Всюди як вдома: як не заблукати та не потрапити у халепу на авто у незнайомому місті

Літо – час мобільності, адже теплі дні та період відпусток «кличуть» нас відвідувати нові місця та набувати цікавого досвіду. У сьогоднішньому блозі – про те, як підготуватися до подорожі автівкою у незнайомі місця, щоб не отримати там неприємностей замість яскравих вражень.

 

Багато хто з водіїв, навіть керуючи автівкою вже достатній час, не мають досвіду поїздок нею до інших міст. Втім зараз така потреба може стати нагальною.

По-перше, збільшилась кількість сімейних подорожей Україною. А всі речі, що необхідні родині, особливо якщо є маленькі діти, легше перевезти автівкою, аніж валізами у потязі.

По-друге, зросла вартість часу, і бізнес-подорожі також швидше здійснювати саме на власному авто.

По-третє, в країні з’явився «кадровий голод» у водійській професії, тож відшукати найманого водія, який відвезе вас по особистих або бізнес-справах, стає дедалі складніше.

Разом з тим, і в сімейних подорожах, і у відрядженнях велике значення має ефективність пересування, тобто вміння швидко та точно знайти потрібний маршрут. А ще – під час подорожі почуватися впевнено та без зайвого стресу, адже його у нашому сучасному житті і так забагато.

 

Як підготуватися до поїздки?

 

Крок перший: планування маршрутів. Так, саме у множині, адже запланованих маршрутів має бути щонайменше два – основний та альтернативний. Основний – це той, який рекомендує вам Google або знайомі, які мають досвід поїздок у цьому напрямку. Але потрібно мати на увазі, що на цьому маршруті можуть виникнути ускладнення, що від вас не залежать: перекриття або пошкодження доріг, ремонтні роботи тощо. Тож завжди потрібно мати й план «Б» (й бажано не один), і продумати їх заздалегідь, адже в місці виникнення перешкод продумати нові варіанти може біти складно.

Якщо ж ви плануєте подорож до іншої країни, то ваші маршрути мають враховувати ще й місцеві особливості дорожнього руху, як то: обмеження, платні дороги тощо.

 

Крок другий: опанування навігацією. Скоріше за все, Google карти у ваших мобільних пристроях є. Але варто подбати ще й про завантаження актуальної офлайн мапи. Також варто заздалегідь навчитися користуватися всіма можливостями і онлайн, і офлайн навігації, зокрема – пошуком заправок, кафе, місць відпочинку, фіксуванням місця парковки тощо. І обов’язково запасіться ще й паперовою картою маршруту і міста призначення.

Для закордонних поїздок у must have додаються ще мобільний застосунок для перекладу (якщо не знаєте місцеву мову на достатньому для спілкування рівні). Також варто переконатися, що ваш мобільний оператор надає роумінг або одразу після перетину кордону купити місцеву SIM-карту.

 

Крок третій: технічна підготовка. Напевно, усім зрозуміло, що для далекої подорожі автомобіль має бути повністю технічно справним. Крім того, потрібно перевірити рівень оливи, охолоджуючої рідини, гальмівної рідини, тиск в шинах. У багажнику потрібно мати все, що може знадобитися в аварійній ситуації: набір для першої допомоги, запасне колесо, інструменти, трос, ліхтарик. До того ж необхідно мати з собою зарядні пристрої для мобільних гаджетів, як вмонтовані в авто, так і автономні (на випадок технічної несправності автомобіля). Ще один корисний пристрій – механічний компас, який не залежить від гаджетів та не потребує зарядження.

 

Крок четвертий: порядок з документами. Документи мають бути у порядку завжди, але далека поїздка – слушний привід перевірити це ще раз. Права водія, технічний паспорт на авто, довіреність, якщо ви не є власником (так, за законодавством вона не є зараз обов’язковою, але від’їжджаючи далеко від дому, її краще мати, щоб до вас не виникло зайвих питань). Окремий пункт – страховка на авто. І мова не лише про те, що потрібно купити автоцивілку або договір «зеленої картки» (для виїзду за кордон). Оптимальний варіант – це захистити свою автівку ще й договором КАСКО. Рекомендуємо зробити це в компанії UNIQA, яка має гарну репутацію і за швидкістю виплат, і за рівнем сервісу.

 

Як діяти, щоб не почувати себе розгублено у незнайомому місті?

Нарешті ви у новому місті, яке має свою особливу атмосферу та свій власний ритм життя. Він може дуже відрізнятись від звичного для вас. Щоб не заблукати та почуватися спокійніше під час руху в незнайомому місті, дотримуйтеся таких порад:

  1. Заплануйте маршрути пересування містом. Прогляньте основні повороти та розв'язки, щоб мати уявлення про напрямок руху та можливі складні ділянки доріг. До того ж, у нинішній час варто розуміти, чи немає в місті ділянок, які перекриваються під час повітряних тривог (приміром, мости), а також знати, де є найближчі до маршруту вашого руху укриття.

 

  1. Використовуйте дорожні знаки. Впевнені, що ви завжди слідкуєте за дорожніми знаками. Але в незнайомому місті приділяйте їм максимум уваги. Адже саме вони допоможуть вам найкраще зорієнтуватися у реальних умовах руху.

 

  1. Зупиняйтеся для орієнтації. Якщо відчуваєте, що збилися з маршруту, зупиніться у безпечному місці і перевірте карту. Якщо є можливість, запитайте у місцевих жителів про напрямок та особливості місцевості. Вони можуть дати корисні поради.

 

  1. Зберігайте спокій. Якщо почуваєтесь розгублено, зробіть паузу, дихайте глибоко і зосередьтеся на вирішенні поточної ситуації. Також варто припаркуватися, знайти безпечне місце для відпочинку, як-от кафе чи парк, подивитися на мапу та перепланувати свої дії.

 

Але особливу занепокоєність у незнайомому місці можуть викликати випадки, коли через аварійні ситуації неможливо скористатися інтернетом або навіть зарядити гаджет для перегляду офлайн мапи. Так, у цьому випадку на допомогу приходять паперові карти, але що робити, якщо ви їх не придбали?

 

  • Орієнтуйтеся за місцевими ознаками. Використовуйте навколишні орієнтири, такі як знаки, будівлі, парки, річки або інші помітні об'єкти. Це допоможе вам визначити напрямок.
  • Рухайтеся по головних дорогах. Якщо ви заблукали в незнайомому районі, поверніться до головної дороги або великої вулиці. Там легше знайти орієнтири й запитати дорогу.
  • Шукайте транспортні зупинки. Знайдіть автобусну, тролейбусну або трамвайну зупинку. Там можуть бути карти місцевості та маршрути, які допоможуть вам зорієнтуватися.
  • Використовуйте компас. Якщо у вас є компас, визначте основні напрямки (північ, південь, схід, захід). Це допоможе вам рухатися у потрібному напрямку.

 

Сподіваємось, що ці поради допоможуть зробити ваші подорожі новими містами безпечними, ефективними та незабутніми!


Послуги, пов’язані зі статтею
TOP
Моя подорож
Відкривайте світ впевнено: купуйте туристичне страхування онлайн швидко та зручно.
Програма
Стандартна
Максимальна
Сума покриття
30 000 євро
50 000 євро
Тип подорожі
Подорож
Активний відпочинок та спорт
Екстремальний спорт
Від 232 грн
SALE
Моя Автоцивілка
Обовʼязкова автоцивілка з можливістю збільшення покриття. Забезпечте себе надійною страховкою.
Франшиза
3200 грн
2000 грн
0 грн
Виплата за шкоду майна
до 160 000 грн
до 410 000 грн
до 710 000 грн
Виплата за шкоду життя та здоров'я
до 320 000 грн
до 370 000 грн
Від 1840 грн
Моє Каско
Покриває витрати на ремонт авто у разі ДТП, крадіжки, стихійного лиха або повного знищення.
Покриття
Повне Каско
Викрадення або повне знищення
Франшиза
2,00 %
1,00 %
0,50 %
0,00 %
Франшиза за склянні деталі
2,00 %
1,00 %
0,50 %
0,00 %
Оплата
Раз на рік
Два рази на рік
Від 17815 грн