UA
Закрыть
UA
UNIQAблог - фото
UNIQAблог
Будемо здорові!

Я забуваю, де поклав ключі. Чи варто мені хвилюватися?

Чи бувають у вас ситуації, коли ви кілька разів на день забуваєте, куди поклали телефон, перед виходом з дому завжди шукаєте ключі, а на парковці іноді втрачаєте свій автомобіль? Як показує практика, подібне трапляється з більшістю дорослих людей. І це викликає у них занепокоєння – чи є подібна забудькуватість ознакою серйозних захворювань, які насуваються?

Я забуваю, де поклав ключі. Чи варто мені хвилюватися?

У цьому блозі УНІКА розберемося, чому ми починаємо втрачати речі та як із цим боротися?

Найчастіша причина забудькуватості – розсіяність

Вчені з Лабораторії пам'яті Шактера в Гарвардському університеті дійшли до висновку, що здебільшого причина проблем – звичайна людська розсіяність. Це не хвороба та не симптом проблем. Це збій на стику пам'яті та уважності, пов'язаний із нашим способом життя. Звичайна для сучасних людей багатозадачність грає з ними злий жарт. Люди часто бувають глибоко зосереджені на вирішенні двох-трьох проблем у різних сферах, а інші дії виконують «на автоматі», звідси втрачені ключі, годинники чи машини. Людина з перевантаженим проблемами мозком може навіть забувати слова.

Але загалом ситуація з такою формою забудькуватості – вирішувана.

Декілька способів поборотися з розсіяністю

Дослідження показують, що людина вільно може тримати у пам'яті до 7 об'єктів, але цю здатність потрібно тренувати.

  1. Вчіть вірші. Ця добра шкільна практика у дорослому житті дуже корисна. Таким чином ви тренуєте засвоєння нової інформації та процес швидкого та безпомилкового її відтворення. Ця практика також хороша для перевірки здатності до концентрації.
  2. Медитуйте. Три або більше хвилин спокійного дихання та відчуженості за будь-якою з доступних методик (можна знайти кілька програм для медитації у додатках для мобільного) сприяють не тільки заспокоєнню та зняттю стресу, але й суттєво покращують здатність до концентрації уваги. Давайте відпочивати собі та мозку.
  3. Малюйте різні фігури одночасно лівою та правою рукою, наприклад, трикутник лівою рукою, а квадрат – правою. Таке тренування активізує відразу дві півкулі мозку і навіть створює нові нейронні зв'язки, які стануть у нагоді, коли вам потрібно буде виконувати різнопланові завдання однаково якісно, ​​і при цьому пам'ятати, куди ви поклали ключі.
  4. Займайтеся фізичними вправами по кілька хвилин щогодини. Або повні 15 хвилин під час вирішення інтенсивних розумових завдань. Які саме вправи вибрати – вирішувати вам, але експерименти показують, що навіть звичайні присідання та нахили можуть позитивно вплинути на результати тестів математики. На здатність згадати, що і куди ви поклали – також.
  5. Грайте у детектива. Намагайтеся запам'ятовувати дрібні деталі довкола себе, глянувши лише один раз. Наприклад, із заплющеними очима сказати, скільки в кімнаті речей зеленого кольору. Ускладнюйте завдання самі собі – перевіряйте свою здатність описувати людей, яких бачили лише одного разу.
  6. 6. Відпочивайте удосталь. Якщо почали все забувати – отже, мозок підказує вам зробити паузу у вашій роботі, піти на прогулянку. А чи давно ви їли та пили воду? Іноді розсіяність пов'язана з голодом і спрагою, які ми схильні не помічати.

Коли варто турбуватися через забудькуватість

Зазвичай напади забудькуватості проходять самі, якщо ми тренуємо мозок, перестаємо робити сто справ одночасно і добре відпочиваємо. Але іноді вона є ознакою проблем. Наприклад, синдрому дефіциту уваги та гіперактивності. Наразі цей діагноз часто ставлять дітям. А раніше він був невідомий, тому тепер його може бути вперше виявлено й у дорослому віці як продовження дитячих проблем. Причини СДВГ – особливості функціонування мозку, коли порушені процеси збудження та гальмування психіки. Якщо крім забудькуватості та неуважності у вас відзначаються проблеми з навчанням, занепокоєння, метушливість, неможливість всидіти на місці, різкі переходи від одного заняття до іншого, спроби робити більше, ніж одну справа одразу (в основному, неуспішні), варто порадитися з лікарем.

Часто проблеми з пам'яттю можуть бути частиною природного процесу старіння. Зазвичай така забудькуватість ситуативна: просто зараз ви не можете згадати потрібне слово або прізвище, а потім за годину інформація спливає в голові. За таких скарг лікарі зазвичай прописують курси стимулюючих кровообіг препаратів, радять більше гуляти і менше нервуватися. Вікове зниження пам'яті може розпочатися після 60 років.

На жаль, забудькуватість у старості може бути ознакою і загрозливішої проблеми – деменції. Вона характеризується наростанням симптомів, зокрема, дратівливості, втрати звичних інтересів, загальмованості мислення. Проблеми можуть розпочатися після 65 років. Якщо ви вже наближаєтеся до ризикового віку, то проконсультуйтеся у лікарів. Швидше за все, вони нагадають вам, що звичайною профілактикою нейродегенеративних проблем є фізичні вправи. Якщо ви товаришуєте зі спортом – ризик захворіти у вас буде невисокий.

Треба звернутися до лікарів у будь-якому віці, якщо забудькуватість почалася раптово, хоча раніше ви були дуже уважною людиною. Вона може бути викликана проблемою із щитовидною залозою. Іноді це може бути побічним явищем при прийомі ліків. Також порушення пам’яті реєструються після COVID-19.

Але якщо втрачені речі – це просто звичка та ваша неорганізованість? Із цим теж можна успішно боротися. Ось які поради наводить видання Washington Post.

  1. Коли ви кудись щось кладете, промовте вголос його місцезнаходження. Наприклад, «я кладу ключі від машини у верхній ящик столу в кабінеті». Вимовляючи фразу про себе або вголос, ви концентруєте увагу на тому, куди поклали річ – це підвищує ймовірність того, що ви згадаєте її місцезнаходження пізніше.
  2. Фотографуйте місце паркування. Якщо є проблема з пошуком своєї машини на парковці, то її можна вирішити, сфотографувавши своє місце для паркування, особливо якщо ви залишаєте машину в аеропорту і не повернетеся туди протягом декількох днів. Та сама порада застосовується до багатьох речей: сфотографуйте всі ті місця, де ви зберігаєте предмети, які легко втратити, і коли ви не можете їх знайти, подивіться на фотографію.
  3. Зробіть свої речі помітними. Речі, які часто губляться – зазвичай маленькі та справді непомітні на тлі інших предметів. Прикріпіть ключі до фіолетового кільця для ключів або великої іграшки, виберіть яскравий чохол для телефону у своєму улюбленому кольорі і знайти предмети стане простіше.
  4. Використовуйте технології. Є багато гаджетів, призначених для відстеження предметів: наприклад Apple AirTag, а також різні bluetooth брелоки. Вони покажуть розташування речи в програмі або за допомогою звукового сигналу.
  5. Будьте ласкаві до себе. Зрозуміло, що виявивши тенденцію втрачати речі, ви можете засмутитися. Але якщо продовжувати докоряти собі, це може стати «самоздійснюваним пророцтвом». Переконавши себе, що не можете контролювати свою пам'ять, ви почнете ще більше хвилюватися і в результаті здатність до запам'ятовування дійсно може постраждати. Будьте терплячішими до своїх слабкостей або хоча б давайте собі перепочинок.

Бажаємо вам чудової пам'яті та працездатності в будь-яких умовах, а якщо раптом підкралася забудькуватість, тепер ви знаєте, що робити.

Залишити відгук
Підтвердіть, що Ви не робот
Останні статті
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме  зараз?
Я та УНІКА
19. квітня 2024
Довкілля України під час війни: як допомогти природі саме зараз?
У третю суботу квітня в Україні відзначається День довкілля. У сьогоднішньому блозі поговоримо про те, чому під час війни екологічні питання стають гострішими та як кожен з нас може подбати про довкілля навіть зараз.
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Моя подорож
05. квітня 2024
Відпочинок без зайвого стресу. Як обрати страховку для подорожі за кордон
Тепле весняне сонце так і спонукає вирушити у подорож! Багато хто з нас вже планує мандрівки, але крім вибору маршрутів, купівлі квитків та бронювання готелів, слід подбати про належний страховий захист. Адже в дорозі нас може спіткати травма або раптова хвороба. Як туристичний поліс допомагає зберегти здоров’я та гроші?
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Мій автомобіль
04. квітня 2024
Страхування КАСКО в UNIQA – що важливо для захисту авто у 2024 році
Під час війни страхування є незамінним інструментом для захисту автомобіля. Як змінюється попит на ринку, чи завжди потрібно повне КАСКО та на які бонуси може розраховувати клієнт? Про це розповідає Діана Коченкова, директор Дирекції розвитку роздрібних продуктів та сервісів UNIQA.

<< Вниз

Вгору >>

<< Вниз