UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Моя домівка

Як обрати ковдру

Головна покупка холодної осені — тепленька ковдра. Просто необхідна річ для гарного відпочинку! То на що звернути увагу, щоб придбати саме те, що вам потрібно? Найголовніше — це щільність ковдри та вид наповнювача. Інформація про них, зазвичай, вказана на етикетці.

Як обрати ковдру

Існує кілька видів щільності наповнювача:

420 г/м ² — дуже тепла. Розрахована на найхолодніші зимові ночі. Чи просто для тих, хто любить спати у неймовірному теплі.
300-350 г/м² — стандартна тепла ковдра. Ідеально, коли вже стає прохолодно і хочеться швидше зігрітися.
220-280 г/м ² — полегшена ковдра. Такою добре вкриватися на початку осені та навесні.
200-220 г/м ² — Легка, навіть прохолодна. Відмінний варіант для літа. Так, влітку теж гарно спати під ковдрою!

Якщо обирати вид наповнювача, то найбільш «ходові» види — пухові, вовняні та синтетичні. Про них і поговоримо:

Перо і пух — це перевірені часом теплі ковдри (наші бабусі підтвердять). Вони легкі, як хмаринки. Але зараз 100% пух зустрічається нечасто і коштує дорого. Щоб виріб тримав форму, в пух зазвичай додають гусяче або качине перо. Воно надає пружності та об’єму. Уточнюйте у виробника, яке саме пір'я додано у склад. Качине пір'я, наприклад, гірше гусячого. Воно дрібніше, не таке еластичне, швидше звалюється і містить менше пуху. Гусяче — найбільш цінне. Легке, пухнасте і не береться грудками. Вироби з гусячим пером м'якші, з качиним — важчі. Обирайте ковдру з вмістом пір'я не більше як 40-50%, інакше замість невагомої купелі купите жорстку ряднину.

Переваги такої ковдри в тому, що вона відмінно пропускає повітря і швидко зігріває. Під нею вам буде завжди тепло і затишно. А з правильним доглядом вона прослужить не один десяток років.

Є, авжеж, і мінуси: пух і перо добре вбирають вологу. Потрібно правильно зберігати натуральну ковдру влітку, часто провітрюючи.
Також цей наповнювач — ідеальне середовище для пилових кліщів. Деякі виробники просочують «начинку» спеціальними складами для боротьби з ними. Але під час прання антиалергенне покриття поступово змивається. Для тих, хто страждає від алергії, таку ковдру краще не купувати.
Якщо вже зупинили свій вибір на пуховій ковдрі, обирайте стьобаний виріб або прошитий «квадратами» (не «рядами»). У квадратиках пух розподіляється рівномірно і не збивається після прання.
Догляду ці ковдри, до речі, потребують особливого:
У пральну машину їх завантажити важко, а сушити треба в добре провітрюваному місці, часто струшуючи, щоб розпушити пух. Краще віддати пухову ковдру в хімчистку. Потужний сухий пар вб'є кліщів і виведе бруд.
Не забувайте провітрювати ковдру, якщо ви спітніли вночі.

• Якщо пухова ковдра вам здається занадто теплою, обирайте бавовняний наповнювач. Це — найтонший варіант, і такий же легкий. Відмінно пропускає повітря і зберігає тепло. Ні в чому не поступається пуху!
Така ковдра не провокує алергію, пилові кліщі у бавовні не живуть. Тому її вважають гіпоалергенною.
Великим плюсом також стане доступна ціна, яка відповідає ковдрам із синтетинтичним наповнювачем.
Але у цих виробах гірший вологообмін. Бавовна вбирає вологу, як губка, але не випаровує її. Доведеться часто провітрювати виріб.
Зате її можна прати у пральній машині (обов'язково в делікатному режимі), віджимаючи на малих обертах, щоб наповнювач не збився в грудки. Краще робити профілактику раз на рік у хімчистці: бавовні це тільки піде на користь.
Влітку таку ковдру варто зберігати в сухому, провітрюваному приміщенні.

• Також можна обрати виріб з вовни. Вовняні ковдри дуже і дуже теплі. Вони не тільки зігрівають, а й підтримують комфортну температуру, «підлаштовуючись» під мікроклімат у кімнаті. Не дарма наші бабусі вкривали у них навіть новонароджених немовлят!
Вовна може вбирати до 30% вологи, яка виходить з нас, якщо ми пітніємо, залишаючись сухою. Такі ковдри також діляться на кілька видів:
Кашемірові — найм'якші. Вони виготовлені з найніжнішого підшерстя з грудей та шиї гірських кіз. Відмінно знімають напругу м'язів. Вкриваючись ними, ви зможете швидко розслабитися.
З верблюжої вовни — одні з найбільш теплих ковдр. Цілюще сухе тепло лікує остеохондроз і болі в м'язах. Саме такі ковдри краще придбати для літніх людей.
З овечої вовни — відмінно зігрівають сухим теплом. Така ковдра обійдеться вам дешевше, не поступаючись в якості першим двом видам.

Усі вовняні ковдри мають оздоровчий ефект та дуже гарний теплообмін: під ними ви не спітнієте, навіть якщо ніч буде теплою.
До їхніх переваг можна віднести невибагливість у догляді та довгий строк використання: до 30 років.
Але завжди є й недоліки: у натуральній вовні можуть оселитись кліщі, а це дуже неприємно.
Доглядати за ними теж непросто: прати, скоріш за все, доведеться вручну. Їх також треба зберігати у сухому приміщенні, часто провітрювати та не давати молі дістатись них.

• Тепер поговоримо про бамбукові ковдри. Вони зазвичай дуже м'які (ніжніші за бавовняні) та дуже легкі, майже невагомі. На дотик вони нагадують шовк або кашемір. Така ковдра не дуже тепла, а тому ідеально підходить для міжсезоння.
Цей виріб гігроскопічний, тобто відмінно «дихає» (під ним не спітнієш), а також гіпоалергенний: у ньому не заводяться шкідливі мікроорганізми.
Як недолік, бамбукові волокна не дуже стійкі до зношування. Навіть за дбайливого догляду бамбукова ковдра прослужить не більше десяти років.

Зате їх легко доглядати: можна прати у пральній машині, провітрювати за необхідністю та зберігати в сухому місці.

Синтетика сьогодні не та, що раніше! І тепер дуже приємно вкриватись саме синтетичними ковдрами. Вироби з мікрофібри або нанофібри не накопичують пил, добре підтримують температуру і не електризуються. Включають усі плюси натуральних матеріалів, та мають ще один бонус: їх можна прати у пралці. Сохнуть швидко, форму не втрачають. Ще й абсолютно гіпоалергенні!

Коли ми визначилися із наповнювачем, важливо не помилитися і з розміром ковдри. Стандартних розмірів не так багато:
• Дитяча ковдра — 110х140 см або 140х140 см.
• Для новонародженого — 120х140 см.
• «Радянського» зразка — 140х205 см.
• Полуторна — 155х215 см. Це найпопулярніший розмір.
• Двоспальна — усереднений розмір 200х220 см, для якого нескладно підібрати постільну білизну.

Тепер ви добре підготовлені. Вдалої покупки та солодких снів!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Будемо здорові!
29. березня 2024
Добровільне медичне страхування: 5 запитань, відповіді на які має знати кожен
Навесні в багатьох з нас загострюються питання, пов’язані з захистом здоров’я. Особливо актуальним це стає на третьому році повномасштабної війни, коли через постійні стреси самопочуття ще гіршає. І саме зараз кожен повинен знати про можливості, які надає для захисту здоров’я добровільне медичне страхування (ДМС). Про це розмовляємо сьогодні з Оксаною Руденко, керівницею Дирекції з андерайтингу особистих видів страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз