, — розповідає Олена Ульє, Голова правління Страхової компанії «УНІКА».

Зберігаємо віру у майбутнє, захищаємо клієнтів та віримо у перемогу України

Бізнес групи досить диверсифікований, вона присутня у 18 країнах Європи та обслуговує 15,5 мільйонів клієнтів. Для фінансової стійкості групи початок повномасштабної війни в Україні не є надмірно болючим фінансово, але дуже болючим гуманітарно. 

Бізнес групи досить диверсифікований, вона присутня у 18 країнах Європи та обслуговує 15,5 мільйонів клієнтів. Для фінансової стійкості групи початок повномасштабної війни в Україні не є надмірно болючим фінансово, але дуже болючим гуманітарно.

Крім того, наш локальний бізнес, група «УНІКА Україна», завжди мала достатній запас фінансової міцності, який дозволяє пережити економічні шоки та продовжувати працювати в умовах кризи, навіть такої, як сьогодні. По-друге, команда має досвід роботи в умовах військового конфлікту з 2014 року, фактично від початку військових дій на території нашої держави. Звісно, масштаби та наслідки попереднього та поточного етапів агресії рф в Україні неспівставні. Але материнська компанія із самого початку гарантувала нам повну підтримку, а ми, зі свого боку, робили все можливе, щоб ефективно застосувати її у роботі.

Які перші кроки група УНІКА зробила після початку війни?

— З перших годин війни до ризикового комітету групи УНІКА в Україні доєднались додаткові колеги, онлайн зустрічі проводились по 2 рази на день, що дозволило оперативно отримувати інформацію та приймати необхідні рішення. Були створені робочі групи за напрямками за участі колег з Австрії та інших країн групи, правління Компанії перебувало у постійному контакті з менеджментом UNIQA Insurance Group. Ми відчуваємо підтримку від європейських колег та спільно з ними приймали термінові рішення щодо подальшої роботи компанії. Додаткову впевненість у власних силах нам надала концепція сталого розвитку, яка є важливою частиною корпоративної стратегії UNIQA.

Насправді, підготовка компанії до можливої ескалації тривала до початку війни та включала в себе убезпечення ІТ, дистанційність процесів, фізичну безпеку, планування ліквідності тощо. Але, жоден план не може бути повним у ситуації війни, коли на перше місце виходить емоційна складова та безпека персоналу по всій країні. А саме безпека команди УНІКА і є нашим пріоритетом. Тому першим кроком після вторгнення росії для нас було упевнитись, що всі наші співробітники та їх родини перебувають у безпеці. Стосовно діяльності, ми відразу сповістили усіх співробітників, партнерів, клієнтів про те, що компанія продовжує працювати та виконувати усі взяті на себе фінансові зобов’язання. Встановили особливий режим роботи, де пріоритетом є особиста безпека персоналу та клієнтів, надали рекомендації, як поводитися під час обстрілів та надзвичайних ситуацій. Усі наші працівники відразу отримали заробітну плату за лютий та аванс за березень. Фінансовий департамент провів необхідні розрахунки із партнерами. Також компанія завчасно сплатила усі необхідні податки до державного бюджету.

Як саме група UNIQA підтримала український колектив в ці часи?

— Ми кожного дня бачимо наочне підтвердження слогану нашої групи – Living better together. У цей важкий час усі компанії UNIQA Group об’єдналися навколо України та діють як єдине ціле.

З перших днів війни була сформована міжнародна кризова команда «UNIQA HELPING HANDS», що об’єднує компанії групи. Головним напрямком її діяльності стала гуманітарна допомога. Була організована евакуація понад 450 наших співробітників та членів їхніх родин до Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, Австрії та Румунії. Волонтери UNIQA зустрічали автобуси безпосередньо на кордоні, допомагали колегам та супроводжували до місць тимчасового проживання. Їх безкоштовно розмістили в комфортних умовах, допомогли з одягом, побутовими речами та харчуванням, влаштували дітей в місцеві дитячі садочки та школи.

Важливо, що крім матеріальної допомоги, за кордоном була організована також психологічна та юридична підтримка – цілодобова гаряча лінія. Крім того, тільки у Польщі понад 100 співробітників і волонтерів запропонували свої домівки для біженців та підвозили їх до місця призначення.

З початку війни страховий ринок зайняв активну позицію щодо підтримки не лише своїх колективів, але й ЗСУ, волонтерських проектів, постраждалого населення. До яких ініціатив долучилася ваша компанія?

— Звісно, УНІКА, як один із лідерів ринку, не могла залишитись осторонь. Ми підтримуємо фінансово як ЗСУ так і благодійні фонди, які закуповують медикаменти та амуніцію для фронту. У березні ми профінансували створення хабу для переселенців на 50 місць в передмісті Вінниці. Були закуплені ковдри, матраци, посуд, засоби гігієни та інше приладдя для тимчасового перебування людей. Для усіх біженців було організовано регулярне гаряче харчування.

Є й успішний приклад європейської благодійної ініціативи – спільно з організаціями «Caritas Österreich» та «Österreichisches Rotes Kreuz» UNIQA Group організувала збір пожертв для допомоги громадянам України з постраждалих регіонів, було зібрано понад 1 мільйон євро. Ми безмежно вдячні європейським колегам за солідарність, щиру та теплу підтримку. Таке не забувається.

Як команда в Україні працює зараз, під час воєнного стану?

— З точки зору організації роботи ми багато у чому були підготовлені до зміни процесів – зокрема, «дякуючи» коронакризі і двом рокам роботи в умовах карантинних обмежень, а також фокусу на ІТ безпеку.

З 24 лютого УНIКА, включно з урегулюванням та медичним асистансом, не припиняла працювати ані на день, виконуючи усі свої обов’язки. Скрізь, де це можливо з точки зору безпеки, ми продовжуємо надавати послуги з автомобільного, медичного та інших видів страхування, організовуємо медичні послуги застрахованим клієнтам та забезпечуємо їх ліками. Чітку та безперебійну роботу компанії забезпечують конкретні люди – наші співробітники та партнери. Хтось із з них працює в офісах, інші виконують свої задачі дистанційно.

Чимало наших працівників поєднують виконання робочих завдань із волонтерством. Серед наших співробітників виявилось чимало справжніх героїв. Хтось безкоштовно перевозить біженців на власному авто, хтось пече паски, хтось виготовляє сухі борщі для воїнів, хтось закуповує медикаменти та амуніцію та передає їх на передову. Ми вирішили, що така діяльність заслуговує на те, щоб про неї знали усі колеги, та й не тільки. Тому щотижня публікуємо у корпоративному блозі історії волонтерів УНІКА, які дійсно захоплюють та, сподіваюся, надихають інших долучатися до волонтерської справи.

Що змінилося для страхувальників та партнерів щодо виплат та умов страхування?

— За великим рахунком, не змінилося нічого, окрім того, що ми вважаємо, що у таких складних умовах швидкість виплат і розрахунків з партнерами є надзвичайно важливою. Тому ми навіть пришвидшили ці процеси. Усі умови чинних страхових контрактів залишилися незмінними, УНІКА продовжує виплачувати по усіх застрахованих ризиках, звісно, з урахуванням наявних виключень із страхових подій.

У нас був доволі успішний 2021-й рік та початок поточного року. Ми впевнено підтвердили лідерські позиції на ринку України за зборами страхових премій з медичного страхування, КАСКО, майнового страхування, виплатами, резервами, активами та часткою ринку. Така робота дозволила забезпечити достатню стійкість та рівень антикрихкості в наявних умовах. За підсумками I кварталу 2022-го обсяг премій компаній «УНІКА» і «УНІКА Життя» на 2,2% перевищив минулорічний показник. Чистий прибуток нашої групи до оподаткування склав 185,4 млн. грн. Активи до покриття страхових резервів становлять майже 3,2 млрд грн, фактичний запас платоспроможності компанії УНІКА перевищує нормативний на 71%, компанії УНІКА Життя – на 431%. Усе це сьогодні дозволяє нам вчасно та у повному обсязі виконувати свої зобов'язання перед клієнтами. Страхові виплати УНІКА Україна в 1-му кварталі 2022 року склали 283,1 млн. грн.

Щодо якості обслуговування в цілому – як і завжди, усі співробітники групи УНІКА лишаються щирими фанатами своєї справи та якісного сервісу, тож ми намагаємося організувати взаємодію з клієнтами так, аби мінімізувати будь-які незручності чи стресове навантаження на них у ці непрості часи. Ще до війни усі процедури з урегулювання збитків в нашій компанії були максимально спрощені і цифровізовані. Це стосується не лише КАСКО та ОСЦПВ, а й медичного страхування та навіть напрямку life. Наші клієнти можуть використовувати зручні діджитал-канали комунікації та обслуговування – чати у Viber та Telegram, мобільний застосунок.

З прогнозованим падінням валових платежів по ринку, які нові чи існуючі напрямки бізнесу зможуть перекрити прогалини та збитки страховиків?

— Найближчим часом це малоймовірно, і ми мусимо просто визнати цей факт та врахувати його у побудові своїх подальших стратегій. Допоки в Україні триває війна, для більшості бізнесів та людей в пріоритеті опиниться адаптація до нових реалій та оптимізація будь-яких витрат на повсякденні потреби. Масштаби втрат очевидні: тимчасово окуповано території, мільйони людей стали біженцями, знищено сотні підприємств, що мали виробничі потужності, тисячі житлових будинків, втрачено понад 200 тисяч автівок. Тож бачимо не лише падіння купівельної спроможності, а й фізичне знищення об’єктів страхування як таких.

Проте це зовсім не означає, що ми маємо просто чекати «кращих часів». Хоча обсяги наявного ринку очевидно скоротилися, на ньому, які і до війни, тривають процеси концентрації. Зростає ринкова частка компаній-лідерів, зі сфери страхування йдуть гравці, що не витримали несприятливих зовнішніх змін. Перерозподіл ринку – одне з джерел потенційного зростання.

Інший чинник подальшого розвитку – це зміна ставлення людей до власної безпеки. Адже ризики довоєнного життя нікуди не поділися, і навіть стали більш очевидними для потенційних користувачів страхових послуг. У ситуації тотальної тривоги люди і компанії прагнуть принаймні убезпечитися від тих втрат, які є потенційно керованими: наприклад, придбати поліс медичного страхування своїм співробітникам для їх доступу до повноцінної медичної допомоги у воєнні часи.

Тож ми не плануємо відмовлятися від жодної з бізнес-ліній, які розвивали дотепер. У фокусі нашої уваги лишатиметься клієнт, його потреби, його довіра, а також той рівень захисту і сервісу, якого він потребує у ці буремні часи. Наша задача – зберігати віру у майбутнє, дбати про клієнтів, команду та країну і наближати перемогу України на усіх напрямках, де ми тільки спроможні це зробити.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз