UA
Закрыть

Контент на сторінці може відобразитися не повністю. Рекомендуємо оновити версію поточного або скористатись іншим браузером.

UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Як обрати безпечний і корисний вид спорту: 5 найкращих варіантів

Спорт все більше входить у моду і стає способом життя для багатьох людей. Ми в УНІКА знаємо про це не з чуток: у 2019-му наша компанія стала офіційним партнером шести марафонів від Run Ukraine. А ще ми знаємо, що плутати професійний спорт і фізичну активність - шкідливо для здоров'я і навіть небезпечно: можна отримати травми і проблеми з серцем. Та якщо вам важлива не золота медаль, а гарний настрій, відчуття власної сили і привабливості – просто обирайте безпечні види спорту і отримуйте від них задоволення. Що саме обрати? Знають експерти УНІКА.

Як обрати безпечний і корисний вид спорту: 5 найкращих варіантів

Декілька років тому Міжнародний олімпійський комітет склав рейтинг найнебезпечніших і безпечних видів спорту. Ця інформація може бути корисною батькам, які обирають спортивну секцію для своєї дитини, а також всім, хто шукає для себе нове спортивне захоплення.

Отже, найбільше травм отримали боксери, небезпечними виявилися футбол, гандбол, тхеквондо і важка атлетика. У розряд небезпечних також потрапили хокей на траві, спортивна гімнастика, великий теніс, тріатлон і велоспорт. Були названі й види спорту із низьким ризиком травм. В основному, це неконтактні та індивідуальні види спорту:

  • веслування на каное та академічне веслування. Травми в цьому спорті, на думку лікарів, які вивчали статистику, найбільш рідкісні, оскільки веслярі лише працюють веслами і технічно не можуть нанести собі шкоду,
  • вітрильний спорт. Ризик травм у ньому вже вище, бо в порівнянні з веслуванням тут є різні пристосування, окрім весел, і вони можуть бути небезпечні,
  • синхронне плавання. Тренування і змагання проходять у воді, яка пом'якшує будь-які удари, але мала частка небезпеки все ж таки є - учасники можуть випадково травмувати один одного,
  • фехтування. Незважаючи на те, що в руках спортсменів є зброя, фехтування на рапірах, шпагах або шаблях відносять до безпечних. Голова фехтувальника надійно захищена шоломом, тіло – нагрудником, обличчя – маскою, ноги – щитками, а руки – рукавичками,
  • настільний теніс. У тенісі можливі розтягування і перевантаження деяких суглобів і м'язів, тому рекомендується чергувати навантаження з відпочинком. За результатами досліджень настільний теніс є найбільш безпечним видом спорту!
Важливо: якщо говорити не тільки про олімпійські види спорту, то до самих травмонебезпечним експерти-медики відносять всі єдиноборства, а також авто- і мотоспорт. Особливу небезпеку становлять всі види спорту, пов'язані з висотою - від скелелазіння й альпінізму до різних польотів на дельтапланах, парапланах і стрибків з парашутом. Саме тому заняття таким спортом часто вимагають спеціальної страхового захисту, і є винятком із звичайної страховки, наприклад, при поїздках за кордон.


Які ще види спорту безпечні?

Якщо ви займаєтеся аматорським спортом правильно – починаєте з повільної розігріваючої розминки і невеликого самомасажу, займаєтеся регулярно і консультувалися у лікаря з приводу бажаних навантажень, то ризики практично від будь-яких занять невисокі. Але навіть у цьому випадку є види спорту, які можна віднести до найбільш безпечних. Ось ТОП-5 активностей від експертів медичного асистансу УНІКА:

1. Їзда на велосипеді (НЕ велоспорт!). Якщо у вас правильно виставлене сідло, навантаження суглоби не надмірне, і ви п'єте достатньо води - кататися на велосипеді дуже корисно! Звичайно, краще вирушити на велопрогулянку зеленими зонами, а не по узбіччях і тротуарах вулиць з інтенсивним рухом. І пам'ятайте: кожному велосипедисту необхідно надіти шолом, а велосипед має бути оснащений світловідбиваючими елементами!

2. Ходьба. Найбезпечніший вид спорту, що не вимагає фінансових витрат. Мабуть, єдина травма, яку можна отримати – розтягнення гомілковостопного суглобу. Набирає популярності цікавий вид ходьби зі скандинавськими палицями. Цей метод допомагає спалити більше калорій, при цьому тиск на коліна і хребет є мінімальним. Ось тільки ходьба є вимогливою до місця занять: піші прогулянки загазованим центром міста не можна вважати корисними, краще проїхати транспортом до найближчої зеленої зоні і там отримати свою порцію кисню і здоров'я.

3. Стретчинг та пілатес. Вправи за системою Йозефа Пілатеса на розтяжку – одні з найбільш безпечних та корисних активностей, особливо для дівчат. Крім того, досить безпечними є всі стандартні фізичні вправи з вагою власного тіла: віджимання, підтягування, присідання, жим пресу й інші. Але якщо у вас хоч трохи болить спина або суглоби – радимо отримати консультацію лікаря і займатися під контролем тренера, хоча б спочатку.

4. Танці. Заняття танцями дуже корисні, адже вони задіють практично всі м'язи і дуже гармонійно розвивають усе тіло. А ще приносять гарний настрій і дуже часто – позитивне спілкування, якщо мова йде про парні танці. Крім того, завжди можна обрати танці за своїм темпераментом. Танці вельми безпечні, за одним винятком: акробатичні танці – це вже серйозні навантаження, складні і ризиковані елементи, тому новачкам краще від них утриматися.

5. Йога. Як і пілатес, вона корисна для здоров'я і психологічного розвантаження: адже саме тут багато уваги приділяють правильному диханню. Якщо вам більше подобається динаміка, ніж статичні пози, хорошим варіантом може стати «родичка» йоги – гімнастика цигун. Звичайно, у цих видах активності краще зустріти справжнього гуру або наставника, але для початку цілком підійде і досвідчений інструктор.

Важливо: будь-які надмірні фізичні навантаження не приносять користі. Особливо якщо у вас є протипоказання. Більшість заборон на заняття спортом накладають на людей із хронічними захворюваннями, психічними розладами, після травм і перенесених гострих хвороб, хірургічних операцій.


Щоб спорт приносив тільки користь, ми радимо обов'язково отримати дозвіл на заняття у свого сімейного лікаря, а ще – застрахувати свою спортивну активність в УНІКА. Ці два простих кроки точно додадуть спокою і впевненості під час ваших занять!

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Будемо здорові!
14. березня 2024
Три правила: як підтримати здоров'я навесні
Весна приносить у наше життя не лише тепло та сонце, а й виклики для здоров'я. Адже після зими ресурсів у організму менше ніж зазвичай, і водночас треба адаптуватися до різких змін погоди. Як допомогти собі легко та с користю пройти весняний сезон, збільшивши рівень життєвої енергії – розповідаємо сьогодні у блозі.
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
Я та УНІКА
11. березня 2024
Чому важливе критичне мислення під час війни та як його розвинути? Частина 2.
У сьогоднішньому блозі продовжуємо розмовляти про критичне мислення з експерткою Wellbeing Company Іриною Спаською. Цього разу поговоримо про методи, що допомагають розвинути в собі навичку до критичного мислення.
Виплата без стресу: як працює врегулювання страхових подій в UNIQA
Мій автомобіль
22. лютого 2024
Виплата без стресу: як працює врегулювання страхових подій в UNIQA
Страхова подія – завжди не лише стрес для клієнта, а й тест на якість обслуговування для страхової компанії. Про розвиток сервісу та про те, яких помилок слід уникати власникам полісу ОСЦПВ чи КАСКО, розповідає Ольга Зурабішвілі, директор Дирекції підтримки клієнтів з майнового страхування UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз